pakБЕОГРАД – Председник Србије Томислав Николић није одступио од става да Србија никада неће прихватити једнострано проглашену независност Косова, али је дошло до промена ситуације у Србији и свету и Скупштина зато треба да се изјасни о до сада постгнутом у преговорима са Приштином као и о промењеним околностима, објаснила је данас саветница председника Станислава Пак Станковић.

Она је на конференцији за штампу казала да је резолуција о Косову и Метохији Скупштине у најширем могућем капацитету достигла свој максимум и да би нови сазив требало да се изјасни о ономе што је до сада договорено и да заузме став с обзиром на промењене околности.

Председник је, како је додала, у оквиру својих надлежности дао предлог, „јер право прати околности и регулише оно што се дешава како настају околности”.

Ради пуног легитимитета наставка преговора и даље транспарентности, потребан је, како је нагласила, најшири консензус, а Скупштина је место за постизање договора свих у ком правцу ће тећи наставак преговора и с којим циљем.

„Кад преговарате, много је лакше када имате један акт,„ казала је Пак.

Председник се, подестила је Пак, залагао и за изналажење трајног и одрживог решења за Косово и Метохију.

„То не мора да буде резолуција, али битно је да Скупштина заузме став како ће он изгледати”, истакла је она поновивши да се став о томе да Србија никада неће признати једнострано проглашену независност Косова неће променити.

„Свесни смо ситуације да се фомрира такозвана војска Косова. Жалосна је чињеница да та информација није постојала у време потписивање бриселског споразума, већ је било речи само о полицији, о чему је договор постигнут. У позадини свега тога, тајно, уз подршку неколико земаља формира се војска”, објаснила је Пак.

Чињеница да Срби на северу Косова нису наоружани и нису у војсци додатно отежава даље разговоре, навела је она.

Председник, према њеним речима, осуђује формирање такозване војске Косова, али је спреман да о свему разговара, јер данас у Србији не постоје табу теме. Међутим, тешко је имати политичку стабилност, ако се нешто ради без знања друге стране, додала је она.

Пак је указала да су добијена уверења НАТО и Кфор-а да та војска неће прећи на север и додала да је то тешко поверовати када је један део народа без икакве застсите.

„Правна сигурност мора да важи за све, јер ако важи само за један део грађана, један народ, бесмислено је да постоје међународне институције и међуанродно право”, поручила је она.

Пак је указала да ће Београд апеловати да исти стандарди и аршини важе и за српски и албански народ, и да грађани Косова и Метохије нађу модус вивенди у покрајини.

Њихова будућност је у сарадњи, а ако не постоји или иде само тајним каналима онда правна држава не постоји, нагласила је она.

Пак је подсетила да председник Србије, од ступања на дужност пре нешто мање од две године, није одступио од онога што је обећао у предизборној кампањи, и да је, на његову иницијативу, дијалог са Приштином подигнут на највиши политички ниво.

Захваљујући платформи коју је председник донео постигнут је, како је додала, Бриселски спорзаум, чије потписивање је и један од разлога за добијање датума за почетак преговора са ЕУ.

Легитимитет преговорима дат је резолуцијом Скупштине Србије, подвукла је Пак.

Николић ће предложити Вучића за мандатара

Председник Србије Томислав Николић предложиће лидера Српске напредне странке Александра Вучића за мандатара за састав нове владе, изјавила је данас саветница шефа државе Станислава Пак Станковић.

„Сада се чека да се одржи седница скупштине у новом сазиву а затим ће председник разговарати са представницима странака и потом предложити мандатара, који ће бити Александар Вучић”, рекла је Пак Станковић на конференцији за новинаре.

Коментаришући написе у појединим медијима о наводном мешању председника Николића у састав нове владе, Пак Станковић је подвукла да се шеф државе не меша у избор министара, нити било кога у влади.

Она је рекла да је одговорност Српске напредне странке (СНС) највећа и да „нема шансе” да председник преузме на себе одговорност да доведе свог човека, па да се нешто лоше деси.

Србија неће подржати санкције

Србија се неће сврставати „на било коју страну у било каквим конфликтима и неће подржати санкције”, јер њихове последице трпе само грађани, а не политичка елита и оне су средство које само подстиче криминал, истакла је данас саветница председника Србије Станислава Пак Станковић.

Она је на конференцији за новинаре рекла да Србија неће подржавати војно, већ само мировно решавање проблема.

„Србија неће подржати санкције јер смо их ми најбоље осетили на својој кожи. Последице трпе грађани, а не политичка елита. Санкције су средство које само подстиче криминал у свим појавама и облицима. Из тог личног искуства нећемо се томе прикључивати”, нагласила је Пак Станковић.

Данас Србија, према њеним речима, нема непријатеље и снагу црпи и из давно заборављених пријатељстава од којих је неке активирала и после више деценија.

Говорећи о спољнополитичким активностима председника Србије, Пак је истакла да председник Николић активно промовише имиџ Србије у свету и да непрестано добија позитивне реакције из света да се слика наше земље мења у позитивном правцу.

Србија је препозната као кредибилан партнер у разговорима, а основ сарадње Србије се ослања на широк спректар пријатеља у свету, рекла је саветница Николића.

Такође је негирала као „чисту неистину” медијске написе да је ташта председника Николића у поседу дипломатског пасоша и оценила да пласирање те информације има за циљ да минимизира веома успешну недавну посету Аустрији.

Када је реч о одликовањима, која су такође била предмет писања медија, Пак Станковић је истакла да се Србија одлуковањима одужила бројним домаћим и страним личностима за њихово залагање за нашу земљу.

Такође је указала да је Канцеларија за представке и пројекте грађана примила више од 4.500 притужби, од којих 99 одсто нису у надлежности председника, и оне су прослеђене надлежним инситуцијама, а њихово решавање се даље прати.

Председник Србије, како је додала, био фокусиран и на сарадњу са дијаспором и сваку посету искористио за сусрет са дијаспором, јер му је јако стало да се српски национални идентитет заштити, сачува језик широм света, посебно у региону.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Србија неће признати Косово

* Обавезна поља