sindikat zandarmerijeПоводом све жешћих напада на жандармерију огласила се синдикална организација жандармерије саопштењем поводом инцидента у коме је учествовао брат премијера Александра Вучића.

Синдикална организација Жандармерије најоштрије осуђује медијску хајку против Жандармерије и свих њених припадника. Више је него срамно да новинари константно нападају ову Јединицу. Доста је било медијског линча и напада на наше припаднике. Одакле новинарима право да једну Јединицу,која је у саставу Министарства унутрашњих послова, сатанизују, блате и вуку по блату.

Захтевамо од Министра унутрашњих послова да стане у заштиту својих радника. Крајње је време да се стане на пут бахатом и дрском новинарском преношењу. Новинарско извештавање треба да буде објективно, а у свим текстовима који су се пласирали они се баве блаћењем наше Јединице, не обазирући се на то који су били конкретни задаци Жандармерије везано за зону појачаног надзора коју су обезбеђивали, а где је дошло до инцидента. Оно што је такође од изузетне важности је какав је био договор о проласку како војних тако и цивилних лица.Овом приликом бисмо истакли да смо ми јединица која је увек штитила закон, своју државу и грађане, да смо ми последња линија одбране ове земље и да недопустиво да медији људе који раде тако одговоран и захтеван посао називају батинашима, убицама, криминалцима и „одредом смрти“.

Новинари у Србији очигледно не знају шта је њихов посао. Мало су изгледа заборавили етику и кодекс новинарства, те смели са ума до они нису ни тужиоци ни судије и да њима Законик о кривичном поступку забрањује да пресуде изричу пре Надлежних судова. Крајње је време да у Србији свако почне да се бави својим послом. Припадници Жандармерије нису ни батинаши, ни хулигани, ни изгредници. Свака примена средстава принуде од стране припадника Жандармерије законом је ругиласана а самим тим свако прекорачење овлашћења морало би да буде санкционисано.

sindikat zandarmerije

Синдикална организација Жандармерије никада није штитила колеге од одговорности када су надлежни органи сматрали да постоји нечија кривица, тако ни овог пута нећемо унапред штити никога, али сматрамо да постоје институције и органи који се баве нечијом кривицом или невиношћу, те је како наша тако и обавеза медија да остави надлежне да утврде све околности овог инцидента и на основу свих релевантних доказа одлуче о нечијој кривици. Нажалост, проблем око страха полицијских службеника у примени својих законских овлашћења ће сада бити још већи, а око чега смо већ раније и покренули иницијативу (био заказан наш протест, па одложен) и договор да се то све мења! Ово је директни доказ зашто је све то тако!

И поново се срећемо са истим проблемом. Тог дана, када је дошло до инцидента у коме је учествовао брат премијера Александра Вучића и његово обезбеђење, у Београду, у непосредној близини, одржавао се скуп високог ризика. Шта би се догодило да тог дана припадници Жандармерије нису обављали свој посао, да то нису били горе наведени, и да су прошли до учесника те манифестације и повредили их? Ко би тада био крив? Припадници Жандармерије, зар не? Доста је било блаћења људи који раде свој посао.

Нико у овој земљи, па чак ни браћа високих функционера немају права да се оглушавају о наређења Полиције. Сматрамо да је обавеза Министра унутрашњих послова да заштити припаднике Жандармерије од представника седме силе, и њихових небулозних наслова и представљање Жандармерије као групе батинаша. Мислимо да је крајње време да се неке од медијских кућа сусретну са тужбама због оваквог блаћења Српске полиције. Још једном бисмо истакли да смо ми озбиљна јединица која свакодневно обавља ризичан посао, ради на заштити грађана и државе, не тражимо похвале зо то што неретко ризикујемо и своје животе, али зехтевамо поштовање од медија како нас, самим тим и Републике Србије, јер је блаћење Жандармерије блаћење и читаве наше земље.


Извор: Синдикат Жандармерије

Коментари

Један коментар на Сапштење Синдиката жандармерије

Оставите коментар

Оставите коментар на Сапштење Синдиката жандармерије

* Обавезна поља