forum-anja-filimonova-cicovicЗападни центри моћи свјесно раде на уношењу хаоса на Балкан, а неки међународни фактори су заинтересовани да се поједине балканске земље не развијају самостално, речено је у Београду на регионалном безбедносно-политичком форуму.

Скуп на коме су учествовали бројни стручњаци из области безбедности организовали су Фонд стратешке културе из Москве и Представништво Републике Српске у Србији.

У извјештају Републике Српске Савету безбедности УН јасно је назначено да су у БиХ актуелни проблеми нарасли до опасног нивоа, како највећа бошњачка странка СДА покушава да изазове кризу тако што напада легитимитет Републике Српске настојањима да забрани обележавање дана настанка Српске и озбиљним претњама и неправним насиљем против Републике Српске, рекао је директор Представништва Српске у Србији Млађен Цицовић. Он је нагласио да је свима који желе мир и стабилност јасно да ентитети са чврстим надлежностима дефинисаним у Дејтонском споразуму, у сфери безбедности представљају важну заштиту БиХ од радикалног ислама и тероризма.

– Без тих заштита које даје Дејтонски споразум, присуство и деловање озлоглашених терористичких организација у БиХ временом ће се само повећавати, а стабилност и мир у БиХ и региону биће угрожени – каже Цицовић.

Властима и народу у Републици Српској није тешко да препознају и схвате да се у БиХ населио значајан контингент саудијске арапске елите, новца и моћи, који је и до сада врбовао и индоктринирао муслиманску сиротињу и финансирао вехабијски покрет, а федералне власти о тој појави ћуте, каже професор Ненад Кецмановић

forum-2

– Јесте да њихова власт ћути, али индикативно је да нико од бошњачких интелектуалаца није успоставио више него очигледну везу између у Босни надолазећих саудијских шеика и у њој све активнијих и бројнијих вехабија, које финансира краљевска породица Сауда – истиче Кецмановић, професор емеритус и сенатор Републике Српске.

У БиХ не постоји озбиљна борба против тероризма, наводи експерт за питања безбедности Џевад Галијашевић, који сматра да је БиХ протекторат и марионетска држава. Не треба, каже, заборавити да тероризам има геополитичку димензију.

– Он је подржан из неких западних центара моћи и само из тог разлога институције БиХ не воде борбу против тероризма и целокупна промена законодавства, у ствари стална промена законодавства, на овом плану треба да прикрије ту чињеницу – нагласио је Галијашевић.

Због недостатка политичке воље за решавање нерешених питања БиХ је темпирана бомба, истиче стручњак за безбедност Предраг Ћеранић. У њој се редовно дешава замена теза, па је саркастично, каже, да се борба против тероризма злоупотребљава и да се заговара прављење такозваних црних листа.

– Та црна листа за коју се Мектић залаже – то је у ствари мрежа подршке Милораду Додику, која апсолутно нема везе са тероризмом, тако да ће се пре на тој листи наћи Павловић банка, неголи оне друге банке и невладине организације које су упумпавале новац у вехабијске енклаве и на индиректан начин помогле одлазак ратника у Сирију -навео је Ћеранић.

Расплет на српском националном простору се ближи, јер притисци споља постају све јачи, Република Српске се афирмисала спровођењем успешног референдума и јасно профилише своју политику окретања и ка Истоку и ка Западу, што је произвело нове притиске Запада на Српску и Србију, сматра Александар Павић из Фонда стратешке културе, додајући да се Русија враћа на Балкан.

– Русија је дала пуну подршку референдуму у Републици Српској, председника Додика примио је Владимир Путин неколико дана пред референдум, Русија нуди Србији свеобухватну помоћ у модернизацији наоружања и развијање пуне економске сарадње са Евроазијским савезом – рекао је Павић.

Због тога ће се Запад трудити да поквари те планове и све што иде у правцу јачања суверенитета Српске и Србије, закључује Павић.


Извор: РТРС

Оставите коментар

Оставите коментар на Одржан безбедносни форум ФСК у Београду

* Обавезна поља