sb-unЊУЈОРК – У Њујорку је одржана седница Савета безбједности Уједињених нација посвећена Косову на којој је Србију представљао први потпредседник владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић, а Косово „амбасадорка“ Косова у САД, Вљора Читаку.

На седници је размотрен извештај генералног секретара УН Бан Ки-муна о раду Унмика и ситуацији на Косову у протеклом тромесечном периоду.

Извештај је, представио специјални представник генералног секретара УН и шеф УНМИК Захир Танин који је рекао да је приметио помирљиве поруке премијера Србије Александра Вучића и косовског председника Хашима Тачија и оценио да је сада време за нови замајац у дијалогу Београда и Приштине.

„У овом тренутку када су избори завршени на обе стране, чини се да је дошло време за нови замајац у дијалогу. То мора да буде главни циљ УН и ЕУ наредних месеци”, нагласио је Танин и додао да се нада се да ће мирна транзиција власти пружити више простора да се енергија потроши на друге суштинске изазове.Танин каже и да УНМИК више не управља Косовом, већ да може да наступа као мост између СБ УН и народа на Косову и у региону, казао је он.Танин је рекао да формирање Заједнице српских општина (ЗСО) на Косову, откако је први пут договорено 2013, често није добро тумачено. Он је цитирао речи Високе представнице за спољну политику и безбедност ЕУ Федерике Могерини која је рекла да ЗСО представља корак ка јачем, а не слабијем Косову, и ка стабилнијем региону.„Обе стране су то договориле на највишем нивоу како би се омогућила интеграција српске заједнице у јавни живот. За време инаугурације Тачи је у јавном обраћању представио тему помирења и говорио о тешкоћама, али и потреби да се прошлост остави иза себе”, казао је Танин и додао да је дијалог суштински значајан корак у том процесу.Танин је истакао да се Косово и даље суочава са тешком реалношцу незапослености и слабо развијене привреде.

zahir-tanin 1

ИВИЦА ДАЧИЋ – ПРИШТИНА НИЈЕ ИМПЛЕМЕНТИРАЛА ДОГОВОРЕ БРИСЕЛСКОГ ДИЈАЛОГА

Дачић је навео да Приштина још није предузела неопходне кораке за пуну имплементацију договореног у оквиру бриселског дијалога и да још није обезбеђена системска и институционална заштита српске заједнице, што је требало обезбедити формирањем Заједница српских општина (ЗСО).

– Због недостатка политичке воље и кризе институција у Приштини, са жаљењем констатујем да још нису испоштоване кључне одредбе Бриселског споразума које се односе на формирање и функционисање ове Заједнице – рекао је Дачић.

Најугроженији повратници

Он је рекао да „радикализација политичких прилика и погоршање безбедносне ситуације услед политичког превирања и јачања екстремизма представљају претњу за све житеље Косова и Метохије, а по правилу су најугроженији повратници у национално мешовитим срединама“.

Додао је да политичка криза у Приштини носи озбиљан ризик од преливања општег незадовољства бирачког тела већинске заједнице према мањинским заједницама, а посебно према српској.

Национално острашћена политика приштинских политирачара

– Разлог је и у национално острашћеној реторици политичара из Приштине, чиме се свакако не доприносе смиривању тензија и помирењу – оценио је Дачић и додао да су нестабилне безбедносне прилике на Косову додатно угрожене забрињавајућим трендом пораста екстремизма и радикализма.

Дачић је рекао да због тога што су политичке, друштвене и економске прилике у којима живи српска заједница на Косову и даље врло сложене, Србија очекује од међународне заједнице, а пре свега УН, континуирану помоћ на путу изградње поверења.

Он је оценио да је статусно неутрална улога Унмика неприкосновена у координацији међународног присуства и стабилизације прилика на Косову и истакао да је „јачање присуства и улоге Унмика од посебне важности за Србију, а посебно за Србе и друге неалбанске заједнице које живе на простору КиМ, нарочито када се има у виду поверење које ова Мисија ужива“.

У прилог томе да финансијске и кадровске ресурсе Унмика не треба смањивати, нити проређивати седнице Савта безбедности на којима се разматра ситуација у Покрајини, уз бројне безбедносне и друге изазове са којима се неалбанско становништво суочава, најсликовитије говори чињеница да се у Србији ван Косова и Метхохије и данас налази преко 200.000 интерно расељених лица која су услед прогона и угрожености била приморана да напусте Косово и Метохију.

