Dodik-miting 2Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће расписати опште изборе када посланици СДС-а у Представничком дому парламента БиХ поднесу оставке и када се из институција БиХ повуку они који су тамо именовани из Републике Српске.

Коментаришући захтеве које је опозиција изнела на протесту, а међу којима је и расписивање превремних председничких и парламентарних избора заједно са локалним, Додик је рекао избори нису никада спорни, али их неће никада добити на нивоу Српске, а да „они спавају у заветрини на нивоу БиХ и на тај начин наставе да урушавају и обрачунавају се са Републиком Српском“.

„Нека посланици СДС-а поднесу оставке у Представничком дому парламента БиХ и нека се повуку они који су тамо именовани из Републике Српске и одмах ћу расписати опште изборе. Посланици СНСД-а ће то сигурно учинити“, рекао је Додик за „Глас Српске“.

Председник Српске истиче да је све остало што износи опозиција неистина.

„Да хоће да виде, онда би видели да су многе исплате које захтијевају извршене. Таква врста дезинформација и дегутантне неистине које бацају народу у очи могла је доћи само са њихове стране“, рекао је Додик.

Говорећи о захтеву опозиције за формирање прелазне владе, Додик истиче да би волио да су, уместо неоснованих захтева којима желе да подрију Српску, поменули референдум о Дану Републике Српске.

„Нису то учинили, као што нису поменули ни говор (турског премијера у оставци) Ахмета Давутоглуа у Бањалуци, проблеме у вези са статусом Српске у БиХ и друга питања. То говори о њима и њиховим намерама“, каже Додик.

Он наводи да су представници опозиције долазили да поздраве Давутоглуа који је извређао Републику Српску, а није их било када је обележаван Дан Војске Републике Српске у Бањалуци, нити на помену српским жртвама у Доњој Градини. „То довољно говори о њиховом односу према Републици Српској и њиховом патриотизму. Лако је наћи незадовољне. Наравно да их има и разумем да се тешко живи, али на протесту су били страначки активисти“, истиче Додик.

Он каже да се на протесту могла видети жена из Прњавора која држи транспарент на коме пише „Гладна сам“, а реч је о опозиционом активисти који ради у Дому здравља и запослила ју је локална самоуправа на чијем челу је човек из СДС-а.

dodik-banja-luka

„Видели смо и њиховог активисту и одборника Горана Шеховца, који говори о лошем статусу бораца, а знамо колико је на рачун рада у Борачкој организацији урадио не за борце, него за себе. Знамо за његове пословне просторе и четири угоститељска објекта“, рекао је Додик. Он додаје да такви не треба да представљају борачку популацију и да истински борци треба да се запитају одакле му новац.

„Знамо и да су њихови активисти ишли од врата до врата и нудили по 50 и 100 КМ да дођу на протест. Одакле им новац за то?“, упитао је Додик. Он је рекао да учесници протеста не помињу чињеницу да председник СДС-а и председавајући Представничког дома парламента БиХ Младен Босић има већу плату од председника Српске, наводећи да је њима у институцијама БиХ добро и да не мисле да се одрекну свог комодитета, због чега је владајућа коалиција у Српској спремна за изборе, али на свим нивоима у БиХ.

Додик је поздравио чињеницу да су протест опозиције и митинг владајуће коалиције у Бањалуци завршени мирно, али истакао да се показала још већа подела, јер опозиција није нашла снаге да промовише дијалог и договор, него најављује нова окупљања. „Срамотно је да Босић упућује онакве поруке Његовој светости патријарху српском Иринеју као највишем духовном вођи српског народа. Тврдити да си озбиљан и рационалан политичар, а поручити патријарху након његовог позива на мир и разговор, да оснује политичку странку, није ништа друго него вређање највећег духовног ауторитета и српске духовности. То најбоље говори о Босићу и његовом поштовању Српске православне цркве, српског народа и Републике Српске“, рекао је Додик.

Он истиче да је дегутантно коментарисати поруку министра безбедности БиХ Драгана Мектића да премијер Србије Александар Вучић прича неистине. „Мектићева изјава да не зна за кога Вучић ради – најбоље говори о њиховом односу према Србији, њеним званичницима и институцијама. Очито је да су им Давутоглу и Бакир Изетбеговић ближи и од Вучића и од Србије. Могу само да кажем да ћемо се поново окупити на свако одржавање њиховог скупа“, напоменуо је Додик.

Председник Српске каже да нема проблема да разговара са опозицијом и са свима, али да не жели никога да моли јер су већ одбијали позив за разговор. Додик је рекао да ће власт у Републици Српској чинити све да Српска остане стабилна и мирна заједница свих њених грађана, која ће бити у стању да сервисира све обавезе према разним категоријама становништва. „Избори су за неколико месеци и они ће јасно показати колику подршку политичке партије уживају у народу. На то смо указивали и протеклих седмица, не да бисмо некоме оспорили право окупљања, већ да бисмо упозорили на узалудност таквог посла само пар месеци пред изборе“, рекао је Додик.


Извор: Независне

Оставите коментар

Оставите коментар на Додик – Избори само на свим нивоима

* Обавезна поља