Sukhoi_Su27ВАШИНГТОН – Руски војни авиони пресрели су у међународном ваздушном простору изнад Пацифика амерички осматрачки авион крајем априла саопштили су званичници Пентагона.

Пуковник Стив Ворен рекао је да инцидент догодио 23. априла и да је руски сухој „СУ 27” летео тридесетак метара испред “носа” осматрачког авиона америчког ратног ваздухопловства “боинг RC-135U“ изнад Охотског мора.

Он је рекао и да амерички авион није предузео никакве маневре избегавања. Ворен је истако да је руски пилот намерно показао “стомак” (доњи дао авиона) свог “сухоја” тако да се из кокпита боинга могвидети закачено наоружање.

Представник Пентагона је истакао и да су министар одбране Чак Хејгел и начелник Генералштаба генерал Мартин Демпси разговарали са руским колегама о овом инциденту.

Извиђачки авион “РЦ 135У” који је учествовао у инциденту стациониран је у ваздухопловној бази у Небраски и припада 55. вингу. Посаду су сачињавали припадници 45. и 97. извиђачког одреда Ваздухопловне обавештајно извиђачке агенције.

Овај авион је опремљен комуникационом опремом која је намењена откривању и идентификацији страних радарских сигнала на земљи, мору и у ваздуху. Посада се састоји од два пилота, навигатора и десетак официра и техничара.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Руски СУ-27 пресрео амерички Боинг РЦ-135 У

* Обавезна поља