Savet-BezbednostiЊУЈОРК – Ванредна седница Савета безбедности УН посвећена кризи у Украјини – трећа у последња четири дана – окончана је и овог пута без конкретних резултата, одражавајући дубоку подељеност између САД и других западних земаља, с једне, и Русије с друге стране.

Руски амбасадор у УН Виталиј Чуркин је на седници изјавио да је свргнути украјински председник Виктор Јанукович званично затражио од председника Русије Владимира Путина да распореди руске снаге да би се поново успоставио ред и закон у Украјини.

Чуркин је прецизирао да је Јанукович Путину упутио писмо с тим захтевом.

„Под утицајем западних земаља, дешавају се отворене акције терора и насиља. Људи су прогањани због језика и из политичких разлога”, цитирао је Чуркин Јануковичево писмо упућеног Путину.

У писму се наводи да се из претходно наведених разлога Јанукович одлучио да затражи од Путина да „употреби оружане снаге Руске Федерације ради успостављања мира, закона и реда, стабилности и ради одбране украјинског народа”, пренеле су агенције.

Чуркин је потом подигао копију Јануковичевог писма, датираног 1. марта, тако да су и остали могли да га виде.

Циљ Русије није да врати Јануковича на власт, казао је Чуркин, али и додао да је Јанукович и даље легитимни председник Украјине о чијој судбини треба да одлучи украјински народ.

Чуркин је оценио да је Украјина на ивици грађанског рата и додао да је западна област бивше совјетске републике у рукама „наоружаних екстремиста”, пренела је Анса.

Он је истакао да су акције Русије у Украјини легитимне.

Амбасадорка САД у УН Саманта Пауер критиковала је акције руске војске у региону Крима и рекла да оне представљају кршење међународног права. Такође је обацила руске тврдње да су етнички Руси у Украјини у опасности.

„Русија има свако право да жели да су ствари у Украјини испале другачије. Али нема право да изражава незадовољство коришћењем војне силе или покушавајући да убеди светску заједницу да је горе доле, а да је црно бело”, истакла је Пауер.

На ту опаску је реаговао Чуркин који је констатовао да је Пауер, по свему судећи, добила све информације о Украјини „од америчке телевизије”.

Пауер је казала и да су у понедељак руски борбени авиони ушли у украјински ваздушни простор.

„Руска војна акција је кршење међународног права. Руске војне базе у Украјини су сигурне. Мобилизација руске војске је одговор на једну имагинарну претњу. Војна акција не може бити оправдана на основу претњи које нису упућене нити спроведене. Русија треба директно да се повеже с властима Украјине”, нагласила је Пауер.

Она је поручила и да у Украјину треба послати тим посматрача за заштиту људских права и позвала Русију да „моментално повуче” војску коју је ангажовала.

Украјински амбасадор у УН Јуриј Сергејев је на седници рекао да је Русија од прошле недеље распоредила око 16.000 војника у области Крим.

„Од 24. фебруара, око 16.000 руских војника је из суседне територије Руске Федерације распоређено на Криму војним бродовима, хеликоптерима и теретним авионима”, рекао је Сергејев.

Стални представник Кине у УН осудио је последње насиље у Украјини и позвао све стране да поштују људска права сваког човека, док су амбасадори Британије и Француске оценили да Русија, позивајући се на претње Русима у тој земљи, тражи оправдање за војну интервенцију, као што се дешавало и у прошлости.

Амбасадор Француске у УН Жерар Аро, оценио је да га догађаји у Украјини подсећају на инвазију СССР-а на Чехословачку 1968. године.

„Слушамо глас прошлости. Имао сам 15 година када су совјетске трупе ушле у Чехословачку. Било је то уз исто оправдање. Као да се Русија враћа својим старим духовима, играјући застарелу улогу на један старомодни начин”, оценио је Аро.

Амбасадор Британије Лајал Грант назвао је потезе Русије кршењем међународног права, додајући да су тврдње те земље измишљене, како би се оправдала војна акција у Украјини.

„Није ово 1968. нити 1956. година”, поручио је Грант у СБ УН.

Грат је, такође, назвао писмо свргнутог украјинског председника Виктора Јануковича Владимиру Путину бесмисленим.

„Говоримо о бившем лидеру који је напустио свој положај, свој град и своју земљу, чија је корумпирана влада довела његову државу до ивице економске катастрофе, који је гушио антивладине протесте, што је довело до смрти 80 људи”, поручио је Грант.

Савет безбедности УН састао се у петак и суботу, али ни тада нису предузете никакве формалне радње.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на СБ без закључака око Украјине

* Обавезна поља