mladjan_dinkic-apБЕОГРАД – Бивши министар привреде Небојша Ћирић није потврдио информацију да му је понуђено место у Министарству привреде, али није ни искључио могућност да се то у наредних неколико дана догоди. „Нико са мном није разговарао, али позовите у уторак, среду, ко зна, ствари се мењају“, рекао је он. То је само једно од кадровских решења о којима се ових дана спекулише у јавности, након што Министарство привреде напуштају људи којима је поверење указао бивши министар Саша Радуловић.

Према сазнањима до којих је дошао наш лист, оставку је најпре поднела специјална саветница за борбу против корупције и реформу јавних предузећа Мирослава Миленовић. У Министарству кажу да је оставку поднела из здравствених разлога. Међутим, према сазнањима Данаса, Миленовићева је била незадовољна јер је настављена политика нетранспарентних преговора са потенцијалним инвеститорима, а дискрециона права министара приликом преговарања Влада није одлучила да мења у корист јавних тендера. Маленовићева, коју називају и „женски Поаро“, почетком прошле недеље дала је интервју Данасу у коме је указала на бројне аномалије у систему које погодују развоју корупције, али то њено иступање у Министарству није добро дочекано.

Из Министарства привреде одлази и специјална саветница за евроинтеграције, Ана Трбовић, која је, иначе, деканка Факултета за економију, финансије и администрацију (ФЕФА), али ће она на тој функцији остати до краја овог месеца. Обе саветнице биле су на тим местима у време док је на челу Министарства био Саша Радуловић, отказ уговора добиле су у време „техничке владе“, да би их нови министар Душан Вујовић поново именовао пре тек нешто више од месец дана, 28. априла.

У исто време, сазнаје Данас, у Министарству се спремају да доведу, осим бившег министра Ћирића, и Ненада Мијаиловића, помоћника у Министарству док је на његовом челу био Динкић. Од функционера из тог периода, помиње се да би на место диртектора СИЕПА могао да дође Бранислав Зец, такође помоћник а затим и државни секретар у Динкићевом министарству у два сазива, који је пре тога био један од директора у Агенцији за приватизацију.

Сигнали из те кадровске вртешке за аналитичаре су знак да ће бити настављена политика субвенција и повластица за стране инвестиције, као једини модел за остваривање привредног раста. Наиме, битна разлика успостављена након претходне реконструкције владе, била је најава тадашњег министра Саше Радуловића да ће зауставити политику подстицаја за коју је, осим економских разлога, често тврдио да је коруптивна јер су на ту подршку могли да рачунају само повлашћени привредници из домаћег бизниса и странци, али по критеријумима који нису били доступни јавности. Други одлазак људи које је он довео у Министарство привреде, а верује се да тај талас може да захвати и неке институције из тог ресора, те најава да ће та места преузети „Динкићева екипа“, указују да се одустало од прекомпоновања економског система.

Уколико се то догоди, актуелна влада могла би да се суочи са незадовољством домаћих привредника, који тврде да им се после сваког „растерећења“, порези и намети из месеца у месец увећавају. Незадовољни су и јер се од тако прикупљеног новца, као и од онога што издвајају сви остали порески обвезници, субвенције под непознатим условима дају њиховој конкуренцији – страним фирмама, али и повлашћеним домаћим предузећима.

– Бројне земље имају програме привлачења инвеститора, али углавном је реч о великим економијама које имају и јаке буџете и развијену сопствену индустрију. Проблем у Србији јесте што немамо дугорочну политику, па су ниске зараде српских радника већ одлична повластица за стране фирме. Ипак, њима је потребно и добро пословно окружење, јер иако имамо добар положај, путеви и инфраструктура су нам лоши, администрација скупа, процедуре несталне. Зато морамо да купујемо стране инвеститоре – каже за Данас Драгољуб Рајић, директор Уније послодаваца Србије.

ТВ шоу

– Читав систем морао би да се мења, да се снизе трошкови, а мере прилагоде домаћим фирмама. Али, министар финансија још ниједном није сео са привредницима да озбиљно разговара, да види како да се повећа порески приход и шта држава може да уради. Да је уместо вишечасовног телевизијског наступа вођен прави разговор, не би се догодило да се усвоје олакшице за запошљавање које погодују само великим и средњим предузећима, док су за мале и предузетнике, који би требало да буду мотор развоја, потпуно неприменљиве – тврди Драгољуб Рајић.

Одговори

Посебне саветнице министра привреде Мирослава Миленовић и Ана Трбовић поднеле су јуче оставке, с тим што ће ангажман Ане Трбовић бити завршен 30. јуна. Мирослава Миленовић је оставку писано образложила здравственим разлозима, док је Ана Трбовић у писаној оставци навела да није у могућности да настави да се бави пословима посебне саветнице министра, одговорило је јуче Министарство привреде на питања Данаса. „Министарство привреде за сада има једног државног секретара, Драгана Стевановића, кога је именовала Влада Србије. О именовању и постављењу осталих државних секретара и помоћника, као и посебних саветника министра, јавност ће бити благовремено информисана“ наводи се у одговору.

Без одговора

Осим о разлозима због којих су саветнице у Министарству привреде поднеле оставке, Данас је питао и да ли ће бити настављена пракса да се на сајту Министарства објављују подаци о трошењу државног новца, као и када ће бити објављен уговор са Фијатом, Етихадом, и најновији са СИС-ом? На то још нисмо добили одговор.


Извор: Данас

Оставите коментар

Оставите коментар на Враћање Динкићевих кадрова

* Обавезна поља