devenport-kirbiСтране дипломате у Београду не подржавају идеју српског премијера Александра Вучића о одржавању евентуалних превремених парламентарних избора, сазнаје Данас од својих дипломатских извора. Како нам је речено, представници земаља ЕУ, али и осталих држава коначну одлуку о републичким изборима препустиће Вучићу, али су му више пута током протеклих месеци наговестили да такву одлуку не сматрају рационалном.

После потврде премијера да озбиљно размишља о превременим изборима и да је лично склон таквом решењу, дипломате у Београду нису сигурне да ли је овакво понашање само блеф и медијска игра са јавношћу и опозицијом, ради скретања пажње с важнијих догађаја, или је Вучић заиста променио мишљење. Додатно збуњује и чињеница, наводе наши саговорници, и то да је Вучић, пре готово месец дана, изричито рекао да избори нису потребни. Како кажу, ако је блеф, онда није баш лепо тако играти се с јавношћу, а ако је намера расписивања избора заиста озбиљна, онда нема рационалног -образложења за такву намеру.

Наши саговорници објашњавају да се народу лако може „продати“ прича о неопходности избора, али се представницима земаља ЕУ не могу навести рационални разлози за то. Како наводе, Влада је постигла одређени економски напредак, за замену или смену министара и осалих функционера, па чак и коалиционих партнера, којима је премијер можда незадовољан, нису неопходни избори, нормализација односа са Приштином се за сада добро одвија, перспектива отварања првих поглавља у преговорима са ЕУ је отворена уколико се постигне договор Београда и Приштине, владајућа коалиција и даље има велику већину у Скупштини Србије, напади опозиције, иако их, очито, премијер лично схвата, нису убедљиви и забрињавајући, кампања би потрошила огромну енергију, ресурсе и успорила би све започето по више основа, а извесно је да би СНС поново освојио већину и ситуација се не би много променила. Све су то разлози због којих стране дипломате сматрају да до превремених избора на републичком нивоу не треба да дође.

devenport-kirbi-pesicИпак, како кажу, одлука је политичка и зависи од процене у Немањиној 11. Према њиховим речима, уколико Београд не жели да се бави собом и жели успоравање реформи и пута ка ЕУ, односно ако му одговара неколико месеци стајања у месту док нова влада не буде изабрана, онда се ни земљама ЕУ не жури, јер имају доста својих проблема којима треба да се позабаве. Како сазнајемо, овакав став Запада је саопштен у пријатељском и неформалном окружењу што директно премијеру што индиректно, више пута током претходних месеци када год се потезала прича о могућим изборима.

Наши извори наводе да је Вучићев план о евентуалним изборима јасан. Како нам је речено, јасно је да је Вучић своју наводну одлуку о одржавању избора оставио за крај септембра, јер се у септембру очекује препорука за отварање првих поглавља. С том одлуком ЕУ, Вучић би, као и много пута до сад његови претходници, сигуран ушао у кампању. Уз то, до краја године, како је сам навео, очекују га састанци са највишим званичницима САД, Русије и Кине, што би додатно ојачало његову ионако врло јаку позицију у очима шире јавности.

Свестан ризика

Наши саговорници указују и на то да је и премијер свестан ризика који носи расписивање избора и надају се да ће такво мишљење превагнути. Томе у прилог говори то што је на последњој конференцији за новинаре рекао да за време избора готово да стаје економија, чијим је резултатима чини се веома задовољан, јер их истиче приликом сваког медијског наступа.


Извор: Данас

Оставите коментар

Оставите коментар на Запад против расписивања избора

* Обавезна поља