trejsi-en-dzejkobson-1ПРИШТИНА – Америчка амбасадорка у Приштини Трејси Ен Џејкобсон изјавила је синоћ да ће САД наставити да подржавају Косово уколико оно буде привржено демократским принципима и ако наставии да се креће на европском путу.

“Убеђена сам да, уколико је Косово остане при демократским начелима, да ће напредовати на путу евроинтеграција. Наша амбасада намерава да настави сарадњу са Косовом и да га подржи у евроинтеграцијама и напорном раду који следи. Мени је и лично драго што смо пријатељи”, казала јер Џејкобсонова.

На пријему поводом годишњице независности САД, америчка амбасадорка је истакла важност одржавања локалних и парламентарних избора, јер су, како је казала, први пут спроведени на целој територији Косова.

“Вечерас славимо 238. годишњицу проглашења независности Сједињених Америчких Држава, као и годишњицу рађања демократије. Такође славимо демократски развој косовског друштва, хоћу да честитам косовским грађанима и институцијама на првим парламентарним изборима”.

На пријему поводом Дана независности САД-а, присутнима се обратила и „председница Косова“ Атифете Јахјага. Она је изразила захвалност Сједињеним Америчким Државама на подршци у изградњи демократске визије Косова, рекавши да су оне заслужне што грађани данас живе у миру.

„Желим да сви заједно подигнемо чаше и у здравици честитамо Дан независности САД, да обележимо и прославимо вечно пријатељство и партнерство између народа Косова и америчког народа, који су уједињени у заједничком циљу за слободу, једнакост и демократију“ рекла је „председница Косова“.

Пријему у Приштини су присуствовали и актуелни „премијер Косова“ Хашим Тачи, амбасадори других земаља у Приштини, европски званичници, представници српских и албанских политичких партија, градоначелници српских општина, представници СПЦ, других верских заједница, представници медија, цивилног друштва.


Извор: КиМ радио

Оставите коментар

Оставите коментар на САД подржавају Косово на европском путу

* Обавезна поља