Турбулентан однос Харадинаја и Пацолија прошао је различите фазе: од пословног, преко саветодавног, ривалског односа мецене и протежеа, да би коначно донео плодове политичког партнерства.

Није случајност то што је Беџет Пацоли своје милионе (а тежак је 420 милиона евра, како су медији писали 2011. године) стекао у Швајцарској – омиљеном одмаралишту, а потом и прибежишту Рамуша Харадинаја. Пацоли је, наиме, био власник холдинга “Мабетекс” са седиштем у италијанском кантону у Лугану, а таленат за бизнис купио му је и швајцарско држављанство још седамдесетих година прошлог века. Харадинај, с друге стране, раних деведесетих “ради” у Лугану – према неким гласинама Пацоли му је био и званично послодавац, други пак кажу да је већ тада ушао у криминалне воде. Убрзо ће, међутим, млади Рамуш потпасти под утицај екстремиста, конкретно Народног покрета Косова, организације која ће прерасти у Ослободилачку војску Косова. Пацоли је био један од финансијера и неформалних “амбасадора” ОВК па је његова веза са Харадинајем доживела трансформацију.

Тај однос и пријатељство требало је да се наставе и након ратних збивања, у новој политичкој констелацији онога што ће постати “независно Косово”. Но, ученик је окренуо леђа учитељу: готово преко ноћи од герилца Харадинај постаје трећа политичка снага Косова и савезништво одмах проналази у Руговиној ДСК. Није се то допало Пацолију, који је, као контрамеру, основао своју Алијансу за ново Косово – именом и начелима сличну Рамушевој Алијанси за будућност Косова. Политички сукоби на ивици цензуса трајали су између њих годинама. Недавно се, међутим, указала прилика за поновно успостављање пријатељства. Наиме, када је Харадинај почетком ове године ухапшен у Француској, једини који је гласније заговарао његово пуштање на слободу од брата му Даута био је – Беџет Пацоли. Најбогатији Албанац није штедео ни политичке везе, али ни новац како би пријатеља спасао од изручења Србији. Подршка му се, по свему судећи, исплатила.

А, шта је заиста Рамуш понудио Беџету? Косовски медији спекулишу да је пет министарских и седам заменичких веза тек врх леденог брега. Права понуда Пацолију могла би бити подршка на предстојећим председничким изборима, а у скоријој будућности Пацолијев кандидат могао би добити подршку за место градоначелника Приштине.


Извор: Блиц

Оставите коментар

Оставите коментар на Турбулентан однос Пацолија и Харединаја

* Обавезна поља