utisak-nedelje-dragan-sutanovac-vladeta-jankovic-slavica-djukic-marjanovic-1БЕОГРАД — Гости Утиска недеље разговарали су о томе какав избор имамо 16. марта. Док за ДСС о уласку у ЕУ треба да се изјасне грађани, за СПС и ДС дилеме о томе нема.

Гости емисије на ТВ Б92 су били Драган Шутановац (ДС), Владета Јанковић (ДСС) и Славица Ђукић Дејановић (СПС).

За ДСС нема дилеме, грађани ће бирати између политике неутралности и пута ка ЕУ. Владета Јанковић (ДСС) је рекао да лекције треба да се уче од Украјине.

„Зашто не бисмо извукли поуку: тај се народ поделио да ли ће се ићи у ЕУ или неће и ту су лекције веома озбиљне… Шта запад може да уради ако реши да вас притисне и то једну Украјину, нуклеарну силу. Шта би могао да уради нама у једној таквој ситуацији. Хоћу да кажем да је излаз из тога имати на време изјашњавање народа. Имати референдум где ће народ рећи хоћу или нећу у Европску унију“, рекао је Јанковић.

Ми у ДСС смо за референдум о том питању, додаје. Према његовом мишљењу, такав референдум би требало да се одржи за око годину, али како је нагласио – у атмосфери са слободним медијима, отвореним медијима, а не са медијском ситуацијом каква је данас.

Он мисли да није случајно што у последње време о том питању нема истраживања која су раније показивала расположење против ЕУ и око 50 одсто.

Политичар не треба да креира политику него да артикулише вољу народа, зато је референдум света ствар, додаје.

Јанковић је нагласио да идеја ДСС није окретање ка Русији, већ политика неутралности, средњи пут.

Чланство у ЕУ, тј. пут придруживања ништа добро донети неће, јер стално нам се стављају нови услови, каже Јанковић. ДСС је била за тај пут, али видели смо куда то води, видели смо ово са Косовом, морамо ићи путем неутралности, рекао је он.

„И кад тамо стигнемо 2020. бићемо нека четврта земља, негде иза Бугарске и Румуније“, рекао је Јанковић.

Драган Шутановац из ДС сматра да су се грађани о том „референдуму“ изјаснили 5. октобра. „Тада се показало да су грађани за ЕУ“.

Коментаришући стање у Украјини, рекао је да не оправдава дизање оружја на народ, и подсетио да смо и ми то преживели. Он је оценио да Србију свакако чека неки лош сценарио, да он то не прижељкује да се то догоди, али да постоји опасност да дође до немира јер је народ осиромашио.

„Ако колико желите да модернизујете неку земљу морате да се опходите као Кемал Ататурк који је модернизовао Турску без референдума и Турска је ту где јесте зато што је он имао ту храброст. На крају крајева нисмо имали референдум ни за Вукову реформу правописа па је испала најбоља реформа на свету, уколико би ишли и питали грађане за свако питање које треба да донесу политичари онда…мислим да политичари треба да преузму одговорност и модернизују друштво, нашу државу“, каже Шутановац.

Он је, говорећи о томе какав избор правимо на предстојећим изборима, рекао да не постоји нека референдумска атмосфера и да ће бити шаролика понуда.

Шутановац каже да на овим изборима грађани бирају „да ли ће плаћати солидарни порез – ако гласају за ДС неће; да ли ће наставити са инвестицијама које су 2011. биле три пута веће него последњих година, да ли ће сви имати примарну здравствену заштиту – ако гласају за ДС имаће…“

На констатацију да се у јавности ствара атмосфера да грађани бирају између „тајкуна и Вучића“, Шутановац је рекао да је то медијски спин који треба да мотивише грађане који замерају Мишковићу што је богат човек. На овим изборима се Мишковић не такмичи, то је једна заблуда, рекао је.

Он је додао да је ДС једина алтернатива СНС. „У Србији се данас бележи пад животног стандарда по први пут од 2000. године, у Србији се тешко живи“, рекао је он. Шутановац је рекао да се Србија задужује 11 милиона евра дневно, да је стање катастрофално у привреди.

„Ово је једина власт која је формирала владу и наставила да производи обећања, без тога да је реализовала иједно обећање које је на изборима понудила“, рекао је Шутановац.

Осврћући се на Бриселски споразум, Шутановац је рекао да га подржава али и да сматра да то није максимум који је Србија могла да добије. Мене не интересује земља, хектари, мене интересују људи (на КиМ), нагласио је.

Он каже да данас види да је Србија доле ставила рампу, подигла царину. Замера што је држава створила једну листу (ГИ Српска), па сви министри иду доле и само тој листи исказују подршку.

ЕУ и Бриселски споразум нису опције за ревидирање, рекла је Славица Ђукић Дејановић (СПС), напомињући да то не искључује сарадњу са великим силама. Она је нагласила да око ЕУ дилеме нема, и да се хоће, како је рекла, не може се назад, додајући да по Уставу наши грађани имају право на изјашњавање по свим питањима, па и овим.

Она се осврнула и на Бриселски споразум и додала да су људи на КиМ задовољни зато што ЗСО почиње да фигурира и у Бриселу и у Београду и у Приштини.

Ђукић Дејановићева је рекла да не види да су тајкуни у трци у наредним изборима.

Говорећи о ситуацији у Украјини рекла је да је она за компромис свих оних који желе стабилну Украјину, али ону коју жели украјински народ.

Ови избори треба да реше да се од својих зарада живи, сада се не може, рекла је функционерка СПС. Она је оценила да је минимум примања да би једна породица могла да преживи месечно око 50.000 динара, да би просечна плата требало да буде толика.

Говорећи о солидарном порезу, Ђукић Дејановићева је рекла да се иде ка томе да се тај порез укине просветним радницима и докторима с јесени, и да се до тога дошло у разговору са синдикатима.

Шутановац је рекао да је ДС за то да се одмах укине солидарни порез.

Јанковић је рекао да да је за Србију битно и питање да се случај „Лазаревић“ истера на чистину и до краја, а Ђукић Дејановић је рекла на то да органи истраге раде свој посао и да министар унутрашњих послова није покренуо истрагу док није било скупљено довољно доказа.

Шутановац је рекао да је степен безбедности у Србији на најнижем нивоу у последних 13 година, а сагласио се са тим да случај Лазаревић треба истерати до краја. Он је рекао да је страшно што неке информације из МУП-а цуре.

То је озбиљно питање и са аспекта економије, јер како је рекао нико неће да инвестира у државу у којој „шеф кабинета министра полиције одаје тајне“.

Јанковић се у емисији осврнуо и на медијске слободе данас, и нагласио да за време власти ДСС није било овакво стање у медијима, није било забрањивања емисија и садржаја на интернету. Он је оценио да је актуелна власт давала само празна обећања, а да је стварање атмосфере да на другој страни имате само зле тајкуне- тражење оправдања, алибија.


Извор: Б-92

Оставите коментар

Оставите коментар на Власт производи само обећања

* Обавезна поља