nemacka-bndСавезна обавештајна служба Немачке (BND) je 1.априла ове године прославила 60 година свог постојања. Од владе је  добила богат поклон – огроман комплекс зграда у Берлину, у улици Шосештрасе. Сада ће се немачки обавештајци постепено селити из живописног и усамљеног баварског градића Пулах у главни град Немачке. Комплекс зграда је грађен квалитетно и дуго – преко 10 година. Наравно, јасно је да обавештајци морају увек да буду одмах поред канцелара, те је зато за BND изабрано место одмах уз владину четврт. Пешице – само километар и по.

Нико никада није изговорио колико немачка обавештајна служба има тачно сарадника, који су до сада били разбацани по читавој земљи. Врло брзо ће се сви сакупити под истим кровом, а прочуло се да ће их бити око четири хиљаде људи. Уосталом, комплекс је изграђен на приближно 10 хектара и у време Источне Немачке на том се месту налазио „Стадион младих читавог света“.

У садашње компликовано време, када је потребно да се велика пажња усмери на огроман број избеглица (само у 2015.години 1,1 милион људи) за BND ће бити довољно посла.

Најважније је да немачки стручњаци не дозволе такве  промашаје какве су дозволиле  њихове колеге из Белгије и Француске. У објекат су уложили скоро милијарду евра и опремили га најсавременијом техником. На свом сајту BND је открио неке техничке „тајне“ – зграда  има 5200 просторија, 14.000 прозора, 12.000 врата. Сама зграда има 20 км каблова са стакленим влакнима и 10 км бакарних. А то значи да ће и сервери бити најсавременији и најснажнији. То говори и да ће радити аналитичари и програмери са највишим квалификацијама. Као и врло проверени и поуздани људи. Из Пулаха ће их превести заједно са породицама и комплетним домаћинствима.

bnd-sluzba

Недавно су у Берлину ипак одлучили да се баварски штаб BND не затвара  заувек, већ да се у њему остави центар техничке шпијунаже и његов персонал. Поступили су најједноставније, и немачки: постојао је један комплекс, а сада их је два: обавештајна служба у Берлину – један и на југу, у Баварској – други. Тако се могу поузданије, и што је још важније, увек могу упоредити подаци које доносе сарадници.

Има још један интересантан детаљ: оперативно-информациони центар се налази у унутрашњости саме зграде (заштита од „буба“ је вршена још у процесу изградње и проверавана је све до седмог колена). Постоји специјални монитор преко читавог зида где ће се уносити подаци агената, фотографије са сателита и остале, сакривене од туђих очију, службене информације. Немачка се од осталих земаља ЕУ разликује и по томе, што свему прилази врло детаљно и пословно. Нема потребе да се троши више евра него што је неопходно. Јер: у своје време је затворен департман контрашпијунаже. То је урађено после 11.септембра 2001.године. 2016.године Ангела Меркел, немачки канцелар, дала је дозволу (за сада су то само планови) за обнову праксе врбовања агената страних тајних служби са којима би се после тога радило.

Истина, није баш сасвим јасно, кога би то врбовали Немци: Американце, Французе, Енглезе? Они су са њима дотле сарађивали свих 60 година откако постоји BND. Или ће се позабавити врбовањем бивших колега из социјалистичког лагера, а сада партнера из ЕУ? Наравно да Мађарска, Чешка, Словачка, Пољска, Бугарска, Румунија и Албанија имају своје шпијуне. А Немци се надају да ће њих да откупе? Па, време је такво да данас не може да се искључи ни таква варијанта. Евро данас може све! Тим пре, када се ради о хиљадама евра сваког месеца.


Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Селидба шпијуна у Берлин

* Обавезна поља