Дачић је рекао да је одржив повратак остварило „свега њих 1,9 одсто“ избеглих и тражио од специјалног представника генералног секретара УН Захира Танина да објасни зашто се та информација не износи у његовим извештајима и „да ли поражавајући податак од 1,9 одсто треба прихватити као готову чињеницу и с њом се помирити“.

Безбедносни инцидетнти озбиљан изазов

Дачић је рекао да су безбедносни инциденти који негативно утичу на међуетничко поверење и даље присутни и да представљају озбиљан изазов.

– Насиље према неалбанским заједницама, посебно повратницима, неминовно изазива додатну бојазан потенцијалних повратника у погледу безбедносне ситуације. Нажалост, код ових случајева углавном изостаје адекватно реаговање органа јавног реда, а број правоснажних осуда починилаца је и даље веома мали – рекао је Дачић.

Шеф српске дипломатије је додао да на међуетничке односе негативно утичу напади на културну и верску баштину невећинских заједница.

dacic-oun 1

Графити у славу ИСИЛ на српским црквама

– Не могу а да не поменем и исписивање на зиду цркве Свети Никола у Приштини графита у славу ИСИЛ, терористичке творевине у борби против које се ујединила читава међународна заједница. Аутори овог акта скрнављења верског објекта у срцу Европе, свима нам претећи поручују да „ИСИЛ долази“ – навео је Дачић.

Он је рекао да актуелни Извештај о раду Унмика истиче да је, у односу на јануар и фебруар 2015. године, број пријављених инцидената усмерених на мањинске заједнице, у истом периоду ове године смањен, али да чињеница да су међуетнички инциденти и даље свакодневна реалност на Косову „сама по себи представља снажну, негативну поруку припадницима српске и других неалбанских заједница“.

Напади на етничкој основи

– Имајући у виду да Извештај који је пред нама готово и не помиње нападе на етничкој основи, навео бих само део онога што је обележило извештајни период: напади на Србе повратнике и њихову имовину у селима Берково и Пасјане, каменовање кућа повратника у Клини и Призрену, паљење и напади експлозивним направама на домове Срба у Ораховцу и Гњилану – навео је Дачић.

Дачић је оценио да је неопходно предузети мера како би се постигла трајна решења за лица расељена са Косова, укључујући решавање и извршење њихових имовинско-правних потраживања.

Министар спојних послова Србије навео је и да се неалбанско становништво на Косову суочава с озбиљним и бројним институционалним, законским, административним и политичким препрекама на плану заштите имовинских права и додао да су имовинска права Срба угрожена на целом Косову, посебно продајом предузећа у српским срединама.

БАН КИ МУН – ПОСЕБНО ПОХВАЉУЈЕМ АТИФЕТЕ ЈАХЈАГУ

Генерални секретар УН Бан Ки Мун оценио је да споро напредује спровођење споразума Београда и Приштине, као и да је формирање Специјалног суда за злочине бивше ОВК важан корак у јачању владавине права на Косову и историјска прилика да зацеле ожиљци из сукоба.

У редовном тромесечном извештају Савету безбедности о раду Унмика, који ће вечерас бити представљен, Бан је навео да је спором напретку делимично допринела опозиција на Косову која је ометала рад институција, али да су Београд и Приштина на високом нову поновили посвећеност потпуном спровођењу споразума и наставку дијалога.

Реализација споразума споро напредује

Бан је изразио задовољство посвећеношћу председника и премијера Косова процесу нормализације односа Београда и Приштине под окриљем ЕУ и пуној имплементацији споразума који су већ постигнути, посебно у погледу успостављања заједнице општина са српском већином.

„Ипак, примећујем са забринутошћу спор темпо спровођења у претходних 12 месеци и надам се да ће позитивни кораци предузети уз посредовање ЕУ наићи на енергичније напоре за завршење преосталих корака“, навео је Бан у извештају за период од 16. јануара до 15. априла.

ban-ki-mun

Настављена напета атмосфера

Генерални секретар УН је навео да је у претходна три месеца настављена напета атмосфера на Косову која је пратила и изборни процес и да су опозиционе странке бојкотовале и ометале инаугурациону церемонију. Он је навео да је насиље у било ком облику неприхватљиво средство за изражавање политичких ставова.

