crno-bela rusijaНакон најновијег таласа антируских извештаја у западним медијима један британски блогер је написао духовито „упутство за употребу“, у ком објашњава како се пишу страшне вести о Русији.

У свом чланку под називом „Медијски буквар о уметности писања страшних прича о Русији“, Роб Слејн даје 10 савета које би требало примењивати поступно. Неки од њих су: цитирати непроверене изворе, додати руску подморницу или борбени авион — нешто што увек игра на карту страха људи, као и користити реч „Кремљ“ што је чешће могуће.

Према аутору овог сатиричног чланка, његове смернице помоћи ће било којем „мејнстрим новинару“ који ради за велику западну медијску кућу да створи савршену руску хорор причу за широку употребу.

Слејн о свом сатиричном чланку говори за Спутњик.

„Ви вероватно знате за изреку да слика говори хиљаду речи. Тако често бива и са иронијом. Можемо на класичан начин покушати да демантујемо писања западних медија — тачку по тачку, озбиљно. Тиме се иначе баве конкретни медији. Али, духовит приступ понекад изврши то раскринкавање са много мање речи и далеко ефикасније. Заиста, сатиричан приступ на врло једноставан начин покаже људима до које су мере у последњих неколико година апсурдне западне вести у вези са Русијом.“

Он је даље навео да неко ко у западним медијима редовно чита вести у вези са Русијом види да оне врло често почињу фразама као што су: „расту бојазни“, или „забринутост је све већа у западним престоницама“. У основи таквог приступа је да изазове ефекат страха код читалаца. Зато нас, сматра британски блогер, „западни медији на неки начин враћају у доба Хладног рата“.

„То што западни медији раде веома је опасно. На пример, била је прича о рибарском броду који се преврнуо након што га је, наводно, погодила руска подморница. Међутим, прошле недеље је Морнарица Уједињеног Краљевства признала да је то заправо било дело британске подморнице“, каже Слејн.

Слејн је додао и да су „укупни закључак и утисак који остају након читања оваквих чланка изузетно опасни, јер то значи да на Западу не могу имати разуман и објективан став према Русији“.

Слејн је рекао да је озбиљно пратио медијску антируску пропаганду и додао да је „потпуно изненађен неким информацијама које потичу из западних медија“.

„Врло често западни медији неадекватно извештавају. Поента мог сатиричног чланка је да људима укажем на апсурд“, каже он.

Блогер Слејн је говорио и о ономе што га је највише изненадило.

„Прошлогодишњи догађаји са Мајдана су ме запрепастили. Било је толико доказа да САД стоје иза тога, могли су се јасно препознати знаци који воде до Викторије Нуланд и Џефрија Пјата. Нема сумње да је управо Америка дубоко умешана, али је у западним медијима приказано да Русија стоји иза свега, што једноставно није истина“, каже он.

Слејн је истакао одговорност и обавезу новинара да говоре истину и објективно извештавају, што се по његовом мишљењу ретко дешава.


Извор: Спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на Русофобија за почетнике

* Обавезна поља