Замрзнути конфликт на Косову је у овом тренутку боље решење зато што би споразум подразумевао брзе и кусе мере и заправо представљао правни акт о признању Косова, изјавио је ФоНету професор Факултета политичких наука у Београду Слободан Самарџић.

Самарџић сматра да брзи споразум не може да реши конфликт који траје више од 120 година и објашњава да читав процес за постизање компромиса тражи време да би се јавна мњења упознала са њим.

„То је читав низ и преговора и деликатних концесија које једни другима требало да дамо да би дошло до трајног решења“, напоменуо је Самарџић, у оквиру серијала разговора Косинус.

Он је новинару Миленку Обрадовићу рекао да би брзи споразум о Косову представљао више „једно преко решење него компромис“.

„Свеобухватна нормализација је признање“, сматра Самарџић и образлаже да би та нормализација значила и уређење односа у међународној политици и признавање Косова као субјекта у тој области.

То је онда готово и зато кажем да сечење Гордијевог чвора мачем не одговара овој причи, јер ће се проблеми вући деценијама, процењује Самарџић.

Он не верује да је у овом моменту могућ компромис са косовским Албанцима, јер они имају подршку западних земаља, пре свега Сједињених Америчких Држава.

„Они су прогласили независност 2008. зато што су имали подршку Америке“, подсетио је Самарџић и оценио да се компромис о Косову мора постизати корак по корак и да се за њега мора оставити време.

Услов за компромис Србије са косовским Албанцима је непристрасни посредник, рекао је Самарџић, који верује да би компромис био могућ на средње стазе после неколико година преговарања, ако би се успоставили фер услови.

Он сматра да би решење питања Косова требало вратити у Уједињене нације (УН) и да никако не би требало пристати на неку међународну конференцију.

„Међународна конференција је заправо аргумент јачег“, оценио је Самарџић и додао да се поставља питање каква би у том случају била констелација снага и интереса великих сила.

Према његовом ставу, за Србију је боље да се косовско питање реши у оквиру УН, јер се у светској организацији одлучује консензусом, па би велике земље морале да прихвате такав принцип одлучивања.

Самарџић није сагласан са предлогом да Косово добије столицу у УН, у случају постизања компромиса, јер би то значило међународно признање.

„То би значило међународно признање државе. Зашто би добили столицу у УН? То не може бити држава. По свим међународним и домаћим правним актима Косово је покрајина“, тврди Самарџић.

Он подсећа и да Резолуција 1244 говори о Косову као делу СР Југославије, а да је Србија правни наследник те државе.

„Зашто би Србија прихватила отцепљење као свршен чин и још га признала? То се никада није догодило. Нема суштинских разлога за то“, уверен је Самарџић, који сматра да је Косово окупирано и да Албанци хоће силом да се отцепе.

Уз оцену да ниједна земља не би признала насилно отцепљење дела територије, он је поново упитао „зашто би ви признали да вам је неко заузео собу у једном стану, а ви имате приватни стан и одговарајући валидни правни акт?“

„То нико не би признао. Можда би трпео силеџију док је јачи, али када се нормализују односи, ви имате суд и начин да то вратите“, рекао је Самарџић.

Упитан да ли би о евентуалном решењу за Косово требало да се изјасне грађани на референдуму, он је узвратио ставом да је то начин на који председник Републике настоји да изврда своју одговорност.

„То је немогуће уставно. Тај референдум који председник државе најављује или прети њиме јесте заправо начин да он изврда своју одговорност“, прецизирао је Самарџић.

Неко из Србије би требало да потпише документ о предаји Косова, а Александар Вучић, према речима Самарџића, не жели да му у историји остане име као особе која је признала Косово и зато се позива на референдум.

Питање Косова је у крајњој линији питање територијалног интегритета, објаснио је Самарџић и напоменуо да се територија може мењати једино уставном процедуром.

Ако би Вучић потписао документ о Косову и предао га Скупштини Србије на ратификацију, објаснио је Самарџић, та ратификација би подразумевала промену Устава Србије.

Како је рекао, тада би се морала покренути промена Устава и за тај предлог би морало да се гласа двотрећинском већином, затим за акт о промени двотрећинском већином, па онда референдум.

Устав прописује такву процедуру за промену уставних чланова, предочио је Самарџић и подсетио да се то посебно односи на основна начела у Уставу, попут територијалног интегритета.

Он сматра да Вучићева најава референдума о Косову представља манипулацију и антиуставну активност, али наводи и да би се у случају расписивања референдума могао покренути поступак за испитивање кршења Устава.

„Уставни суд би морао да каже мишљење о томе“, тврди Самарџић и констатује да постоји много правних процедура, али да Вучић „не хаје за правни оквир, већ се понаша као да је држава његова прћија и да може да ради шта год хоће“.

Према ставу Самарџића, не би требало занемаривати чињеницу да Косово представља посебну област за српску историју и простор на коме је поникла српска држава.

„Није у питању Алжир и Француска. То је простор на коме је држава Србија поникла и што је вратила на уобичајен историјски начин, а сада треба да га изгуби због амбиције једне националне мањине да се отцепи и констелације међународних односа“, напомиње Самарџић.

Он је закључио да је Косово суштинско питање за Србију и да би га тако требало и посматрати.


Извор: Данас

Оставите коментар

Оставите коментар на Самарџић – Свеобухватна нормализација је признање Косова

* Обавезна поља