grenlandСједињене Америчке Државе су још далеке 1959.године покушале да на Арктику сакрију 600 балистичких ракета које су биле предвиђене за коришћење против СССР-а. Операција је названа „Ice worm“ („Ледени црв“). Пентагонски „грађевинци“ су мислили да су тунели заувек сакривени у криосфери. Али се природа не да преварити. На Гренланду, како је познато, лед се креће прилично брзо. За 8 година се испоставило да лед може за трен да се обруши на већ ископане „тајне“ хангаре. Пројект је затворен, атомски реактор је евакуисан.

О отпацима, како се то дешава када се све ради на брзину, у тренутку је заборављено.

Да подсетим да су Сједињене Државе и Данска, у чијем је саставу био аутономни Гренланд, 1951.године закључиле уговор о одбрани. О ракетама није било ни речи, Вашингтон о томе није обавестио Копенхаген. Американци су намерно своје савезнике оставили у незнању. И ето, кроз скоро пуних педесет година „климави“ уговор о одбрани се јавио сам! Гренланду прети еколошка катастрофа. Испоставило се да је у „тајној бази“ остало 200 хиљада литара дизел-горива и 25 хиљада тона искоришћене воде. Оно најгоре је баш то – замрзнута радиоактивна вода која је коришћена за хлађење мобилног нуклеарног реактора снаге 2МWт. Тај уређај је „ракеташима“ обезбеђивао струју. Испоставило се да радиоактивност „заборављене воде за хлађење реактора“ и није баш мала – 1,2 милијарде бекерела. Прља штетним материјама човекову околину и грађевинске материјале. Пентагон је био сигуран да је у арктичком леду сакрио сва своја тајна складишта за читаве стотине година.

Комарац никако не би могао да убоде нос да нема једне околности: високе температуре на Северном полу. Глобално загревање је одиграло прљаву шалу са Пентагоном и агенцијом ЦИА. База „Сенчури“ која је грађена под изговором да ће се бавити истраживањима, под леденим штитом Гренланда се отопила и „Ледени црв“ је испузао.

tajna-americka-baza-grenlandДо 2090. године, када ће прираст леда и снега да узмакне пред топљењем, нуклеарни отпаци и отровни грађевински материјали, отроваће половину Гренланда. Екологији је нанета непоправљива штета. Сада САД покушавају да се уклоне од проблема. Јер – база „Сенчури“ је на туђој територији. Нека се Данци баве њеном деконтаминацијом. Компромис је тешко наћи. За сада ствар није дошла до политичких размирица, али није сигурно и да неће. Научници звоне на узбуну. Јер Гренланд губи 18 милијарди тона леда годишње више, него што се сматрало да губи раније. „Мршави“, како кажу стручњаци, годишње 268 милијарди тона. 18 милијарди тона – то је 55 хиљада зграда каква је „Емпајер стејт билдинг“ која је тешка 330 хиљада тона. Вашингтон не жели ни да се сети пројекта „Ice worm“. На Гренланд треба да се монтирају ракете које су усмерене према Москви, Лењинграду, Кујбишеву, Новосибирску и другим највећим градовима СССР-а. Тако да је рат против Русије одавно почео и наставља се и даље.


Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на САД и њихове тајне базе на Гренланду

* Обавезна поља