Aleksandar-CepurinСрбија је жртва у догађајима са избеглицама, иако са њима нема никаве везе, нити је за њих одговорна, рекао је ФоНету амбасадор Руске Федерације у Београду Александар Чепурин и најавио да ће Русија помоћи шаторским насељима у Прешеву и на северу земље.

Чепурин је оценио да је веома важно како ће се даље одвија ситуација са избеглицама и упозорио да се њихов број повећава.

Он је додао да број избеглица које пристижу у Прешево „на ивици могућег“.

„Нико нема намеру да гради овде неке сталне локације за избеглице, али без обзира на то, људима који долазе овде потребно је пружити минималну помоћ да би могли да преживе ове тешкоће“, рекао је Чепурин.

Према његовим речима, то је „огроман терет који се стално повећава, и за буџет и за становништво Србије“.

„Сасвим је природно и Србији би требало да буде пружена максимална помоћ да би скинула овај огроман терет са себе“, нагласио је Чепурин.

Он је рекао и да се „о томе сада воде разговори“ и да се то „тиче“ међународних организација“ али и да је „важно да се нешто уради“.

Чепурин је најавио да ће у наредних неколико недеља руски Хуманитарни центар, захваљујући донацији Руске Федерације, подићи у Прешеву мали шаторски град, као и на северу Србије, са комплетном опремом.

„То ће бити шаторски градић са укупним капацитетом за смештај 800 особа и у њему би људи могли да живе и током зиме и током лета, јер има и пећи за грејање“, објаснио је Чепурин.

Србија нема никаве везе, нити одговорност, а испала је жртва у свим тим догадјајима и, наравно, не може сама да се носи са овим потешкоћама, оценио је Чепурин.

Он се „нада“ позитивном развоју ситуације и активном међународном учешћу ради решавања проблема са избеглицама.


Извор: ФоНет

Оставите коментар

Оставите коментар на Чепурин – Србија је жртва таласа избеглица

* Обавезна поља