saric sud 4БЕОГРАД – На почетку излагања своје одбране Шарић је поновио да су оптужбе против њега лаж и додао да је „све то обмана бившег режима да замагли своје лоповлуке“.

„Ја у овој земљи нисам ништа урадио, нисам ни мрава згазио и зато ме чуди и боли медијска сатанизација“, рекао је оптужени.

Он је навео да је „сарађивао са многим утицајним људима у овој држави“ и запитао како су „они и даље ту где јесу, а ја сам овде“.

Шарић је рекао да му је током пет година медијске хајке најтеже падало повезивање са убиствима.

„Сећам се кад је ухапшен Сретко Калинић. Пробудим се ујутру, упалим телевизор и чујем „све ово је наређивао Дарко Шарић““, рекао је он, наводећи да се осећао „као у америчким филмовима, кад се неком све ставља на терет али се на крају се ипак спасе“.

„Надам се да ће тако бити и у мом случају“, рекао је Шарић видно нервозан, расејан и узнемирен.

Замолио је суд за паузу да би се „мало сабрао“ јер је, како је навео и после много размишљања шта ће да каже, „сада мало збуњен“. Председник судског већа Синиша Петровић одредио је паузу од пола сата.

После паузе Шарић је наставио са давањем исказа изјавивши да 5,7 тона кокаина за чије је кријумчарење оптужен нема везе са њим и да о тим оптужницама нема шта да прича, али је најавио да ће открити „ко му је и како сместио оптужбе“ за прање пара да би сакрио своје лоповлуке.

“Дрога није моја и то је све безвезе. Ниједна земља ме није оптужила, ни Бразил, ни Аргентина, ни Италија…кажем да је све велика обмана и немам више шта да додам. У вези прања новца бих додао. Ниједна ме земља није оптужила, а тужилац изиграва Шерлок Холмса”, рекао је Шарић.

Он је рекао да по савету свог браниоца неће да одговара на питања.

“Адвокат ми је рекао да ће ме тужилац збунити”, рекао је Шарић и објаснио да је на почетку суђења био заборавио свој подсетник јер се, како је рекао, преценио али му је адвокат рекао да га узме.

Шарић је желео да данас прича о прању пара, али га је судија подсетио да ће се о томе изјашњавати на суђењу у том поступку, а то је следећег понедељка.

Најтраженији нарко бос са Балкана је замолио медије да пишу реално, “ни по бабу ни по стричевима”.

“Нека мало истраже Милета Јерковића и друге лажне сведоке. Како тужилац налази сведоке као да мрежом хвата испред суда… Питали су ме да ли хоћу да потпишем признање ја сам одбио и то никад не бих урадио”, указао је Шарић.

Он је суду предложио да пита сведоке сараднике и остале који су признали кривицу и закључили споразум са тужилаштвом зашто су то урадили и како су натерани да то потпишу.

“Праве од мене државног непријатеља… али боље да се сад зауставим да не кажем свашта”, додао је Шарић.

Такође је запитао где су милијарде које се помињу у јавности да их је опрао а у оптужници пише само 22 милиона евра.

„О томе су причали и друг Хомен и другарица Маловић, а нас 10 је оптужено за свега 22 милиона евра опраних пара у Срибији,“ подсетио је он.

Шарић је изразио огорченост и што, како је рекао, његовог брата Душка држе као таоца у Црној Гори где му се суди за прање пара, иако он „нема везе с тим.“

Не осећам се кривим ни по једној оптужници

Дарко Шарић рекао да се не осећа кривим у свом првом појављивању пред Специјалним судом. „Не осећам се кривим ни по једној оптужници. То је лаж“, рекао је он.

Данас је, наиме, настављено суђење нарко босу који је након више година бекства, ухапшен 18. марта, и припадницима његове криминалне групе који се терете за шверц 5,7 тона кокаина из Латинске Америке у западну Европу 2008. и 2009. године.

„Не осећам се кривим ни по једној тачки оптужнице. Све оптужнице су спојене у једну велику лаж, само још за земљотрес нисам оптужен“, рекао је Шарић у првом појављивању пред Специјалним судом у Београду.

Он је у изношењу личних података рекао да је српски држављанин, а да су га се сви одрекли, „судећи по политичарима“. Додао је и да је имао словачко држављанство али да мисли да га више нема.

„Од имовине немам више ништа“, рекао је Шарић а на питање судије Синише Петровића како се издржава Шарић је рекао да га сада „издржава држава“ и да може да похвали затворског кувара.

