napredni-klub_1Напредни клуб, једино удружење грађана које се бави положајем српске мањине у суседству, објавио је осми годишњи Извештај о политичким правима српског народа у региону.

Српски народ у региону се током 2015./2016. године суочио са повећаним притисцима и даљим умањивањем политичких права или макар са њиховом стагнацијом.

У Босни и Херцеговини је у току највећа и најорганизованија кампања чији је циљ умањивање овлашћења Републике Српске, њено укидање и асимилација српског народа. Напади католичких и исламских верских великодостојника, кампање злоупотребе Трибунала у Хагу ради криминализације Срба и Српске, злоупотреба ЕУ и тешке финансијске ситуације те корупције и унутрашњих подела у РС, веће су него икада после 1995., а посебно после 2008. године – од када Напредни клуб прати стање права српског народа у региону. Нарочито је проблематичан покушај да посредством Споразума о стабилизацији и придруживању са ЕУ буду ограничена права и аутономија Републике Српске и везана за некакве привремене гаранције и компензације из СР Немачке.

У Републици Хрватској политичка права српског народа – ограничена и мања од предвиђених законима и међународним уговорима – стагнирају. Хрватско друштво је значајно радикализовано после победе ХДЗ-а на прошлим изборима и захваљујући кризи која је уследила и довела до пада владе. Радикализацији су допринели стални сукоби са Србијом, повратак у старе поделе, именовање неоусташа за министре, коначно сама председница репубике која за исцртавање кукастог крста на стадиону оптужује ОРИЈУНУ (организацију југословенских националиста расформирану крајем тридесетих година 19. века)!

antic.napredni klub

У Црној Гори права Срба су додатно умањена током претходне године, посебно захваљујући чињеници да је после великих народних демонстрација и уласка државе у НАТО српски народ препознат као колектувни непријатељ Ђукановићевог режима.

 У Македонији Срби по први пут нису у жижи критике и омразе, али нестабилност и немири свакако им не одговарају. Колективна права стагнирају, верска су и даље оспорена од стране државе.

На Косову-УНМИК српски народ је и даље обесправљен, угрожена су његова културна и просветна права, чести су напади на грађане српске националности. Нису испуњене ни обавезе према српском народу из бриселских споразума.

У Албанији, Словенији, Мађарској и Румунији политичка и друга права српског народа или стагнирају или опадају у односу на претходну 2014/2015. годину.

Са изузетком Републике Српске, за коју се српска влада у неколико прилика заузела у јавности, у самој БиХ и пред Европском унијом; не постоји било каква назнака да у Србији нека установа води систематску политику према српском народу у региону. Укинуте су установе које су се бринуле о Србим у региону и дијаспори, лично и партијско преовлађује у државној политици према суседима у региону, те ЕУ и САД. Буџети су незнатни и реално стагнирају из године у годину.

Напредни клуб констатује да је ове године стање политичких права српског народа најгоре од 2008. године. Република Србија све мање обраћа пажњу и посвећује све скромније своје снаге борби за статус и права 1,8 милиона Срба који живе у девет околних и сусендних држава.

Неопходна је промена политике. Њено утемељење у демократским и модерним вредностима европске праксе. Потребна су већа улагања.

Неопходна је промена политичких приоритета спољне и унутрашње политике Републике Србије.


Извор: Напредни Клуб

Оставите коментар

Оставите коментар на Саопштење Напредног клуба о људским правима у региону

* Обавезна поља