saric sud 4Суђење Дарку Шарићу и групи оптужених за шверц 5,7 тона кокаина јуче је прекинуто јер је одбрана затражила изузеће заменика тужиоца Саше Иванића, специјалног тужиоца Миљка Радисављевића и републичког тужиоца Загорке Доловац због сумње у непристрасност. О захтеву одбране одлучиће Државно веће тужилаца, а суђење планирано за данашњи дан је отказано.

Адвокат Радослав Баћовић рекао је да је у суд пристигао извештај БИА о састанку на Јеловој гори са покојним Драганом Дудићем Фрицом 18. априла 2010. године на којем су присуствовали припадници МУП-а, БИА и специјалног тужилаштва.

– Сви актери су саслушани, Јадранко Петковић, Ивица Петровић и Родољуб Миловић и сви су различито говорили о садржају разговора. Једини није саслушан Саша Иванић, који је према Петковићевој изјави водио главну реч и каналисао ток разговора са Дудићем. Сматрамо да је то зато што је Дудић афирмативно говорио о Шарићу. Разговор је обављен мимо закона, без икаквог писаног трага и службене белешке у договору са Радисављевићем. Загорка Доловац знала је а није ништа предузела да спречи ове незаконитости чак ни када је извештај БИА стигао у суд и када је са њега скинута ознака тајности – навео је Баћовић.

Бранилац је додао да постоје снимци разговора на два ди-ви-дија и једном це-деу који је у међувремену нестао.

Тужилац Иванић предложио је да судско веће којем председава судија Синиша Петровић одбаци захтев одбране, наводећи да је извештај стигао још прошлог октобра и да је суд дужан да спречи одуговлачење поступка.

– Списи из БИА су незаконити и само летимичним погледом види се да нема потписа издаваоца. Поред тога, у извештају се нетачно наводи да је Драгана Дудића Фрица убила непозната особа иако је од 2012. године правноснажна пресуда против починиоца – казао је Иванић.

Судија Петровић саопштио је да суд нема других могућности осим да одмах прекине суђење. Процес ће бити настављен 23. фебруара, до када би требало да буде позната одлука ДВТ о захтевима за изузеће комплетног тужилаштва.

Подсећамо, Шарић је раније на суђењу поменуо састанак на Јеловој гори као догађај који доказује незаконитости у поступку против њега, тражећи да се из БИА о томе прибави извештај. Он је Родољуба Миловића, бившег начелника УКП назвао генералом Папајом који му смешта оптужбе.

Адвокат Баћовић јуче је новинарима у ходнику Специјалног суда дао копију извештаја БИА на 23 странице, који носи датум 27. септембар 2014. године, са печатом БИА и потписом тадашњег директора Александра Ђорђевића.

У извештају је достављена службена белешка о видео и аудио документовању контакта безбедносно интересантне особе чије се име не наводи, док су имена представника агенције затамњена црним маркером. У извештају затим пише да је Драган Дудић Фриц, бизнисмен из Котора, један од најповерљивијих људи Дарка Шарића и да је убијен 30. маја 2010. године у ресторану „Мока”, то јест месец и по дана после састанка на Јеловој гори.

„Према непровереним сазнањима, ликвидација Дудића била је добро осмишљена, на начин да је због наводно ласцивних погледа према девојци Н. Н. убице, исти из ватреног оружја лишио живота именованог”, пише у извештају.

У наставку се додаје да је Дудић на основу непроверених индиција пристао да постане заштићени сведок у судском поступку против Шарићеве групе и да је на састанку наводно указао „на пирамиду носилаца криминалних активности у Црној Гори, нагласивши да је Мило Ђукановић у тој хијерархији на другом месту, док се Дарко Шарић налази на неколико позиција иза актуелног председника Црне Горе”.

У извештају се наводи да је це-де са снимком састанка нестао и да је наводно продат за милион евра у Црној Гори. Са Дудићем су разговарали Иванић и Петровић док су их из суседне просторије надзирали покојни Жељко Рашета, радник БИА и Миловић, тада начелник УКП.

Суду је, у склопу извештаја, достављена и службена белешка о саслушању припадника Осме управе БИА, чије је име затамњено. Тај припадник је навео да је од њега потекла иницијатива за разговор са Дудићем и да је у првој половини 2010. године о могућности тог разговора обавестио тадашњег директора Сашу Вукадиновића. Затим је, наводи се даље, добио усмени налог од Петровића да омогући безбедан трансфер Дудића до Јелове горе и да разговара са Милорадом Вељовићем, директором полиције који га је повезао са припадником МУП-а Србије како би омогућио безбедан прелазак са територије Црне Горе алтернативним путем. По доласку на Јелову гору, Дудић је, према наводима белешке, претресен и смештен у апартман, а после састанка враћен је на исти начин.

zgrada-bia

Припадник БИА је у свом извештају навео да процењује да је Дудић убијен због разговора са српским истражним и правосудним органима и да је неко од особа које су биле укључене у састанак на Јеловој гори пренео садржину разговора за шта је добио адекватну финансијску надокнаду.

У извештају се наводи изјава Ивице Петровића који тврди да су информације о потенцијалном разговору са Дудићем потекле од Вељовића који је дао сигнал и гарантовао дискрецију.

Јадранко Петковић рекао је да састанак са Дудићем није испунио очекивања и да је он избегао да било шта каже како о разлозима због којих је тражио разговор тако и о другим особама из Шарићевог клана.

Родољуб Миловић је, како је наведено у службеној белешци, казао да је Дудић 2009. године посредством Миловићевог рођака у Црној Гори покушао да са њим разговара али да то није успело, јер је Вељовић обавестио Миловића да ће се сусрет обавити уз асистенцију припадника БИА и тужилаштва. Посредник у састанку била је извесна жена чији идентитет Миловић није желео да изнесе као ни природу њеног односа са Дудићем. Миловић је другачије од својих колега из БИА говорио о садржини Дудићевог исказа, тврдећи да је он на Јеловој гори до детаља објаснио функционисање клана Шарић, као и организацију набавке и препродаје дроге. Миловић је навео да се Дудић интересовао за свој статус и евентуалне погодности, али да од тужиоца Иванића није добио никакве гаранције.

Миловић је истакао да му није познато где се налазе снимци разговора али да је сазнао да је Дејан Јовановић Кека уз помоћ неке особе из Министарства правде дошао до диска и предао га клану Шарић, због чега је Дудић касније убијен.

Преговори са Браном Мићуновићем

Родољуб Миловић је, према наводима извештаја, рекао да је својевремено организовао састанак са Браном Мићуновићем са којим је разговарао о условима Шарићеве предаје. Мићуновић је тада тражио да српско правосуђе изађе са конкретним предлогом о висини затворске казне на коју би Шарић био осуђен уколико би се добровољно предао. Миловић је казао да је Мићуновић тражио чврсте гаранције да ће договор бити поштован и запретио да ће у супротном извршити атентат на Вељовића. После тога, Миловић се, како се даље наводи у извештају, састао са тужиоцем Радисављевићем како би разговарали о условима Шарићеве предаје, али тужилац није био заинтересован да достави гаранције и услове о предаји Шарића.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Шарић, БИА и српско тужилачко правосуђе

* Обавезна поља