Igor LukasecichВашингтон не тражи конфликт са Москвом, САД желе дипломатско решење украјинске кризе – изјавио је Џон Кери по доласку у Кијев.

„Сједињене Државе не желе и не траже конфликт са Русијом. Конфликт не желе ни председник Украјине Петар Порошенко, ни Европска унија. САД желе мирно решење“ – подвукао је амерички државни секретар.

Наравно, уследило је стандардно „али“…

„Ми ипак не можемо да затварамо очи и да не видимо како Русија подржава једну од страна у конфликту на истоку Украјине. Сједињене Државе очекују конкретне кораке који би обезбедили тренутни прекид ватре у Донбасу“ – открио је Кери.

Нешто пре Керијеве прес-конференције у Кијеву, Министарство иностраних послова Русије је објавило – имајући у виду подршку коју је Барак Обама дао изјави кандидата за шефа Пентагона Ештон Картера да би САД требало да наоружају Украјину – да намера Вашингтона да Кијеву испоручује смртоносно оружје изазува забринутост Москве.

Зато што Русија у тој намери види претњу сопственој безбедности.

Портпарол МИП РФ, Александар Лукашевич, свему овоме је додао:

„Потези Вашингтона смишљено уводе руско-америчке односе у прави ћорсокак из којег ће излаз морати да се тражи веома, веома дуго. Ми у томе видимо избор администрације САД, па ће она за то и сносити одговорност“.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Москва упозорила Вашингтон

* Обавезна поља