Бан Ки Мун је поздравио избор новог косовског председника Хашима Тачија и одао признање бившој председници Атифете Јахјаги која је „поставила пример потпуно ангажованог лидерства током претходних пет година, посебно као заступница интеграције свих заједница и све већег учешћа жена у косовском друштву“.

Суд за ОВК важан корак у јачању владавине права

Он је изразио наду да ће брзо бити завршено образовање специјалног већа и специјалног тужилаштва за злочине ОВК и оценио да је то „важан корак у јачању владавине права на Косову и историјска прилика да зацеле ожиљци из сукоба“.

Бан Ки Мун је оценио да треба још много тога урадити на Косову за промовисање толеранције и помирења међу заједницама, као и на обезбеђивању заштите мањинских права и за олакшање повратка расељених.

ВЉОРА ЧИТАКУ – КОСОВО НА ПУТУ ДА БУДЕ СЛОБОДНО

ЊУЈОРК – Косовска амбасадорка у САД Вљора Читаку изразила је данас понос због недавних успеха које је, како је оценила, Косово постигло, али и узнемиреност што су многи Срби гневни због тих вести.

„У последњих неколико недеља доказали смо да смо на неповратном путу да постанемо равноправни члан породице слободних земаља у свету”, рекла је она на седници Савета безбедности УН посвећеној Косову.

Читаку је казала да припада генерацији која је „прошла кроз најгоре – геноцид, масакре, дискиминацију”, али и која је била сведок нечему што се сматрало немогућим, а постало могуће, а то је „рађање нове државе”.

„Успели смо не зато што смо били моћни, него што смо имали право и наду да будемо једнаки, слободни и да играмо. Ми јесмо једнаки, слободни и играћемо, „рекла је она уз оцену да је пријем у Фифа и Уефа, велика победа за једнакост и спорт и доказ да спорт нема границе.

Како је додала, још један успех за Косово је препорука Европске комисије да се косовским грађанима одобри безвизни режим.

За Бриселски дијалог је рекла да то није циљ сам по себи и истакла да ће Приштина у оквиру устава применити сваки споразум постигнут са Београдом у Бриселу.

„Али српски председник пореди Косово са Исламском државом… А Косово је, напротив, активан партнер који се са остатком Европе бори против Исламске државе и види је као претњу”, рекла је Читаку.

vljora citaku

ДАЧИЋ РЕПЛИЦИРАО ЧИТАКУ И ПОЗВАО НА ПОШТОВАЊЕ СРБИЈЕ

ЊУЈОРК – Први потпредседник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић позвао је данас земље чланице Савета безбедности УН да покажу поштовање према Србији и њеним легитимним интересима, а косовску представницу Вљору Читаку да не користи седнице Савета безбедности за промоцију независности Косова.

„Читаку држи политичке говоре. Њен говор је насловљен са „Република Косово”, а то не постоји у политичкој комуникацији Савета безбедности УН”, рекао је Дачић у реплици на седници Савета безбедности посвећеној Косову.

Приметивши да Читаку говори о некаквом геноциду, Дачић је упитао: „Ко је пресудио да је на Косову био геноцид?”.

Он констатује и да је 17 година прошло од рата на Косову, а Читаку стално говори о „свежим сећањима”.

„Колико векова ће трајати та свежа сећања? Је л’ треба да вас подсећам на битку на Косову у 14. веку када су Срби били већина? Па 200.000 Срба је протерано после 1999. године, реците то, усудите се да то кажете”, истакао је Дачић обраћајући се Вљори Читаку.

Упозорио ју је да не користи седнице Савета безбедности за „сећања на 1999”, иначе ће се, како је упозорио, то тело претворити у тело за такмичење за најбоље књижевно остварење.

Осврнувши се на пријем Косова у Уефа, Дачић је оценио да је Уефа прекршила свој статут јер прима у чланство некога ко није члан УН.

„Запитајте се ви који седите за овим столом шта ће се десити са неким делом ваше територије који ће постати члан Уефа. Молим ваше земље, које су велике, да се са дужним поштовањем понашају према Србији”, истакао је Дачић.

