ivica dacic 5БЕОГРАД – Председништво Српске напредне странке одлучиће у суботу хоће ли направити владу само са партнерима са своје изборне листе и Савезом војвођанских Мађара или ће позвати још некога. То је једино што се у овом тренутку може поуздано рећи, јер, сви тврде, никаквих разговора о овој теми није било, ни у СНС-у нити са другим странкама. Субота је, дакле, „дан Д”, када ће лидер напредњака Александар Вучић изнети свој став, који сви чекају, а дотад – ћуте.

Упитан синоћ на РТВ Војводина да ли је СПС потенцијални коалициони партнер напредњака, Горан Кнежевић је поручио да ће странка овластити лидера да разговара са потенцијалним партнерима.

Он је, како преноси Танјуг указао да је његов лични став да би СНС пре свега требало да се ослони на своје кадрове, а да из осталих странака узме појединце са којима је могуће остварити план рада.

Највише што се јавно може чути од социјалиста, а у последњих неколико дана говори само њихов лидер Ивица Дачић, јесте то да су СПС и СНС добро сарађивали у овој влади. Већ неколико дана функционери СПС-а су, такорећи, занемели, мада би имали шта да коментаришу с обзиром на приче о томе како је њихов оснивач Слободан Милошевић био главни наручилац политичких убистава, али и на друге компромитујуће корупционашке афере. Док они ћуте, други говоре о томе. Тако је Миљенко Дерета, оснивач НВО Грађанске иницијативе, ову причу о Милошевићу повезао са прављењем владе наводећи, за Радио Слободна Европа, да би то могао бити маневар да се „што безболније из врха власти удаљи човек по укусу Москве”. Дакле, „ради се на компромитацији и Дачића и СПС-а као могућег партнера у влади”. Дерета ову своју тврдњу за „Политику” овако објашњава:

„Постоје велики спољни притисци да се СПС нађе у влади. За оне који тај притисак врше споља, јак аргумент би био да су Дачић и његово окружење исувише компромитовани да би били поуздан партнер. Да ли ће СПС бити у влади тешко је питање, лакше је погодити добитну лото комбинацију.”

После свих досадашњих избора, ишчекивање нове владе пратиле су разноразне спекулације, медији су били пуни „коалиционих партнера” и „кандидата” за министре, директоре јавних предузећа и дуге функције. Било је много функционера спремних да јавно говоре о будућој влади и свом, евентуалном, ангажману у њој. Наравно, нико се није препоручивао за неко место, али ако би се, незнано како, већ неко појавио у медијима као кандидат за функцију, тај би изјављивао да он за то није чуо, али да је спреман, ако партија предложи, да прихвати одговорност. Сада, такорећи, нема спремних ни за незваничан разговор, ни међу напредњацима, ни међу потенцијалним коалиционим партнерима. Никад већа тишина није пратила ишчекивање нове владе.

Разлог за оволику тишину и недостатак незваничних, али „поузданих” информација јесте двојак. Напредњаци се врло добро сећају времена после избора 2012, када су медији били пуни „кандидата” за министре, и јавне поруке коју им је упутио Александар Вучић, да они који се „самокандидују по медијима сигурно неће бити министри”, па се чувају било каквих изјава, не само о својим позицијама него о влади уопште. Функционери партија које су биле на листи СНС-а спремни су да кажу само то да о свему одлучује Александар Вучић. Прваци странака које се надају да ће бити позване да учествују у влади, спремни су, и то не сви, да кажу само то да ће се они одазвати позиву ако буду позвани, али „то зависи од Александра Вучића”.

У Новој демократској странци незванично кажу да није било никаквих позива, а нема баш ни неког нарочитог оптимизма да ће позив стићи. Како су нам незванично рекли, могуће је да ће неко место у влади добити Миодраг Ракић, први на изборној листи НДС-а, али он лично, а не странка. Према нашем извору, Ракић неће сести у посланичку клупу, а шеф посланичке групе НДС-а требало би да буде Александар Сенић.

Као потенцијални партнер помиње се и СВМ, а њихов лидер Иштван Пастор је једини, врло јасно, рекао за „Политику” да очекује позив, наводећи и да би СВМ био заинтересован за учешће у влади на нивоу државних секретара у пет области, што „није превелика амбиција”.

Што се тиче странака са листе СНС-а, Велимир Илић, лидер НС-а, баш као и Расим Љајић, лидер СДПС-а, највише што ће рећи јесте то да Вучић одлучује, што је „сасвим нормално с обзиром на поверење које ужива као лидер најјаче странке”. Александар Вулин, лидер ПС-а, уопште се не оглашава. За разлику од њега, Вук Драшковић, лидер СПО-а, изјавио је да би он био добар министар спољних послова. На ову Драшковићеву тврдњу нико од напредњака ни реч није рекао, али се на њу осврнуо Зоран Живковић, лидер Нове странке, која је на изборе изашла на листи ДС-а, речима: „Министар спољних послова Иван Мркић радио је изузетно лоше, само би Вук Драшковић био лошије решење од садашњег министра.” И Живковић и носилац изборне листе Драган Ђилас, лидер ДС-а, јасно су рекли да ће бити опозиција.

Иначе, Александар Вучић, лидер напредњака, још пре избора казао је да ће Лазар Крстић остати министар финансија. У Вучићевој влади биће, сигурно, места и за Зорану Михајловић и за Николу Селаковића, али нико од поменутих то не коментарише. Сви чекају ипак да чују шта ће рећи Александар Вучић.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Зашто ћуте социјалисти?!

* Обавезна поља