peskovМОСКВА – Самоизолација Русије на терену разногласја поводом Украјине била би и нелогична, апсурдна и контрапродуктивна у данашњем времену, у веку глобализације и апсолутне економске повезаности – изјавио је Дмитриј Песков, прес-секретар Владимира Путина.

Додао је да Русија економски зависи од Запада у истој мери у којој Запад зависи од Русије. И нагласио да су сви у руском државном врху „присталице дијалога са Западом“.

„Ми смо заинтересовани за даљи развој сарадње и не желимо да ово што се догађа у Украјини има супротан ефекат. Из дубине душе се надамо да ће и наши партнери имати довољно политичке мудрости и осећања политичког реализма да не дозволе због Украјине срозавање до још веће конфронтације – идеолошке или било које друге“ – нагласио је Песков.

Одговарајући на америчке критике, указао је да је у савременом руском друштву било какво једноумље апсолутно немогуће и подвукао: „Власт не може и не жели да гуши критику. Критика је у Русији била, јесте и биће. Случајеви привођења на митинзима немају никакве везе са кажњавањем за другачије мишљење.“

Настављајући исту мисао, Песков је придодао: „Сада многи аналитичари размшљају у стилу: да ли ће ситуација око Украјине бити повод за јачање ауторитаризма у Русији. Са таквим погледима се уопште не слажем. Истина је да је у друштву у току консолидација, али уопште не под диригентском палицом власти. Власт нема ама баш никакве потребе да на било шта притиска. Консолидација је кренула напросто зато што сви живимо у истој земљи и шро смо грађани Русије“.

Песков је објаснио због чега је почео да користи израз „пета наноколона“:

„Пета зато што су њени припадници апсолутно нихилистички расположени према власти. За такве је најважније – критиковати Путина. Сасвим мала група грађана Русије има проблем како да демонизује Путина. Упркос томе што је Путин демократа и што је једног од својих критичара, Алексеја Кудрина, укључио у разраду економске стратегије земље.  А нано – зато што је мало“.

Осврћући се на претњу из Вашингтона и Брисела да ће због Крима уследити замрзавање рачуна руских државних функционера на Западу, Песков је буквално рекао:

„Бићемо захвални противницима Русије уколико та претња буде реализована и заиста дође до блокирања иностраних рачуна неких наших високих државних чиновника“.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Русија неће самоизолацију

* Обавезна поља