istragaМОСКВА – Истражном Комитету Руске Федерације образован је специјални биро по питању истраживања злочина међународног карактера над мирним становништвом, који су почињени на територији Украјине. Новоотворени биро ће деловати све до момента када сва украјинска војна лица која су починила злочине против мирног становништва не буду кривично одговарала. У рад овог специјалног бироа ће се укључити све истражне јединице Истражног Комитета (ИК) на територији Русије у којима бораве избеглице из Украјине.

Напомињемо да се у ИК већ истражује низ кривичних дела који укључују злочине против украјинских и руских грађана на територији Украјине. Конкретно, истражују се кривична дела против чланова “УНА-УНСО” – Мазуре, Бобровића, Јароша, Кончиског, браће Тјагнибок, Мамлиге и других, по факту рањавања руског новинара видеоагенције «Russia today» у Украјини и других.

У оквирима кривичног дела о незаконитим методама вођења рата на територији Доњецке и Луганске Републике (члан 356 Кривичног законика) већ је спровео низ истражних радњи усмерених на откривање конкретних војних службеника, чланова војних формација “Националне гарде Украјине” и “Десног сектора”, пилота, артиљераца, снајпериста, који су издавали и извршавали наредбе о авиоударима, артиљеријским гранатирањима и убијању мирних грађана и разарању насељених места на југо-истоку Украјине. Поред тога ИК Русије намерава да из независних извора добије податке са сателита различитих земаља на којима је фиксирана природа разарања, број и локација као и место дислокације украјинских војних формација. Ово ће омогућити истрази да склопи реалну слику о дешавањима на југо-истоку Украјине. Предметима је придружена велика количина фото и видео материјала, који доказују масовно вршење злочина над мирним становништвом. Већ је саслушан низ грађана Русије, међу којима су и новинари ослобођени из заробљеништва, као и украјинске избеглице које су затражиле азил у Русији јер су морали напустити своје домове због прогона од стране фашисоидних украјинских војника. Према подацима миграционе службе Русије, поток избеглица у Русију се повећава. У овом тренутку у Русији је примљено молби за признавање статуса избеглица и захтева за азил, од скоро 4 000 људи, међу којима се налази и више од 500 деце. Сви они ће бити испитани у оквирима тог кривичног дела, уз постојање основаности, они ће такође бити признати као жртве. Свим жртвама ће бити пружена потпуна и квалификована правна помоћ и појашњено право на подношење тужбе Европском суду за људска права и Међународном кривичном суду.

Што се тиче лица која су укључена у злочине против мирног становништва, то ИК Русије намерава да кривично гони сва без изузетка службена лица, војнике, како оне који су непосредно узимали учешће у казненим операцијама, тако и оне који су издавали наређења и финансирали убиства мирних цивила. У вези са тим ИК Русије намерава да правно оцени акције Арсена Авакова, Игора Коломојског и других.

ИК позива све, у том смислу и савесне грађане Украјине, да помогну у откривању конкретних извршилаца убистава мирних грађана на југо-истоку Украјине – војних пилота, снајпериста, командира артљиеријске инжињерије и других лица која су непосредно ангажована и која су починила те злочине.

И нека ти “хероји Украјине” не сумњају да ће њихови “подвизи” пре или касније добити достојну оцену, коју неће изрицати њихове садашње газде које издају злочиначке наредбе, него руски и међународни судски органи.

Владимир Маркин, руководилац управе ИК РФ за односе са медијима.


Извор: Глас Русије

Оставите коментар

Оставите коментар на Русија отвара биро за истраживање злочина у Украјини

* Обавезна поља