ratko-dmitrovic01Чак ни они наивни, унутар и ван СПС нису поверовали Ивици Дачићу када је пре петнаестак дана, поводом потреса у странци чији је шеф – казао да окреће ћурак. Нико више, рече Ивица, не сме да солира, износи у јавност личне ставове, политичке оцене неусаглашене на одређеном партијском органу. Сви смо, да се не лажемо, знали да ће Бранко Ружић истрчати први. Ако је ово истрчавање? Бранкова тврдња да се не бори против Дачића већ против најмоћнијег у држави, а то свакако није Дачић, изнела је на астал неколико интересантних чињеница.

Прва је да се Ружић више плаши грмљавине него Дачића. Друга каже да ће у СПС, писао сам о том пре две недеље, брже него што смо мислили почети нови потреси, док трећа спознаја и није нова, али је сада потпуно разголићена и гласи: Бранко Ружић је дубоко незадовољан тиме што је његова партија у коалицији са Српском напредном странком.

Ово последње, истина у гласинама, долазило је из СПС-а у време формирања актуелне Владе Србије, али смо то тумачили претпоставком да је Ружић разочаран спознајом да му Дачић поново неће дати министарски кабинет. Кад је СНС у питању, шта или ко смета Ружићу? Вучић. Ружић то не крије, али не објашњава због чега му у претходној коалицији – ако је изазов борити се против најјачег, а Ружић каже да јесте – није сметао Борис Тадић, тих година најмоћнији човек у Србији.

dacic-ruzic-1390600793-433925Биће да је овде нешто друго у питању. Нема дилеме да Ружић о Вучићу мисли све најгоре, али то није разлог његове горопадности. Он је у међувремену нахранио своје амбиције до линије која значи отворени судар са Дачићем, а тај судар најлакше може да се инсценира на јакој, кључној теми. Идеологија је искључена, пошто СПС одавно нема идеологију, што значи да је горњи сукоб могућ само на персоналном нивоу, у овом случају померањем Дачића на део леда који је најтањи; останак на власти. Хоћу рећи да Ружић свесно гура Дачића у обрачун са Вучићем знајући да би то рвање Слобин наследник глатко изгубио (тиме и власт) што би лако могло у СПС-у да се представи као неспособност лидера, уз могућност његове, Дачићеве смене.

Ружић је, тврде људи из врха СПС-а, апсолутно незадовољан својом позицијом у странци, мисли да је способнији од Дачића, рачуна са утицајем на терену, где Дачића одавно нема, и све се чини да би пре него што смо очекивали, могло доћи до великог судара у врху СПС-а. Да ли ће Дачић и даље узмицати пред Ружићем, знаће се већ следеће недеље.


Извор: Вечерње Новости

Оставите коментар

Оставите коментар на Ружићев ринг за Ивицу

* Обавезна поља