sabicБЕОГРАД – Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић затражио је од банака да се изјасне о томе зашто од нових клијената траже да потпишу изјаву којом пристају да се промене на њиховом рачуну достављају пореским органима САД. Шабић позива надлежне органе да реагују.

Повереник је реаговао на извештавање медија о томе да поједине банке од клијената траже да потпишу такве изјаве и покренуо поступак надзора којим је од банака затражио да се изјасне која је сврха и правни основ такве обраде личних података.

Шабић упозорава да није довољно да клијент буде обавештен о основу, обиму, сврси обраде података и да уколико је условљен, изнуђен, не може да производи правно дејство, те да би обрада података по таквом „основу“ била недозвољена, супротна Закону о заштити података о личности.

Повереник у писаној изјави достављеној медијима наводи да условљавање банкарских услуга потписивањем овакве изјаве није у надлежности Повереника, али сматра да би представљало кршење закона на које би требало да реагују надлежни органи, посебно НБС.

„На територији Србије нико не може спроводити националне прописе друге земље који су у супротности са прописима Србије. Евентуално усклађивање наших прописа са прописима других држава или међународних организација подразумева претходне одлуке и поступке наших надлежних државних органа“, наводи Шабић.

У конкретном случају, то би значило закључивање међународног уговора између Србије и Сједињених Америчких Држава, а да би такав међународни уговор требао да ратификује парламент законом што би представљало ваљан правни основ за обраду података о личности.

Шабић је подсетио да САД нису потписнице Конвенције 108 Савета Европе и поред постојања правног основа у виду евентуално донетог закона о ратификацији изношење података о личности из земље и тада би подразумевало дозволу Повереника, након спроведеног поступка у коме би се утврдило да ли су испуњени сви услови у складу са чланом 53. Закона о заштити података о личности.“


Извор: Р Т С

Оставите коментар

Оставите коментар на Шабић тражи изјашњење од банака

* Обавезна поља