PetrusevУвводећи санкције, САД су рачунале на нагло погоршање квалитета живота Руса и масовне протесте, изјавио је секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев.

„Очигледно је да је Бела кућа рачунала на нагло погоршање квалитета живота Руса, на масовне протесте – рекао је он.

– Русија има велике залихе економске, финансијске, а што је најважније, политичке отпорности, солидарност и подршку страних партнера, између осталог, у оквиру већине мултилатералних формата“.

Коментаришући резултате својих радних посета Египту и Уједињеним Арапским Емиратима, Патрушев је констатовао да „покушаји да се споља утиче на наше државе не престају“.

По његовим речима, у САД те покушаје називају „напорима за побољшање стања демократије“.

„У Кини и могим другим земљама, за те „напоре“ се користи термин обојене револуције“ – истакао је он.

Секретар СБ РФ је нагласио да се методе Вашингтона не мењају већ деценијама.

„Оне су проверене на постсовјетском простору, у земљама Блиског истока, у Северној Африци и у другим регионима света“ – напоменуо је он.

Он је појаснио да се „на практичном плану наставља финансирање опозиционих снага под изговором заштите људских права и изградње институција грађанског друштва“.

„Паралелно се уводе једностране економске санкције.

То се добро види на примеру антируске кампање коју су започеле САД, правдајући то ситуацијом у Украјини“ – додао је Патрушев.

Прекоокеански „партнери“ Русије покушавају да заваде муслимански свет, истовремено слабећи Русију и Кину, сматра Патрушев.

Руске тајне службе су пронашле доказе да су успостављени контакти између бојовника терористичке организације Исламска држава и терориста који делују на Северном Кавказу, рекао је он.

– Те информација ће бити узете у обзир приликом доношења даљих одлука усмерених на јачање безбедности РФ и заштиту њених националних интереса“.

При том, он је изнео претпоставку да САД, вероватно, не журе да униште бојовнике терористичких група Исламске државе, да не би олакшале положај председника Сирије Башара Асада.

Патрушев је напоменуо да је Русија последњих деценија стекла значајно искуство у борби против обојених револуција: донети су закони усмерени на јачање уставног уређења, заштиту територијалне целовитости, борбу против тероризма и екстремизма.

„Русија решава важан задатака када је у питању васпитавање младих у патриотском духу, развој институација грађанског друштва, окупљања нације око заједничких духовно-моралних и историјских вредности.

У свим тим питањима спремни смо да пружамо консултативну помоћ нашим партнерима“ – истакао је секретар СБ РФ.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Русија спремна за дочек „обојених револуција“

* Обавезна поља