Mideast SyriaЊУЈОРК – Русија се успротивила предложеној изјави Савета безбедности УН у којем се изражава незадовољство због ваздушних напада сиријске владе и овонедељене неселективне употребе тешког оружја у нападима у којима је убијено више од 100 људи, изјавиле су дипломате у УН.

За усвајање изјаве, коју су предложиле САД, неопходан је пристанак свих 15 чланица Савета безбедности УН.

Дипломате кажу да је Русија, која важи за најзначајнијег савезника сиријског председника Башара Ал-Асада, тражила да се уклоне све референце на његов режим, па су САД одлучиле да одустану.

У изјави се осуђује насиље које су починиле све стране у Сирији и изражава дубока забринутост због ескалације насиља, посебно употреба ракета „скад“ и импровизованих бомби у бурадима које је наводно испуштала сиријска авијација у Алепу.

Русија и Кина, која такође подржава Асадову владу, претходно су уложиле вето на три резолуције којима би се, како оцењује агенција Асошиејтед прес, извршио притисак на Асада да оконча насиље.

Портпарол америчке мисије у УН рекао је да су САД „веома разочаране што је блокирана изјава Савета безбедности у којој се изражава колективно незадовољство због бруталне и неселективне тактике сиријског режима против цивила“.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Русија против америчке верзије изјаве СБ УН о Сирији

* Обавезна поља