dodik-vladaБАЊАЛУКА – Председник РС Милорад Додик рекао је да је циљ принципа које је опозициони Савез за промене потписао са Странком демократске акције и Демократским фронтом да се место одлучивања за српски народ пребаци из Бањалуке у Сарајево.

Председник Српске је нагласио да ће, у складу са својим уставним овлашћењима, зауставити слабљење Републике Српске и пренос надлежности, објавила је РТРС.

Оценио је и да је Бакир Изетбеговић, потпредседник СДА, потписивањем документа са Савезом за промене, увео БиХ у драматичну нестабилност, заборављајући да СНСД има три делегата у Дому народу Парламента БиХ помоћу којих може да блокира све одлуке штетне по РС, а које донесе Представнички дом Парламента.

И Небојша Радмановић, досадашњи српски члан Председништва БиХ, казао је да је споразум СДА са опозицијом у РС као и хрватском странком која није победила на изборима, изигравање воље два конститутивна народа у БиХ.

„Тај споразум су потписали они који не желе озбиљну власт ни на нивоу БиХ, а чини им се да би могли да сруше власт у РС, што неће бити могуће… Покушај неће проћи, само ће направити додатне проблеме свима у БиХ“,оценио је Радмановић, а преносе „Независне новине“.

Подсетио је да су тек почели разговори политичких партија о формирању власти, а да се ођедном потписује споразум, као и да су необични и потписници тог документа, јер су од три победника избора – СНСД, СДА и ХДЗ БиХ, два изостављена, чиме је изиграна изборна воља грађана.

Радмановић је нагласио да је СДА, као партија која је добила највећи број гласова бошњачког народа, покушала да неминовног коалиционог партнера у Федерацији БиХ – ХДЗ БиХ превари оваквим начином потписивања, док је Савез за промене потписивањем показао да „иде и с црним ђаволом само да сруши СНСД и Милорада Додика“.

Он је поручио да рушење Додика и СНСД неће успети, јер су добили поверење грађана и победили на изборима.

Иначе, Додик и лидер ХДЗ Драган Човић саопштили су да остају при свом договору о формирању власти на свим нивоима и оценили да је нови коалициони договор Бакира Изетбеговића са опозицијом у ентитетима неприхватљив и лицемеран.

Наиме, лидери СДА Бакир Изетбеговић, Демократског фронта (ДФ) Жељко Комшић, и опозиционог Савеза за промене из РС, потписали су јуче у Сарајеву документ о заједничким начелима успостављања државне власти.

Позвали су и ХДЗ БиХ као легитимне представнике Хрвата да се прикључе овом договору.

То су учинили упркос томе што је СДА претходно разговарао и са СНСД Милорада Додика, као и са ХДЗ, када је начелно договорено да те три победничке странке формирају власт на свим нивоима.

Додик је казао да је политика СДА лицемерна и поручио да верује у договор са ХДЗ БиХ, док је председник ХДЗ Драган Човић поновио да странке из Сарајева желе да изиграју договор да у власти буду победници код Срба, Хрвата и Бошњака.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Савез за промене започео демонтажу Српске

* Обавезна поља