jovanovic-2БЕОГРАД – Фирма „Агропослови“, чији је један од власника Чедомир Јовановић, а његова супруга Јелена директор, затражила је од државе, тачније од Фонда за развој, чак 200.000.000 динара, и то за рефинансирање постојећих кредита!

„Агропослови“ су конкурисали за кредитну подршку државе пре месец дана – почетком септембра, а уместо тражених 200 милиона динара, Фонд је дао предлог за одобрење 150 милиона динара.

„У захтеву су навели да им је потребан новац за рефинансирање постојећих кредита. Средства још нису одобрена, требало је да се одржи седница управног одбора на којој би се разматрали нови захтеви, укључујући и њихов, али је померена“, сазнаје Курир од добро обавештеног извора.

Иначе, увидом у Агенцију за привредне регистре (АПР) види да су у 2013. години „Агропослови“ код Ерсте банке узимали кредите на име залога уговора с пословним партнерима, кукуруза и друге робе, и то од око 1,6 милиона евра, а управо толико новца Јовановићева фирма тражи од Фонда!

Поред уговора с Ерсте банком, „Агропослови“ су током прошле године закључили на овај начин и уговоре са Хипо Алпе-Адрија банком и Банком Интеза. Када би тај дуг покрили рефинансирањем кредита код неке од наведених банака, каматна стопа би ишла и до 20 одсто, те су Јовановићи мудро решили да искористе државне јасле и покрију своје дугове нашим новцем (?!).

Из фирме „Агропослови“ поручују да су тражили кредит за унапређење пословања, односно за нове инвестиције, а не за репрограм дугова.

„Фирма „Агропослови“ не узима кредит зато што има финансијских проблема, већ зашто што је ушла у занимљиву причу, пројекат који ради с партнерима из ЕУ, а у вези с брашном.

Аплицирали смо за кредит за нову инвестицију – да добијемо средства по повољнијим условима, каматама које ће аутоматски створити услове за веће инвестирање, запошљавање већег броја људи – кажу у фирми „Агропослови“.
У овој фирми још додају да све своје обавезе редовно сервисирају, те да је нормално да узимају кредите код банака и залажу робу, те да то само показује њихову солвентност.
Фонд да не баца паре

Министарка енергетике, развоја и заштите животне средине Зорана Михајловић рекла је да ће Фонд за развој наставити да ради, али да ће контроле доделе кредита морати да буду много интензивније.

„Фонд за развој треба да доживи одређену врсту реформисања и да се види како су се додељивали одређени кредити“, рекла је Михајловић.

Министарство привреде објавило је захтев Фонду за развој да обустави свако ново кредитирање.

Структура „Агропослова“

Фирма „Агропослови“ је у власништву фирме СХСФ 99,86 одсто и фирме „Глобал агрикалчер бизнисиз лимитид“ 0,15 одсто. Као власници фирме СХСФ уписани су Чедомир Јовановић са 45 одсто и фирма СХСФ са 55 одсто удела.


Извор: Курир

Оставите коментар

Оставите коментар на Чедин бизнис на државној цуцли

* Обавезна поља