Dodik MiloradБАЊАЛУКА — Председник Републике Српске Милорад Додик најавио је реформу ентитетског Устава, која ће примарно подразумевати одбрану надлежности Републике Српске.

Према његовим речима, у нови Устав РС требало би да буде уграђена и клаузула према којој се наметнуте одлуке Високог представника у БиХ могу примењивати само ако то одобри парламент РС.

„Кључно питање реформе Устава Републике Српске односиће се на питања лоцирања и одбране надлежности које РС има. За спровођење ове клаузуле потребне су снажне институције – парламент и Влада РС и снажна воља народа“, оценио је Додик.

Наводећи да ће реформа ентитетског устава бити обављена идуће године и да ће изазвати реакције, он је констатовао да „правници у РС не треба да се боје, као што се ни он не боји свакога“.

„Ваше је да ми помогнете у томе како конципирати најбољи правни текст Устава Републике Српске. Ми не дижемо никакве револуције, већ бранимо стечене надлежности и право Републике Српске“, истакао је Додик.

Он је још рекао да треба размотрити начине на које РС може тужити високе представнике правосуђу њихових земаља за кршење међународног права, додавши да се од тога неће одустати.

Додик је констатовао да РС није држава, али да је политика коју он заговара да РС буде „што мање ентитет, а што више држава“.

Декан Правног факултета у Бањалуци Витомир Поповић поручио је да ће Република Српска „бити држава, без обзира да ли се то неком свиђа“.

„Ми настојимо да дамо наш допринос изградњи и развоју Републике Српске, како се то од нас као правника очекује“, рекао је Поповић.

У Бањалуци се одржава саветовање Октобарски правнички дани, којем присуствују правници из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије, Македоније, Хрватске, Словеније, Аустрије, Њемачке и Русије.

„Онај који пребројава руске уметнике прво треба да преброји муџахедине који живе у БиХ“

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да „они који упућују злураде коментаре о боравку руских уметника у Бањалуци, треба прво да изброје муџахедине који живе у БиХ и неконтролисано улазе на њену територију“.

Милорад Додик је додао да се „чак и опозиција РС укључила у пребројавање колико је Руса ушло у РС, што је безначајан број“, преноси Танјуг.

„Дошли су ту да подрже један културни догађај“, навео је Додик у изјави новинарима у Бањалуци истакавши да је „кључно питање боравак муџахедина у БиХ, а не да ли неко овде долази да игра народне игре“.

Иначе, у БиХ се јуче подигла права бура у вези са доласком руских играча који треба да учествују у обележавању стогодишњице почетка Првог светског рата, јер су неки медији у другом ентитету, Федерацији БиХ, објавили да се ради о доласку руских специјалаца.

Чак је реаговала и Гранична полиција БиХ која је саопштила да су руски држављани који су у протеклом периоду ушли у БиХ испуњавали све потребне услове и да нису имали војна обележја или униформе, да их је било 144, међу њима и жене и мушкарци различите старости.

Из Министарства унутрашњих послова Републике Српске су морали да демантују те спекулације, наводећи да је реч о уметницима и критикујући медије другог ентитета да шире информације којима узнемиравају јавност.

И Служба за послове са странцима која делује при Министарству безбедности БиХ била је започела провере да би утврдила о чему је тачно реч.


Извор: Бета, РТС

Оставите коментар

Оставите коментар на Додик најављује реформу ентитетског Устава

* Обавезна поља