Шарић је рекао да је разумео оптужнице и да је прочитао колико је могао а да су му била потребна два стражара да све оптужнице унесу у ћелију

Пред почетак суђења Шарићева невенчана супруга Лана Поповић однела му је у притворску јединицу, која се налази у згради Специјалног суда, гардеробу. У суд су, осим Поповићеве, стигли и Шарићеви бројни пријатељи и родбина који суђење прате из суднице, тако да је приметна велика гужва. У публици је и један од оптужених за прање Шарићевих пара, Небојша Јестровић, његов близак пријатељ из детињства.

Новинарске екипе суђење прате из медија центра, а ходник судске зграде окупиран је бројним фоторепортерима, сниматељима, адвокатима оптужених…

Шарић, који је пристао да се слика у судници, данас ће се, сходно законској процедури на главном претресу, изјаснити о кривици – да ли признаје кривично дело или не, а биће упитан и да ли је разумео шта му се ставља на терет по чак шест спојених оптужница у овом поступку.

Након тога суд ће му предочити његова права као окривљеног у поступку и позвати га да, ако жели, изложи обрану у слободном излагању, а потом одговара на питања тужиоца, адвоката и отужених и суда.

Осим Шарића, данас ће се први пут пред судом појавити један од оптужених његових сарадника за шверц кокаина из Бразила, Никола Димитријевић звани Џони. Он је после три године скривања положио суду јемство од 200.000 евра за обрану са слободе, а суд је деактивирао потерницу која је за њим била расписана.

Иако је по шест спојених оптужница оптужено укупно 39 чланова Шарићеве групе, на оптуженичкој клупи Специјалног суда у Београду наћи ће се, осим Шарића и Димитријевића свега 12 оптужених, пошто је још њих 15 у бекству, девет је признало кривицу, а тројица су добила статус сведока сарадника.

Сведоци сарадници у овом поступку су Радан Адамовић, Небојша Јоксовић и Драшко Вуковић. Они нису изузети из оптужења, иако им се на крају процеса не изриче казна, као „награда“ за сарадњу у расветљавању кривицних дела.

Од подизања прве оптужнице у априлу 2010. године деветорица оптужених је правоснажно осуђено на основу споразума са Тужилаштвом за организовани криминал према којима су признали кривицу.

Споразуме о признању кривице с тужилаштвом су закључили Драган Лабудовић, Борис Лабан, Миодраг Александар, Мирко Миодраговић, Милош Пандрц, Никола Павловић, Дејан Рашић, Марко Воротовић и Милош Крповић.

Они су осуђени на казне од две године и девет месеци до десет и по година затвора, плаћање судских трошкова, а многима су трајно одузети станови, аутомобили и новац, чиме се у буџет слило више од милион евра.

У априлу прошле године у Специјалном суду у Београду је кренуло обједињено суђење Шарићевој групи по шест оптужница због шверца више од укупно 5,7 тона кокаина из Латинске Америке у западну Европу.

У другом поступку Шарићу се суди због прања новца стеченог од трговине дрогом, који је убацивао у легалне токове српске привреде за време приватизације, а на оптуженичкој клупи су његови сарадници, махом привредници и адвокати преко којих је завршавао послове.

Дарку Шарићу и особама које су повезане са њим у протекле четири године одузето је низ некретнина, луксузних вила, кућа, станова, локала, пољопривредних добара, предузећа, хотела, аутомобила, као и сав пратећи инвентар.

Најтраженијем наркобосу из Србије црногорског порекла, изгубио се траг у октобру 2009. током акције „Балкански ратник“, која се одвијала истовремено у Уругвају и Београду и до сада му се судило у одсуству.

Годину дана касније ухапшен је и његов брат Душко Шарић коме се због кокаина и прања пара суди у Црној Гори.

Шарићева група почела је да се распада пре четири и по године након међународне акције „Балкански ратник“, када је у уругвајској луци заплењено око 2,2 тоне кокаина, на јахти хрватског држављанина Анастазија Мартинчица, такоде припадника Шарићеве екипе.

И поред свих оптужница, истрага се у овом случају и даље наставља, посебно у правцу веза тог клана са државним структурама у Србији.

У бекству су још Родољуб Радуловић звани Миша Банана, Горан Соковић, Марко Пандрц, Ненад Новаковић, Бошко Недић, Дарко Тошић, Дарко Газдић, Милован Миловац, Бојан Станојковић, Петар Обрадовић, Марко Рачић, Владимир Рачић, Михајло Ђоковић и Небојша Сретеновић.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Шарић се изјаснио да није крив

* Обавезна поља