Поводом трагичних догађаја у Украјини, у нашој јавности и на Западу се у русофобном контексту прави вештачка аналогија између НАТО агресије на СРЈ 1999. и рата у Украјини, као и сецесије такозваног Косова и независности ДНР и ЛНР. Међутим, правне чињенице показују да то није тачно. Напротив, има места за потпуно другачије поређење.

НАТО, водеће западне државе и такозвано Косово преко 20 година не поштују Резолуцију 1244 СБ УН, која је према међународном праву обавезна за све државе. Исто тако, Украјина, НАТО и водеће западне државе не поштују седам година Резолуцију 2202 СБ која на основу Минског споразума гарантује аутономију Донбаса и језичко самоопредељење руској мањини.

Лавров се приликом признања ДНР и ЛНР позвао на Резолуцију 2652 ГС УН из 1970. године, која, према на Западу општеприхваћеној теорији квалификоване сецесије, дозвољава сецесију ако централне власти не поштују људска права мањине. У Донбасу је то било више него очигледно јер је у тренутку признања од стране Москве цивилно становништво било изложено војном нападу централних власти из Кијева. Са друге стране, када је такозвано Косово прогласило независност 2008. на тој територији није било ниједног српског војника нити је трајао рат.

Дакле, Косово тада није нико угрожавао, односно ако бисмо дословно применили квалификовану теорију сецесије, испало би да се Косово отцепило од НАТО и КФОР. Коначно, руски председник се у тренутку отпочињања ратних дејстава позвао на члан 51 Повеље УН који гарантује право на самоодбрану. Непосредно пре тога је украјински председник Зеленски јавно изјавио да ће његова држава посегнути за нуклеарним оружјем ради обрачуна са РФ. Према Бечкој конвенцији о уговорном праву из 1969. изјава председника обавезује државу и њен је званични став. Ово је био casus belli.

Додајмо овоме да су се већ тада ратна дејства (артиљеријски удари и диверзантске групе) из Украјине прелили на руску територију. Са друге стране, САД су напале Ирак 2003. године иако им тада Садам Хусеин није претио нуклеарним ударом нити нападао њихове граничне области. Штавише, испоставило се да није имао чак ни хемијско оружје.

Дакле, русофобна идеолошка хистерија покушава да прикрије правну чињеницу да нема аналогије између Украјине и Косова.


Извор: НСПМ

Оставите коментар

Оставите коментар на Русофобна хистерија и неутемељена аналогија Украјине и Косова

* Обавезна поља