dusan-vujovic(2)Министар финансија се на Бизнис форуму званично хвалио суфицитом, али се по силаску с говорнице пожалио да нас одмах „иза ћошка“ чека дефицит.

Иако је Душан Вујовић у говору на Копаонику поручио да јавне финансије Србије никад боље нису стајале, у незваничним разговорима са појединим учесницима Форума рекао је да нас већ у марту чека минус у државној каси.

Вујовић је, подсетимо, резимирајући успехе министарства, званично најавио да су резултати реформи показали да после два месеца немамо дефицит од пројектованих 26 милијарди, него суфицит од две милијарде.

– Мислим да ће бити још боље – рекао је Вујовић званично у уторак пред 600 учесника Форума.

Он је подржао и став премијера Вучића да ће нам очигледно ускоро бити потребан нови ребаланс који предвиђа мањи минус од оног који је зацртан буџетом за 2015. годину.

– У незваничним разговорима министар Вујовић на Копаонику није био велики оптимиста. Рекао нам је да фебруарски подаци указују на минимални минус у буџету, али да ћемо већ у марту имати дефицит око 30 милијарди динара. И то, како је рекао, није лоше јер је према програму са ММФ-ом предвиђено да март завршимо са минусом од 55 милијарди динара – открива извор “Блица”.

Да Вујовић баш и није имао разлога да ликује за говорницом на Копаонику упозорио је и Фискални савет, који је, анализирајући фискалне резултате за јануар, констатовао да је плус државне касе у јануару од 16,6 милијарди динара у складу са планом за ову годину.

– Није могуће дати поуздану оцену фискалних кретања на нивоу читаве године само на основу једног месеца. Суфицит за јануар највећим делом је последица једнократног раста непореских прихода услед уплате дивиденди Телекома у износу од 7,6 милијарди. Поред тога, смањење зарада у јавном сектору и пензија с краја прошле године донело је буџету уштеду око шест милијарди динара. Суфицит тако у јануару износи око три милијарде и потпуно је у складу са резултатима у јануару претходних година – кажу у Фискалном савету.

Слично размишља и професор Економског факултета Милојко Арсић.

– Далеко смо од ребаланса буџета који би предвидео нижи годишњи дефицит. Јасно је да су ванредни приходи, попут уплата нераспоређене добити јавних предузећа, значајно повећали приходе. Мислим да су неки од њих узели и кредит да би уплатили дивиденде држави. Сезонски фактори утичу на то да често имамо суфицит у јануару. Власти оваквим причама о одличним извршењима буџета само народу дају погрешну слику – каже Арсић за „Блиц“.

И професор Јуриј Бајец слаже се да не треба давати коначну оцену успешности буџета на бази два месеца, него да треба сачекати први квартал.


Извор: Блиц

Оставите коментар

Оставите коментар на Вујовићеви суфицити и дефицити

* Обавезна поља