glonass_123_0МОСКВА – Руска космичка агенција Роскосмос реализовала је упозорење потпредседника владе РФ Дмитрија Рогозина и ограничила функционисање копнених станица америчког глобалног навигационог система GPS које се налазе на територији Русије.

Ове мере су предузете као прва реакција на америчко непристајање да Русија на територији САД постави копнене станице свог глобалног навигационог система ГЛОНАСС.

Роскосмос је, за почетак, блокирао употребу 11 GPS у војне сврхе. Руски стручњаци истичу да ће сада Американцима бити теже да наводе нуклеарне ракете на Русију.

На основу података ИТАР-ТАСС ове станице се налазе у Калушкој и Свердловској области, Краснојарском крају, Јакутији, Иркутску, Магадану, Јужном Сахалину и Петропавловску Камчатском.

Рогозин који је иницирао овакву полублокаду станица, објаснио је на свом блогу да се не ради о искључивању станица, већ само о блокади њиховог коришћења у војне сврхе.

„Објаснићу: разрађене су и донете техничке мере које искључују коришћење ових станица на војном плану. Сада су под нашом потпуном контролом. Укратко, „шпијунима смо одврнули вглавни шраф” – написао је Рогозин на свом Twitter-у.

Ове руске „санкције“ против GPS су уведене као контра на забрану рада руског навигационог система ГЛОНАСС у САД.

У децембру 2013. године председник САД Барак Обама потписао је закон који забрањује постављање копнених станица ГЛОНАСС – ако Национална обавештајна служба и Министарство одбране САД не успеју да убеде Конгрес да се те станице неће користити против САД. Разуме се да Пентагон и ЦИА нису дали никакве гаранције.

Рогозин је такође саопштио да са САД почињу нови преговори о дозволама да на територији те земље буду изграђене станице система ГЛОНАСС.

„Иницирани смонове преговоре са САД о постављању наших станица на њиховој територији. Рок је 31. август. По истеку тог рока ће бити донете нове одлуке. Ако се ни до тада преговори не заврше доношењем прихватљиве одлуке за обе стране, од 1. септембра ће рад GPS-станица бити дефинитивно потпуно обустављен, објаснио је Рогозин.

Он је истакао да GPS-станице на територији Русије ни сада више немају везе са добијањем свакодневног уобичајеног сигнала за навигационе системе, већ се ради о пружању података сеизмичким службама Министарства за унутрашњу безбедност САД.

„Када смо указали да и ми желимо да сличну структуру имамо на територији Сједињених Држава, одмах је то некако постало проблематично” – пожалио се Рогозин.

После изјаве Рогозина и почетка такозване антитерористичке операције у Украјини – у тој земљи је почео да нестаје GPS сигнал што је стварало тешкоће код авио-летова. Росавијација је упутила препоруку авио-компанијама да приликом летења над Украјином користе навигацију која се не заснива на GPS технологији.

На основу података ICAO, нестанак GPS сигнала повећава оптерећење пилота и приморава их да се усклађују са другим аеронавигационим системима, а и да повећава психолошки притисак на посаду. Осим тога, одлазак на други круг ако је нетачно позиционирана летелица повећава време лета и потрошњу горива, а „може потенцијално и да допринесе нежељеним догађајима приликом полетања и слетања”.

Први потпредседник московске Академије за геополитичке проблеме, капетан бојног брода у пензији Константин Сивков објаснио је да се тренутно ради о блокади војних фреквенција америчких станица, док ће цивилне наставити са радом.

„Копнене GPS станице се користе у војне сврхе ради кориговања навођења стратешких ракета, као и за прикупљање обавештајних и извиђачких података. Војни канал везе је сада блокиран, док се на квалитет употребе цивилног сектора то никако није одразило” – објаснио је Сивков.

Овај експерт је такође прецизирао да су копнене станице GPS и ГЛОНАСС потребне за синхронизацију рада сателита.

„Ако сателити нису међусобно синхронизовани, они не могу показивати тачне координате. Зато је рад копнених станица веома важан. Утолико је америчка забрана да се инсталирају станице ГЛОНАСС на територији САД само у функцији конкурентске борбе против нашег система. Реагујући на то, влада Русије је само ограничила GPS, што је потпуно праведно” – истакао је Сивков.

GPS је глобални навигациони сателитски систем који је створио, реализовао и који користи Пентагон. При том се навигациони сигнал система уступа и за цивилне потребе.

Сателити GPS навигационог система шаљу сигнал који даје тачне вредности ширине, дужине, висине и времена. На основу оцена стручњака, GPS систем тренутно у свету користи више од милијарду људи.

У групу сателита овог система улази око 30 активних космичких апарата.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Русија одсекла Пентагон од GPS станица на својој територији

* Обавезна поља