dacic-ban-ki-mun-un_660x330ЊУЈОРК– Министар спољни послова Ивица Дачић истакао је данас на седници Савета безбедности о Космету да је Србија посвећена дијалогу Београда и Приштине и инсистира на формирању Заједнице српских општина, којој, како је навео, није дат адекаватан значај у извештају генералног секретара УН.

Дачић је поновио да Србија неће признати једнострано проглашену независност Космета и позвао земље које то нису учиниле да остану при свом ставу, док је земље које су признале Косово подсетио да је КиМ део територије Србије у складу са резолуцијом 1244 СБ УН.

„Имајте на уму да је подршка међународне заједнице кључна за успех дијалога Београда и Приштине. Свака могућа промена става држава које нису признале једнострано проглашену независност КиМ би негативно утицала на даљи конструктиван приступ страна у дијалогу и на имплементацију до сада постигнутих договора. То је оно што тражимо”, рекао је српске шеф дипломатије.

Дачић је критиковао делове изештаја који се односе на формирање Заједнице српских општина (ЗСО), повратак и положај српске и других мањинских заједница, рекавши да ти проблеми нису представљени на адекватан начин.

Он је подсетио да је постизање Бриселског споразума имало за циљ институционалну заштиту српске заједнице на КиМ кроз ЗСО, чиме би се она суштински надовезала на резолуцију 1244.

„Уместо да њено формирање буде централно питање које је морало бити спроведено што хитније, она је постала предмет политичких уцена”, рекао је Дачић.

Он је указао да су из извештаја УН и овог пута изостављене референце на положај српске и других заједница јужно од Ибра, где живи већина српске заједнице, и нагласио да нису и не могу бити сви проблеми везани искључиво за подручје северно од Ибра.

„Начин на који се у извештају помиње концепутални документ приштинских власти који се тиче повратка, ствара лажну слику да се у Приштини на плану повратка нешто озбиљно ради, али досадашња искуства дају основа за оправдану сумњу у том погледу”, додао је Дачић.

Спајање одељка о владавини права са људским правима у структури Извештаја учинило је да са радара потпуно нестане аспекат људских права припадника мањинских заједница, нагласио је шеф срспке дипломатије.

Он је додао да је од административних и правних препрека до одсуства безбедности, питање повратка је нераскидиво повезано и са питањем правно имовинских споразума.

„И овом приликом истичем поразну чињеницу да је одрживи повратак остварило тек око 4.000 лица”, рекао је Дачић, оценивши да је остварени повратак „заједнички неуспех” свих актера укључених у ово питање.

Недопустиви су и бројни случајеви напада и уништавања српских објеката, истакао је он.

Извештај, како је упозорио, само у једној реченици наводи да је забележено 86 инцидента напада на припаднике српске заједнице, а изостаје приказ инситутиционалног реаговања, тужилаштва, полиције и правосудних органа.

„Крајња и најопаснија последица оваквог приступа је навикавање свих, укључујући међународну заједницу, на фактичку некажњивост за кривична дела почињена против Срба и других неалбанаца”, навео је Дачић.

Он се осврнуо и на питање тероризма, напомињући да је безбедност на Косову и Метохији увек била нестабилна.

savet-beзbednosti1

„Радикализација политичке климе и погоршање безбедносне ситуације услед јачања политичког и верског екстремизма само су појачали ту нестабилност. И извештај пред нама садржи референце о борцима ИСИС-а пореклом са Косова и Метохије. Косовски Албанци су процентуално, у односу на број популације, најзаступљенији у редовима ове терористичке организације. О забрињавајућим последицама оваквог стања сувишно је и говорити”, рекао је он.

Дачић је упозорио и да представници Приштине на седницама СБ УН већ дуже време износе грубе неистине и баве се пропагандним лажима.

Прошли пут смо чули да је косовским Албанцима било забрањено да играју фудбал, па би се могло помислити да је то у некој земљи под контролом ИСИС-а, рекао је Дачић.

„Међутим, у време Милошевића њихов фудбалер Фадиљ Вокри је одлучио да пређе у фудбалски клуб Партизан чији је и данас навијач.Да ли вам звучи вероватно да неки фудбалер кога наводно злостављају, дискриминишу и пребијају зато што је припадник мањине, наступа у репрезентацији те земље и годинама игра за клуб главног града те земље?“упитао је он.

