У Херцеговачкој улици окупили су се данас суграђани, међу којима су и представници опозиције, да би присуствовали митингу председничког кандидата Саше Јанковића. Митинг у Савамали завршен је око 18 сати, након нешто више од сат времена.

Само обраћање најављено је за 17 сати, а претходно је пуштена музика на разгласу, док су пристизале Јанковићеве присталице. Испред бине стајали су и Драган Шутановац (ДС), глумци Бранислав Лечић, Предраг Ејдус, Бранко Цвејић и Никола Којо. Били су ту и професор ФПН-а Раде Вељановски, Нада Колунџија, Зоран Живковић и Балша Божовић.

Међу окупљенима је било и чланова Иницијативе „Не да(ви)мо Београд“, који су за ову прилику обукли мајице са знаком своје групације.

Стигла је и колона млађих суграђана који су носили транспаренте међу са натписима „Подсети ме шта то беше устав“, „Закон је исти за све“, „Без страха“, „После гласања нема кајања“…

Са мало закашњења, стигао је и Јанковић у друштву супруге и кошаркашког стручњака Душана Дуде Ивковића, рукујући се са окупљеним симпатизерима.

– Коначно, после скоро годину дана, добили смо шансу да дођемо на домаћи терен. Нисмо могли да дођемо, јер нам то нису дозвољавали полиција и Тужилаштво. Увек сам веровао у фер-плеј, али ми смо, нажалост, изгубили државу. Радио сам целог живота, а имао сам шансе да радим са паметним људима, нашим кошаркашима, тако да могу да препознам ко је квалитетан човек. Саша Јанковић имао је прилику да буде заштитник грађана и нисам могао да чујем лошу реч за њега, осим да су поједини тврдили да је убица, пребацивали му што воли животиње. Оно што знам јесте да није поткупљив и није могао никада да буде наклоњен овој власти. Као грађанин овог града, сматрао сам да могу да проговорим и предложим најбоље решење за овај народ, а облаћен сам на најгори начин. На мом примеру су се показали и није ми жао, зато сам овде – рекао је са бине Ивковић, захваливши се свима који су дошли.

Замерке на рад министра Небојше Стефановића, Александра Вулина и Неле Кубуровић, изнео је академик Душан Теодоровић.

– Готов је! Дошли смо у Херцеговачку 1 где је живела бака Савета, а срушили су јој кућу. Боли ме срце што ову земљу води неко ко није храбар. Лаж је да је економска стопа раста толика да ћемо за три процента ускоро престићи Немачку. Саша Јанковић је наш друг, пријатељ и јунак и има исте мане и врлине као ми – поручио је Теодоровић.

За микрофоном га је сменио и сам кандидат Саша Јанковић.

– У Савамали је све почело и све ће се завршити. Одавде се види цела слободна Србија. Србија је 11 месеци чекала на одговоре ко је у главном граду укинуо државу и ко је забранио полицији да штити грађане. Ко је маскираним хулиганима дао овлашћења? Иза Александра Вучића остају само жртве: Ћуприја, хеликоптер, поплаве и скромни чувар који је радио у Савамали. Србија ће бити окупљена око идеја, а не идолопоклонства. Никакав страни новац неће амнестирати главног кривца. Много је било фантома, али један је главни, Александар Вучић. Александре Вучићу, ти си комплетни фантом из Савамале, твоји су и интереси и идеје. Покушаваш да застрашујеш, али неће моћи. Или си ти комплетан фантом или смо ми компетни идиоти – рекао је Јанковић са бине, поручивши да га он неће амнестирати, уједно поздрављајући окупљене стиснутом песницом.

Убрзо након тога, окупљени су почели мирно да се разилазе.

Цео скуп посматрали су и мигранти, окупљени крај ограде.

Војска није преторијанска гарда једне породице

БЕОГРАД — Председнички кандидат групе грађана „За Србију без страха“ Саша Јанковић изјавио је да ће када постане председник Србије вратити војсци понос и углед.

Он је на представљању председничких кандидата на РТС-у рекао да ће као командант оружаних снага обезбедити да војска престане да буде „преторијанска гарда једне породице“.

Јанковић је рекао и да неће дозволити да се настави понижавање војске и да министар одбране буде неко ко за то нема квалификације и да ће оружане снаге поново постати једна од најуважаванијих институција.

Он је алудирајући на стране саветнике актуелног премијера Александра Вучића истакао да све што је потребно имамо у Србији – и научнике и правнике и економисте…

„Потребно је само да најбољи дођу на најважнија места, да престане страначко запошљавање“, рекао је Јанковић и додао да пре емисије нико од екипе у студију РТС-а није могао да се сети ко је био „неки Крстић који је као дошао из Америке да буде министар и да нам среди ситуацију“.

Он је истакао и да ће као председник Србије сарађивати са владом, напоменувши да је то и уставна обавеза.

Јанковић је навео да је „ту ствар погрешно поставио Вучић који је помислио да је све и сва у држави и који је рекао да неће председника који звоца“.

Он је рекао и да се као представник грађана кандидовао за преседника Србије као би обезбедио да закон важи подједнако за све.

Према његовим речима, Србија мора да има независне институције и слободне медије како би у том легитимном друштвеном пољу политичке странке спроводиле своје идеје.

Он је рекао и да је функција председника државе надстраначака као што и институције морају да буду надстраначке, а да потом странке кажу да ли идемо мало лево или мало десно.

Морамо да повратимо институције и да оне буду институције свих грађана и да онда странке раде свој посао, рекао је Јанковић оценивши да је сада ситуација дијаметрално супротна.

Он је рекао и да сада као држава не идемо нигде и као да смо у неком биоскопу у коме је Вучић пустио филм о лепшој будућности.

Јанковић је рекао и да ће као председник државе уз себе имати оне који су најбољи у свом послу, а како је навео, то сигурно неће бити они који имају лажне дипломе или они који ће му говорити да је најпаметнији на свету.

Додао је и да ће инсистирати на родној равноправности, јер како је казао, у Србији је женски живот мање важан.

Јанковић је рекао и да неће никога да запошљава, јер то треба да ради Национална служба запошљавања и послодавци, и да неће никога да хапси јер то треба да ради полиција.

Као председник државе и председник савета за национану безбедност тражићу да полиција хапси криминалце а не да криминалци бију полицајце, рекао је он.

Додао је и да неће никога да лечи попут Српске напредне странке која је, како је навео, у својим просторијама организовала гинеколошке прегледе.

То треба да раде лекари који су сада суочени или са беспарицом, или са митом, или са одласком из земље, рекао је Јанковић.

Јанковић је рекао и да свако треба да ради свој посао, а не као што сада Вучић ради све а не уради ништа.


Извор: Блиц, Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Саша Јанковић у Савамали пред неколико хиљада људи

* Обавезна поља