RUSIJA_srbijaМОСКВА – Русија је за сада једина земља која помаже Србији да утиша „одјек рата” и да у потпуности очисти своју територију од експлозивних средстава заосталих после НАТО бомбардовања, преноси РИА Новости позивајући се на неименованог званичника руског Министарства за ванредне ситуације.

„Министарство за ванредне ситуације већ више година спроводи хуманитарну операцију за разминирање Србије у складу са одлуком руске владе”, рекао је саговорник ове агенције.

Према његовим речима, тренутно 37 пиротехничара центра „Лидер” ради у близини Параћина где се планира пролазак будуће трасе гасовода „Јужни ток”.

Од 1. априла стручњаци овог министарства су претражили 7,2 хиљаде квадратних метара територије и том приликом онеспособили око 10 експлозивних направа.

Русија је пројекат за разминиравање Србије започела 2008 године у рејону Нишког аеродрома. Од 2009 године се посао обавља у рејону Параћина.

Експерти налазе и уништавају муницију заосталу у земљи из времена Првог и Другог светског рата, после експлозије у војном складишту у Параћину 2006. године и НАТО бомбардовања 1999 године.

Од 2008 до 2013. године је очишћено 368,79 хектара и пронађено и уништено 12 хиљада 344 експлозивних направа, преноси агенција.

Како је за РИА Новости рекао представник руског Министарства за ванредне ситуације НАТО је у нападима активно користио муницију са обогаћеним уранијумом, као и касетне и графитне бомбе од којих многе и даље неексплодиране леже у земљи.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Русија помаже Србији да утиша „ехо рата“

* Обавезна поља