Према његовим речима, једна од мантри је и да су Албанци били лојални грађани Југославије док се није појавио Милошевић.

„То је још само једна теза коју пласирају у циљу придобијања подршке за етничко чишћење које систематски спроводе на Косову”, навео је Дачић.

„Међународне организације су нажалост имале улогу у овом процесу”, рекао је он, подестивши на сведочење бившег шефа мисије ОЕБС-а Вилијема Вокера о наводном масакру у Рачку, које је послужило као изговор за НАТО бомбардовање.

Он је указао да косовска представница Вљора Читаку на седницама увек говори о геноциду и етничком чишћењу, што је, како је истакао, још једна лаж.

„Историја још не памти такав ‘геноцид’ после које припадника народа који је извршио геноцид има 10 пута мање а оног који је наводно жртва геноцида знатно више”, рекао је Дачић и указао да су, од 427 насеља, Срби протерани из 311.

„Статистика је страшна и поразна”, нагласио је он и навео да је у Приштини 1981. године је било 43.875 Срба, а према попису из 2011. само 430.

„То је 100 пута мање. Па какав је то геноцид, злочин и етничко чишћење над Албанцима”? упитао је он.

„Ово је реална слика о Србима на Косову. А пропагандне пароле препуштам другима,„ закључио је Дачић.

Прама његовим речима, Србија ће, у интересу регионалне стабилности и што бољих српско-албанских односа, наставити дијалог Београда и Приштине.

„Наставићемо политику мирног решавања конфликата, одговорним приступом нормализацији односа и пуним спровођењем усаглашених договора у Бриселу”, казао је шеф српске дипломатије.

Питање Косова и Метохије је много више од територијалног и питања националног идентитета, оно је тачка на којој ће се дугорочно дефинисати српско-албански односи од којих зависи стабилност и економска перспектива читавог региона, рекао је шеф српске дипломатије, истакао је он.

Без обзира на чест недостатак конструктивности друге стране, наставићемо да посвећено радимо на побољшању односа, рекао је дачић.

„Не желимо да ситуација на Косову и Метохији буде латентна претња стабилности и напретку Србије и региона, и зато ћемо предано радити на мирном решавању несугласица”, закључио је Дачић.

Танин: Бриселски дијалог остаје камен темељац помирења

zahir taninЊУЈОРК – Бриселски Дијалог Београда и Приштине остаје камен темељац помирења, изјавио је данас шеф УНМИК-а Захир Танин пред Саветом безбедности УН.

Он је, обраћајући се Савету безбедности видео бимом из Приштине, додао да је од српских лидера у Београду чуо да је неопходно да тај дијалог буде успешан.

„Премијер Александар Вучић је посебно нагласио да се губи превише времена и да је потребно озбиљније опредељење за дијалог, не само лидера и преговарача већ и ЕУ и свих у међународној заједници”, истакао је Танин.

Он је казао да је европска перспектива у региону и даље главни покретач реформи.

У претходном тромесеченом периоду настављен напредак на Косову и подстицаји за јачање поверења постоје, али се морају ојачати од стане политичких лидера, изјавио је шеф УНМИК-а.

Говорећи о напретку у посматраном периоду, Танин је констатовао да је настављен напредак, и указао да је започела реконструкција главног моста у Косовској Митровици и да су смањене разлике у преговорима о телекомуникацијама.

Он је додао да су за формирање Заједнице српских општина потребни су додатни напори. Према речима Танина, важан је прагматизам обе стране да би се тај процес продубио.

Танин је указао да је ратификација споразума о разгранцицењу са Црном Гором довела до напетости, због чега је њено разматрање одложено.

Он такође сматра да је косовска опозиција сада свеснија да је политичко насиље, коме је прибегавала, контрапродуктивно.

Танин костатује да се мало расељених лица вратило домовима и прецизирао да је 16.000 расељених на самом Косову, а много више ван Косова.

„Достојанствен повратак расељених је суштински важно право и то питање се мора реактуелизовати”, додао је Танин.

Он каже да је потребан конструктиван дијалог повратника и заједница које их примају и додаје да је, према подацима УНХЦР-а, 9.400 људи регистровано за повратак.

