sainovicНикола Шаиновић, бивши потпредседник Владе СРЈ требало би да се до краја августа из затвора у Шведској врати у Србију јер је истекло две трећине казне од 18 година, на коју га је осудио Хашки трибунал због ратних злочина на Косову, сазнаје „Политика”.

Браниоци су у јуну упутили захтев да Шаиновић буде пуштен на превремену слободу 26. августа, после одслужене две трећине казне, што је рок после којег се хашки осуђеници пуштају из затвора.

Бивши потпредседник Владе СР Југославије и један од најближих и најповерљивијих људи Слободана Милошевића, осуђен је на 18 година затвора. Казна му је изречена због учешћа у удруженом злочиначком подухвату са циљем етничког чишћења Косова 1999. године, када је почињен велики број злодела над албанским становништвом, укључујући убијање, протеривање, злостављање, силовање, пљачке и уништавање имовине.

Шаиновић се хашком суду предао 2002. године. Из хашког казамата у Схевенингену пребачен је у затвор у Шведској прошлог септембра, након што му је у јануару 2014. године казна постала правноснажна.

У прилог захтеву за превремено пуштање наведено је и да током боравка у притвору трибунала није било ниједне примедбе на његово понашање, као и да је похваљен због владања за време служења остатка казне у Шведској.

Одбрана је посебно истакла да Шаиновић има 66 година и да болује од дијабетеса и глаукома, да је пензионер и да ће након пуштања на слободу живети од пензије са женом и два сина.

Као учесници и помагачи удруженог злочиначког подухвата у пресуди су, поред Шаиновића, означени и српски војни генерали Небојша Павковић, Драгољуб Ојданић и Владимир Лазаревић, као и полицијски генерал Сретен Лукић, који су осуђени на казне затвора од 14 до 22 године, док је бивши председник Милан Милутиновић ослобођен оптужби. У одвојеном процесу на 18 година осуђен је још један полицијски генерал Властимир Ђорђевић, док председник СР Југославије Слободан Милошевић, који је у поменутим пресудама означен као носилац удруженог злочиначког подухвата, није дочекао крај процеса.

Шаиновић је рођен 1948. године у Бору. Хашка оптужница против њега подигнута је још 1999. године. Добровољно се предао Хагу 2. маја 2002. године, а већ сутрадан се изјаснио да није крив по свим тачкама оптужнице. Првом пресудом изреченом 26. фебруара 2009, осуђен је на 22 године затвора, али му је жалбено веће 23. јануара 2014. казну смањило на 18 година.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Шаиновић се враћа у Србију

* Обавезна поља