MIP-rusijeМОСКВА – Помоћник руског заменика премијера Дмитриј Лоскутов, који је међу првима на друштвеним мрежама поставио линк снимка контроверзног телефонског разговора између двоје високих америчких дипломата на тему Украјине, изјавио је данас да за „цурење“ у јавност тог снимка није одговоран ни он ни руска влада.

Лоскутов је у изјави за агенцију АП рекао да је сурфовао друштвеним мрежама кад је на сајту „Јутјуб“ наишао на снимак у коме је заменица америчког државног секретара Викторија Нуланд, однедавно задужена на Европу, ухваћена у употреби недипломатског речника.

„Ј…ш Европску унију (ЕУ)“, рекла је Нуланд у телефонском разговору са америчким амбасадором у Кијеву Џефријем Пјатом док је разматрала наредне потезе у покушају међународне заједнице да реши кризу после вишенедељних протеста који су уздрмали Украјину.

Лоскутов је истакао да његова одлука да постави линк за тај видео нема везе са чињеницом да он ради за руску владу.

Један виши амерички званичник, реагујући на дипломатски скандал, приметио је да је Лоскутов, помоћник руског заменика премијера Дмитрија Рогозина, био међу првима који је твитовао о видеу који се појавио на „Јутјубу“ са аудио снимком наводног телефонског разговора Нуландове и Пјата.

Анонимни извор из Стејт департмента је навео да аудио снимак „личи на аутентичан снимак телефонског разговора који је вођен прошле недеље“.

Притиснута да одговори да ли је телефонски разговор аутентичан, портпаролка Стејт департмента Џејн Псаки је новинарима рекла: „Нисам рекла да није аутентичан“ и додала да се Нуланд у контакту са својим колегама из ЕУ „наравно извинила за ове обелодањене коментаре.“

Псаки рекла је да уколико су „Руси одговорни за прислушкивање, снимање и постављање приватног дипломатског телефонског разговора, то ће бити нова правила у руској шпијунажи“.

Портпарол Беле куће Џеј Карни указао је на твит и јасан интерес Русије у ономе што је постало борба између промосковсог и прозападног табора у бившој совјетској републици (Украјини), али је одбио да коментарише снимак.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Русија није умешана у објаву скандалозног снимка

* Обавезна поља