Танин је рекао да у протекла три месеца није било великих међунационалих немира, али је указао да, међутим, осетљиве групе, поготову ван већих места, подлежу застрашивању у већој мери, због чега је потребна већа осетљивост свих нивоа власти.

Танин је, такође, поводом помирења, похвалио, како је рекао, храбру иницијативу косовског председника Хашима Тачија, који је одао пошту убијеним српским цивилима у Старом Грацком и Гораждевцу.

То подсећа, рекао је Танин, да сви лидери имају одговорност да се реше случајеви несталих лица из рата, којих је више од 1.600.

„Све заједнице су жртве тога и то питање не сме сићи са дневног реда”, рекао је Танин.

Читаку: Шта Србија ради по питањи стабилности ?

vljora citakuЊУЈОРК– Косовска амбасадорка у САД Вљора Читаку рекла је данас да постоји контрадикторност када је реч о примени Бриселског споразума, тврдећи да Србија то питање користи као покриће како би се мешала у унутрашња питања Косова и да би одржала паралелне институције.

„Посвећени смо дијалогу али потребно је да процес буде динамичнији и више окренут резултатима. Приштина ће применити сваки споразум из Брисела. Али наш посао је тежак кад Србија одржава паралелне институције широм Косова и ствара колоније и крши наш Устав и Резолуцију 1244”, рекла је она на седници СБ УН.

Према њеним речима, ситуација је контрадикторна и далеко од договореног у Бриселу.

Читаку је такође запитала шта Србија ради по питању стабилности.

„Жели да подигне споменик Милошевићу? Каква је то порука за жртве Вуковара, Сребренице, Косова – да ли је то помирење – рехабилитација највећег злочинца после Другог светског рата. И коју поруку Србија шаље сопственом народу?“

Без обзира на то како се Србија понаша, Косово неће дозволити да га повуче на тај пут, додала је она.

„Косово има свој коначни статус, слободна је, независна и суверена земља”, рекла је она, додајући да се оно још суочава са изазовима, али не таквим, како каже, да би се СБ УН састајао свака три месеца и „трошио драгоцено време”.

У прилог томе наводи да је у Бановом извештају наведено да је на Косову избио сукоб између косовских Срба и Албанаца око места за паркинг.

„Ако би се СБ УН састајао због таквих сукоба у Њујорку или неком другом граду онда не би било времена ни за шта друго”, сматра Читаку, тврдећи да све мањи број инцидената има међуетничку основу.

„Не кажем да живимо у рају. Косово још није оно о којем сањамо, има још пуно тога да се уради, посебно против организованог криминала и корупције. Сви наши грађани заслужују исту прилику за напредак без обзира на верску, етничку и сваку другу припадност”.

Косово је спремно да настави даље, али Србија мора да буде спремна да га пусти, да се суочи са прошлошћу и да учи из ње.

„Ми на Косову не желимо да нашој деци оставимо било какав терет из прошлост”, рекла је она, наводећи да је косовски председник Хашим Тачи недавно посетио два споменика убијеним Србима.

Чуркин: Бриселски дијалог замрзнут, Приштина неспремна за ЗСО

curkin-un-kosovoЊУЈОРК– Дијалог Београда и Приштине је „дубоко замрзнут” и косовске власти су неспремне да примене договор о Заједници српских општина, изјавио је данас руски амбасадор у Уједињеним нацијама Виталиј Чуркин.

Он је, у обраћању Савету безбедности УН, на седници посвећеној Косову, рекао да је за превазилажење тог застоја у дијалогу потребно јаче присуство светске органзиације у покрајини.Према његовим речима, питање демаркације границе са Црном Гором изнело је на површину и јаче позиве за уједњење свих албанских земаља и стварање „велике Албаније”.Ч

уркин је такође рекао да се развлачи почетак рада Специјалног суда за ратне злочине на Косову, „траже се изговори”, да би се „идентифковали и неутралисали сведоци”.„Скрећемо пажњу да је Косово ‘сива зона’ у Европи не само за организовани криминал, већ и за исламисте”, рекао је Чуркин, подсећајући да се на Косову регрутују и одатле шаљу борци за ИСИЛ.

