nebojsa-stefanovic-1386628229-410041БЕОГРАД –Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да је у удесу на Бранковом мосту, када је страдао Лука Јовановић, учествовало возило које је то ноћи највероватније имало стране таблице.

Министар би, каже, волео да утврђивање чињеница иде много брже и додао да се тренутно ради анализа пронађених делова аутомобила након удеса и у сарадњи са Интерполом трага за возилом.

„Са Интерполом и нашим страним партнерима утврђујемо које је године у фабрици произведено ово визило, коме је продато и да на такав начин дођемо и до власника возила и евентуалног починиоца”, рекао је Стефановић Танјугу.

Прате се, каже, и сви гранични прелази, „анализирају видео снимци од те ноћи, као и административна линија и може да се каже да је реч о возилу које је те ноћи највероватније имало стране регистарске ознаке”, што је установљено према величини таблице која се види на видео снимку.

Министар је подвукао да је решавање тог случаја потпуни приоритет за српску полицију, да се разматра на најозбиљнији могући начин и да полиција у овом тренутку неће никога штити и поред сличних прича које су се појавиле у јавности.

„Полиција неће никога штитити нити нам пада на памет да нешто слично радимо. Трудићемо се и волео бих да све иде много брже него што се дешава у овом тренутку, али смо максимално посвећени овом послу и учинићемо све да у најкраћем року пронађемо починиоца овог злочина”, поновио је Стефановић.

Министар је додао и да, на жалост, камере које су те ноћи радиле нису могле да идентификују регистарску таблицу аутомобила, већ само модел возила.

Стефановић је истакао да су прегледани и снимци са свих постојећих камера у бочним улицама које су снимале саобраћај у том тренутку, непосредно пре и непосредно након тога, али да се на свима тим видео снимцима види иста ствар – само марка возила.

„Види се само које је возило у питању, али ниједна камера није подешена тако, јер то и нису камере које томе служе, да региструје таблице, односно регистарску ознаку возила”, рекао је министар.

Он је навео и да је српска полиција, поред дописа Интерполу и онога што предузима криминалиштичка полиција, урадила интервју и полиграфска тестирања са свим лицима која су власници истих возила у земљи и неке од њих искључила.

Стефановић је закључио да се у сарадњи са Интерполом ради на утврђивању возила које има ознаке страних држава и полиција хоће да покаже да ће уложити сваки могући напор да се тај случај што пре реши.

Окановић – Тешко прихвазљиво да возило није идентификовано

okanovic-1БЕОГРАД –Директор Комитета за безбедност саобраћаја Дамир Окановић изјавио је данас да је, уз све трагове који постоје, тешко прихватити да возило којим је усмрћен Лука Јовановић (21) на Бранковом мосту у Београду, ни после 15 дана није идентификовано.

„Имамо две специфичности – једна је да се ради о релативно ретком моделу возила на нашим просторима, а друго, саобраћајница на којој се несрећа догодила је прилично добро покривена камерама. То возило је однекуд дошло и некуд је отишло”, рекао је Окановић у изјави за агенцију Бета.

Он је казао да је тешко прихватљиво да полиција већ 15 дана није идентификовала возило, а према снимцима с камера који су објављени у београдским медијима, реч је о „мини морису”.

„Нису камере једини траг, ту су и подаци са базних станица мобилне телефоније и делови возила затечени на лицу места. Када се укрсте ти трагови може да се сузи сумња на одређен број људи, а онда оперативним радом може да се утврди да ли је неко од тих људи умешан у ово кривично дело”, оценио је Окановић.

Коментаришући изјаве полицијских званичника да су поједине камере у Београду неупотребљиве и застареле, он је истакао да је онда време да се то промени и да постоје средства за то.

„Осам милиона евра издвојено је у протеклих пет година по Закону о осигурању у саобраћају. У посебан Фонд за видео надзор од тих осам милиона евра, према нашим подацима, ниједна камера није купљена у Србији. А са друге стране не зна се шта је са тим новцем”, казао је Окановић.

Он је рекао да се у случају страдања 21-годишњег младића може поставити питање да ли је од самог почетка реакција полиције била одговарајућа.

„На снимку са камера који је објављен види се да је хитна помоћ на лице места стигла пре полиције. Да ли је активиран механизам за проналажење возила, да ли је то учињено у кратком року или не – многа питања могу да се поставе и да се истражи да ли је рад полиције био савестан, стручан и професионалан”, оценио је он.

Окановић је поставио и питање шта би се догодило да се у исто време и на истом месту догодио покушај атентата на неког високог државног функционера.

„Да ли би исто имали случај да ни после 15 дана не можемо да утврдимо из ког возила је покушан атентат”, запитао се он.

Такође, како је додао, може се поставити и питање како постоје неки снимци где се врло детаљно виде нека поступања као што је пре неколико година било на паркингу код Арене, а не шта се догађало на једној важној саобраћајници као што је Бранков мост.

Лука Јовановић је 25. јула с још неколико пријатеља покушавао да помери аутомобил коме је отпао точак на силаску с Бранковог моста када га је покосио аутомобил за који се претпоставља да је „мини морис”, а који је долазио из правца Зеленог венца.

Његов отац је неколико дана стајао на мосту са синовљевом сликом тражећи правду и откривање починиоца, а прошле недеље одржани су и протести због те трагедије.

Возач „мини мориса” је после несреће, без заустављања побегао с лица места.


Извор: Политика

Коментари

Један коментар на Мини морис смрти све већа мистерија

Оставите коментар

Оставите коментар на Мини морис смрти све већа мистерија

* Обавезна поља