Очигледно незадовољни брзином којом министар Вујовић шиљи своју оловку којом треба да измери „габарите“ на основу којих ће се утврдити проценти повећања плата које се исплаћују из буџета, људи од којих зависи наша, а мало више Вучићева, безбедност одлучно су узели ствар у своје руке. Дана 06.09.2017, тзв. министри силе (Одбране и Унутрашњих послова) Вулин и Стефановић, као и директор БИА, Братислав Гашић, одржали су састанак и договорили се да се запосленима у њиховим ресорима плате повећају за 10 % од наредне године. Тачка. Нису питали, може – не може, какво ће бити стање у буџету и сличне тричарије. Нису консултовали министра финансија, нити оредседницу владе. Има да се повећа 10 % и готово.

И не само то. Стефановић, Вулин и Гашић, каже нам Политика,  разговарали су о унапређењу положаја свих припадника безбедносних служби и договорили да ће ове три институције, уз подршку Владе Србије, ући у заједнички пројекат израдње станова за припаднике полиције, војске и БИА. Одакле паре, баш их брига. Биће како они кажу! Опет, министар финансија и председник Владе као да не постоје.

Шта је то? Неки пуч? Није. Подржава такав приступ председник државе. Ево доказа:

“Након разговора са председником Србије Александром Вучићем о положају припадника полиције, војске и БИА, дошли смо до решења које је председник подржао, а то је да се припадницима ове три важне државне институције, које се брину о безбедности грађана Србије, подигну плате у наредној години за 10 одсто”(1) – истакао је министар Стефановић и додао:

„Са министром Александром Вулином и директором БИА Братиславом Гашићем разговарао сам и о томе како можемо да допринесемо да се квалитетнијом стамбеном изградњом подигне материјални положај запослених, што је председник Вучић подржао и дао задатак да се направе планови на основу којих ћемо следеће и наредних година почети да унапређујемо капацитете за решавање стамбених питања свих припадника наших служби” (2)

Слично говори  и министар одбране Александар Вулин, који се заложио да проблеме материјалне природе, треба решавати у оквиру читавог безбедносног сектора, не појединачно као војска, полиција или БИА, већ јединствено.

„Повећање зарада ће нам сигурно много значити, али више од свега ће значити концепт нове стамбене градње, у којој ће се поново након дугих деценија чекања организовано радити на решавању стамбеног питања свих припадника безбедносног сектора”(3), рекао је Вулин.

Да се не понављам, исто нам је казао и Братислав Бата Гашић, с тим што је додао једну своју проверену мудрост, која му увек добро доноси: Дугујемо велику захвалност председнику Републике који је препознао важност безбедносног система Србије”(4). Као да нико други не зна шта значи безбедност! Али, Батина “захвалност” нема да омане. А и има зашто да председнику буде захвалан. Итекако. 

Дакле, безбедносном сектору плате ће бити повећане 10 % и добијаће станове. Од следеће године. Само да сад не штрајкују. Лепа демагогија.

Но, шта то значи са аспекта реалних цифара, како ће се уклопити у буџет, како деловати на остале кориснике и, на крају, да ли је уопште остварљиво, никог од њих није брига. То није њихов ресор, нити је сада важно. А и следећа година изгледа још увек далеко…

Важно је само да сад не штрајкују! Војска и Полиција.

_____________________________________

 

  1. www.politika.rs/scc/clanak/388342/Zaposlenima-u-MUP-BIA-i-Odbrani-10-odsto-vece-plate
  2. Исто
  3. Исто
  4. Исто

Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Само да сад не штрајкују

* Обавезна поља