Чуркин је такође подсетио да су око цркве Христа Спаса у Приштини, „која је могла бити симбол верске толеранције”, вршена ископавања да би се нашли наводни посмртни остаци убијених Албанаца, и да, као што се и очекивало, ништа није нађено.

Чуркин је, такође, оценио неприхватљивим изјаве Приштине да је Мисија УН на Косову инструмент руског утицаја и додао да то сматра нападом на УНМИК и УН.Он је такође скренуо пажњу да у извештају УНМИК-а није споменута „епизода” у којој је руски амбасадор у Београду приликом посете Косову тражио састанак са командантом Кфора, али он за то није нашао времена.Чуркин је подсетио да су снаге НАТО-а на Косову на основу резолуције УН.

Американци и Британци траже ређе седнице о Косову

ЊУЈОРК– Дипломатски представници САД и Велике Британије затражили су данас у Савету безбедности УН да извештаји о стању на Косову треба да буду померени са свака три, на по шест месеци, јер би Савет безбедности требало да се „бави важнијим питањима”.

Представница САД у Савету безбедности УН Мишел Сизон рекла је да Вашингтон позива руководства Београда и Приштине да се посвете дијалогу без одлагања и примене постигнуте споразуме.

„Темпо нормализације донекле је успорен. Позивамо обе стране да убрзају ствари и примењу постигнуте споразуме”, рекла је она.

Америчка амбасадорка је оценила да је УНМИК углавном испунио свој мандат и заложила се да се период подношења извештаја помери са три на шест месеци јер, како је рекла. Косово постаје „напредна држава интегрисана у међународну заједницу”.

Она је подсетила на поруке потпредседника САД Џозефа Бајдена током недавне посете Београду и Приштини.

Сизон је позвала земље које нису признале независност Косова да то учине и заложила се за чланство Косова у УН, и сматра да би то било добро „за Косово, за међународну организацију” и да је „неминовно”.

Британски представник у Савету безбедности УН оценио је да се Косово и данас суочава са изазовима и да је дијалог Београда и Приштине у застоју, због чега је потребно у њега унети нову енергију.

Оцењујући да су, према досадашњим извештајима, инциденти на Косову „ниског нивоа”, он је позвао на смањење броја седница и броја извештаја о Косову, да би Савет безбедности могао да се бави, како је рекао, „важнијим питањима”.

Многе земље желе са се Косово скине с дневног реда УН

IVICA DACICЊУЈОРК – Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је после седнице Савета безбедности Уједињених нација о Косову да и даље постоје велике разлике у ставовима између делегације Србије и представника Приштине.

Он је истакао да је Србија инсистирала на доследном тумачењу резолуције 1244 и на томе да дијалог у Бриселу може да се води само уколико је он статусно неутралан.

С друге стране, казао је Дачић, приштинска страна седницама СБ УН стално прилази као прилици за изношење неистина и ставова да је Косова заокружена, суверена држава.

Самим тим се крши резолуција 1244, а то се види и из захтева појединих замаља које на свакој седници позивају друге државе да се придруже признавању једнострано проглашене независности Косова, рекао је Дачић.

Потпредседник Владе подсећа да је на почетку свог обраћања рекао да очекује да ће и овога пута Приштина наставити са пропагандним паролама и лажима.

Унапред сам изнео неколико питања која јасно показују да су подаци и тврдње који они износе лажни и измишљени. Они стално говоре о геноциду и етничком чишћењу Албанаца, а када погледате бројке и статистику која је поразна, видите да у ствари је извршено етничко чишћење Срба, казао је Дачић, преноси МСП.

Према Дачићевим речима, Србија је и овом приликом истакла опредељење да жели контруктиван дилалог, али да би до њега дошло обе стране морају да имплементирају оно што је договорено у Бриселу.

Дачић је нагласио да је занимљиво да многе земље траже да се прореде заседања СБ УН о Косову, што је мотивисано жељом да се та тема скине са дневног реда Уједињених нација.

Због тога ми држимо висок ниво људи који наступају на овим седницама и инсистирамо да се оне одржавају свака три месеца, јер то показује да су УН и даље важан фактор за ситуацију на Косову и Метохији, рекао је Дачић.


Извор: Танјуг, ФоНет

Оставите коментар

Оставите коментар на Седница СБ УН о Косову

* Обавезна поља