obrad kesicВАШИНГТОН – Србија је доста постигла у последњих годину и по дана у борби против корупције, и то је једна од главних тачака у њеном приближавању Европи, оцењују у Вашингтону амерички званичници и аналитичари.

Представници Стејт департмента и познати аналитичари слажу се у оцени да Влада Србије ради на јачању институционалних капацитета ради ефикасне борбе против корупције, уз нагласак да ће од тога зависити и стабилност државе у наредном периоду.

Танјугу је у Стејт департменту речено да САД у потпуности подржавају напоре Владе Србије и да је то важно не само због испуњавања стандарда Европске уније, већ због поправљања живота свих људи у Србији.

Сличан став је изнела и помоћница државног секретара Викторија Нуланд на трибини у Атлантском савету у Вашингтону, покренувши тему корупције као једне од највећих опасности за државе региона.

„Корупција је највећа опасност за државе региона и за демократске процесе који се у њима воде и од резултата који буду постигнути зависиће даљи напредак тих држава“, рекла је Нуланд пред најутицајнијим представницима медија, лобистичких група и тинк-тенк организација.

Директор Центра за међународне студије утицајне вашингтонске Херитиџ Фондације Стивен Бучи сматра да је Србија направила „велики искорак“ када је у питању борба против корупције, која је, према његовим речима, нераскидиво повезана са борбом против организованог криминала.

„Мислим да су постигнути важни кораци и да је окренут нови лист у борби против корупције“, казао је Бучи дописнику Танјуга, додавши да је досадашњи приступ државе промењен и да се сада методолошки приступа проблему.

Аналитичар из Вашингтона истиче и да се не може посматрати одвојено проблем корупције и организованог криминала.

„У ствари, уклањање основа коруптивног система је кључно за борбу против организованог криминала. Тешко ће вође организованог криминала наставити своје активности без помоћи корумпираних државних званичника“, оценио је Бучи.

Он сматра да Србија треба да се интегрише у Европску унију и да борба против корупције представља раскид са временом „изолације и одвојености“.

Аналитичар и консултант из Вашингтона Обрад Кесић наводи да је Влада Србије у првих годину и по дана показала да постоји одлучност да се избори са тим проблемом, али да ће коначна оцена моћи да се да тек када буду познате пресуде.

„Ако се не дође до правоснажних пресуда тешко можемо рећи да је борба против корупције била успешна“, рекао је Кесић за Танјуг, и додао да ће важан фактор при давању коначне оцене бити и спремност странака на власти да хапсе и своје људе који су умешани у криминал.

„Сада је најважније да се види, и то је ситуација на целом Балкану, да ли ће Влада бити спремна да хапси и представнике сопствених странака који су се огрешили о закон. Тешко је веровати да се са променом власти променила у потпуности и свест људи и приступ људи који врше јавне функције“, оценио је он.

Према његовим речима, администрација у Вашингтону сада највише прати имплементацију Бриселског споразума између Београда и Приштине, док су суђења као оно бизнисмену Мирославу Мишковићу у другом плану.

Када је у питању амерички пословни свет, Кесић сматра да је Србија послала сигнал да покушава да се избори са корупцијом, али донекле постоји и бојазан бизнисмена јер се ради о приватном капиталу.

„Битно је да се види какав ће исход бити на крају и каква ће бити пресуда, и то не само у овом, већ и у другим случајевима“, закључио је Кесић.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на САД прате имплементацију Бриселског споразума

* Обавезна поља