Sainovic2Никола Шаиновић, бивши потпредседник Владе СРЈ, који је одслужио две трећине затворске казне од 18 година, на коју га је осудио Хашки трибунал, синоћ је стигао у Србију. Бивши блиски сарадник председника СРЈ Слободана Милошевића, на београдски Аеродром „Никола Тесла” слетео је редовним летом из Стокхолма око 23 часа, а поред чланова породице дочекали су га и функционери Социјалистичке партије Србије Славица Ђукић Дејановић, Жељко Обрадовић и Милутин Мркоњић.

Обраћајући се новинарима окупљеним на аеродрому, Шаиновић је рекао да је после 12 година коначно поново у Србији и да му та ситуација делује нестварно.

– Најпре желим да захвалим људима уз чији сам труд ово успео да издржим. То је наравно мој најбољи друг – моја супруга, моји синови Петар и Јован и одмах поред њих адвокат Тома Фила као главни бранилац, затим Влада Петровић и професори Правног факултета Оливер Антић и Радомир Лукић. Желим да захвалим и нашој држави на помоћи и својим бројним друговима који су помогли мојој породици, док сам био тамо – било је прво што је Шаиновић рекао по доласку у Београд.

Бивши потпредседник Владе СРЈ захвалио је и људима који су дошли у Хаг да сведоче у време када, како је рекао, то и није било популарно. Они су, како је рекао, морали прво да докажу да су радили са њим, па потом да сведоче о томе шта је радио. Шаиновић је захвалио и својим хашким сапатницима на међусобној помоћи и разумевању.

– Нажалост, њихово здравствено стање је сада тешко. Дошао сам прекасно да поздравим генерала Мркшића. Оно што је време потврдило јесте да је робија у изгнанству превазиђена категорија и да превазилази сврху кажњавања. За цивилне жртве на свим странама рата није било никакве правде. Желим да поручим да смо моји другови и ја осуђени као појединци. Значи, српски народ није осуђен – рекао је Шаиновић.

Он је „својим друговима социјалистима” поручио да је тужилац „имао велике амбиције са оптужбом Социјалистичке партије, али да у томе није успео”. Напорима одбране и сведока, како је рекао, СПС је избачен из пресуде. Шаиновић је рекао да је ово време када држава мора да иде ка успостављању трајног мира и подржавам напоре Владе Србије које она чини  том правцу.

– Нећу рећи да мирно спавам и да ми је чиста савест, јер мислим да неко ко је прошао рат не може мирно да спава – изјавио је Шаиновић.

Некадашњи потпредседник Владе СРЈ је првобитно био осуђен на 22 године затвора, а Жалбено веће му је 2014. године смањило казну за четири године.

Оптужница је теретила Шаиновића за злочине против човечности и кршење закона и обичаја ратовања на Косову од 1. јануара до 20. јуна 1999. године.


Извор: Политика

Коментари

Један коментар на Шаиновић стигао у Србију

Оставите коментар

Оставите коментар на Шаиновић стигао у Србију

* Обавезна поља