„Поштујем САД и Британију, али то што сте ви овде рекли нимало не показује поштовање. Ви овде позивате чланице да признају независност Косова и кажете да свега неколицина то није урадила. Али их има седам. Како можете да кажете да је то неколицина”, рекао је он.

Он је оценио да такав однос није коректан према Србији, која је, како је истакао, конструктиван фактор у дијалогу.

„Позивам све земље које су признале Косово да преиспитају свој став јер ће се то сутра можда десити и неким другима”, поручио је шеф српске дипоматије, додавши да то што је Србија конструктивна, не значи да је слаба.

САД ЗА УСПОСТАВЉАЊЕ ЗСО И ПРИЈЕМ КОСОВА У ИНТЕРПОЛ

Представник САД на данашњој седници Савета безбедности Уједињених нација о Косову позвао је Београд и Приштину да без одлагања примене бриселске споразуме укључујући споразум о ЗСО заложивши се такође за пријем Косова и Интерпол и смањење буџета Унмика.

Он се захвалио се косовској полицији на борби против тероризма, рекавши да је она била предуго искључена из међународне полицијске заједнице и затражио укључивање Косова у Интерпол.

„Мали корак ка партнерству Косова с Интерполом је у нашем заједничком интересу”, казао је амерички представник.

Он је затражио о Београда и Приштине да без одлагања примене споразуме постигнуте у оквиру дијалога под окриљем ЕУ, укључујући оне о телекомуникацијама и Заједници српских општина (ЗСО).

Амерички амбасадор је оптужио СБ да живи у прошлости и казао да његова држава подржава захтев за смањење буџета Унмика којим би ова мисија била смањена, као и да Вашингтон тражи да се о извештајима генералног секретара УН од сада расправља на сваких шест, а не на свака три месеца.

„Морамо да признамо оно што признајемо свака три месеца, да је мандат Унмика највећим делом испуњен, сада је време да се озбиљно смањи његово присуство и ми подржавамо захтев за смањење буџета Мисије УН”, навео је амерички представник који је у излагању казао и да би део садашњег људства мисије УН на Косову могао да се искористи у другим деловима света.

Истакао је да је Вашингтон срећан због мирне промене власти у Приштини и подсетио на потписивање Споразума о стабилизацији и придруживању ЕУ са Косовом.

Русија сматра да ЕУ прећутно подржава Приштину око ЗСО

vitalij-curkin 2ЊУЈОРК – Представник Русије на данашњој седници Савета безбедности Уједињених нација (СБ УН) о Косову казао је да Приштина занемарује и покушава да једнострано промени споразум постигнут са Београдом о Заједници српских општина (ЗСО), уз прећутну дозволу ЕУ.

„Приштина мора одмах да примени споразум о ЗСО и то ће да буде лакмус тест њене спремности да исупуни обавезе, инаце ћемо видети погоршање ситуације на Косову и око њега”, рекао је руски представник.

Он је нагласио да је резолуција СБ УН 1244 била и остаје једина платфома за решавање ситуације на Косову.

„Нико нема право да једнострано мења ову одлуку СБ УН, одлуке може да мења само он сам”, навео је руски амбасадор.

Он је додао да је важно да се одржи присуство УНМИК и да се веома пажљиво прати ситуација на Косову.

„Изјаве да треба да се смањи мисија и буџет нису утемељене у извештају Генералног секретара УН који је навео да још много тога мора да се уради”, казао је руски представник.

Он је рекао да је политичка ситуација на Косову и даље нестабилна а да се сукоб са косовском опозицијом која захтева одбацивање ЗСО и ревизију споразума ца Црном Гором интензивира.

„Уместио дијалога опозиција је користила и користи насиље, од августа 2015. није било никаквог напретка у дијалогу”, навео је он.

Нагласио је да се Русија нада да ће што пре кренути са радом суд за злочине ОВК и да он неће поновити неуспех Хашког трибунала.

Руски представник је казао и да је Косово постало уточиште и транзитни центар радикалних исламиста који користе ову територију за регрутацију и тренинг.

„Графити Исламске државе на српском манастиру показују опасне ставове међу локалним становништвом”, рекао је он и подстио да Косово има највише бораца у Исламској држави у односу на број становника.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Нова седница СБ УН посвећена Косову

* Обавезна поља