obama-hilari-1Читаву изборну кампању Демократска партија САД је упорно покушавала да докаже бирачима да Барака Обаму на председничком месту може да замени само једна особа – Хилари Клинтон. Она је искусни политичар који зна да реши сваки проблем не само у земљи, већ и изван њених граница. Природно, у знак захвалности за тако блиставе препоруке госпођа Клинтон само што није на сваком кораку хвалила администрацију Беле куће због њених успеха у свим областима, посебно у економији. Шта више, она је Американцима обећала да ће долар још неколико деценија бити главна свеска валута, и да ће јој све тешкоће које се појаве у економији, како је Хилари Клинтон изјављивала више пута, помоћи да реши њен супруг Бил.

Зато није искључено да ће у случају победе на изборима 8.новембра брачни пар Клинтонових да се позабави учвршћивањем економских успеха Барака Обаме и његове администрације. Али највећи економски аналитичари света су недавно дошли до неутешних закључака у вези са резултатима вршења председничке дужности господина Обаме. Испоставило се да је његова администрација са гледишта економских успеха била најнеуспешнија. За седам година војна индустрија САД се повећавала просечно годишње темпом од 1,4%. Ни за време било ког другог председника, а обично се рачуна од Џона Кенедија који је убијен у Даласу 1963.године, економија САД никада није расла тако споро. Ни ова година пословања Обаме са економског гледишта не обећава ништа добро. У првом тромесечју БДП се попео за 1,1%, у другом – за 1,2%. Годишња прогноза је 2,2%.

obama-hilariНаравно, за снажну и све успешнију Америку која себе позиционира као газду читавог света и ствара конфликте по читавој планети то су врло лоши показатељи. Бела кућа се труди да се што мање дотиче једне од најболнијих тема америчког друштва – државних дуговања. За осам година председниковања Обаме државни дуг је порастао два пута и сада је већ премашио 100% БДП-а САД. Цифра је трагична: скоро 20 билиона долара. Није искључено да до краја Обамине власти она порасти за још 33 милијарде долара. Живот помоћу позајмица и кроз вечита дуговања се наставља. У САД од 2008.године стандард становништва стално опада – талас дуговања, низак темпо раста, постепено смањење средње класе. Али код Обаме и његове администрације постоји и огроман плус: концентрација богатства је у рукама мањег броја људи. Богати су све богатији и демократе одржавају изборну кампању Хилари Клинтон на сваки могући начин и уз огромне прилоге. Њу морају да сместе на Обамино место – обавезно, а да ли ће она да поправи ситуацију у друштву или неће – то финансијску елиту и политички естаблишмент претерано не брине. Много је важније да демократе остану на власти и да наставе да се боре за интересе својих покровитеља.

Овај свет је одавно уређен прилично банално: добијеш власт и подршку, мисли на то и немој случајно никада да заборавиш ко те учинио председником и ко ти је помогао да заузмеш главну фотељу у Белој кући. Бизнис – и ништа осим њега. А демократија је само застор како би капитал могао да се повећава, понекад и уз губитке. Пропуштена добит се увек може надокнадити – нове технологије, војна индустрија, померање утицајних сфера се врши увек у правом тренутку. Због тога се у Белу кућу увек и поставља свој човек.


Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Хилари у Обамином наслеђу

* Обавезна поља