EGYPTКАИРО – Суд у Египту осудио је данас на смрт 529 присталица свргнутог исламистичког председника Мухамеда Морсија, после кратког масовног суђења по оптужбама за убиство једног полицајца и напада на полицију, а адвокати оптужених оцењују да је реч о најмасовнијој смртној пресуди у новијој историји те земље.

Суд на југу земље, у граду Минија, изрекао је пресуду после само два рочишта, а адвокати оптужених се жале да им током процеса није било омогућено да изнесу аргументе одбране, преноси АП.

„Ово је најбрже суђење, а број осуђених на смрт је највећи у историји судства“, рекао је адвокат Набил Абдел Салам, који заступа неке лидере покрета Муслиманска браћа, укључујући Морсија, наводи Ројтерс.

Осуђених 529 чланова покрета Муслиманска браћа део су групе од 545 Морсијевих присталица против којих је покренут кривични поступак због убиства једног полицајца и покушај убиства још два припадника полицијских снага, као и због напада на полицијску станицу и других акта насиља.

Исламистички подржаваоци Морсија суочавају се са жестоким акцијама власти на челу са војском откако је он свргнут прошлог јула, при чему је на стотине људи убијено, а на хиљаде ухапшено, наводи АФП, а Ројтерс подсећа да је влада прогласила Муслиманску браћу терористичком организацијом, док та група тврди да је посвећена мирном активизму.

Само 123 оптужених је присуствовало данашњем суђењу, које је почело у суботу, док су остали или пуштени на слободу, или су ослобођени уз кауцију или су у бекству па им је суђено у одсуству, а 16 их је потпуно ослобођено оптужби, наводе агенције, уз напомену да се на пресуду може поднети жалба.

Пресуда је послата на разматрање великом муфтији, који представља највиши верски ауторитет у Египту, рекао је неименовани судски извор, а француска агенција напомиње да муфтијино мишљење није обавезујуће.

Хишам Хелијер, експерт за Египат и сарадник на америчком институту Брукингс, изразио је сумњу да ће пресуда бити спроведена, али је нагласио да је само њено изрицање веома значајно.

Ројтерс оцењује да данашња пресуда значи наглу ескалацију акција против Муслиманске браће и да ће, вероватно, повећати нестабилност у земљи.

Испред зграде суда данас су се окупили чланови породица осуђених који су оштро негодовали након изрицања пресуде, а подржаваоци су, у знак протеста, запалили оближњу школу, јавила је државна телевизија.

Аналитичари упозоравају да би неки чланови Муслиманске браће могли да постану насилни уколико држава настави да притиска тај покрет, који је освојио велику већину гласова на изборима након што је у народној побуни уз војну подршку свргнут аутократа Хосни Мубарак 2011. године.

Смртна казна за 529 Морсијевих присталица изречена је неколико дана пре него што ће се, како се очекује, начелник Генералштаба египатске војске Абдел Фатах ал-Сиси кандидовати на председничким изборима.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Смртна казна за 529. Морсијевих присталица

* Обавезна поља