Vesko-Barovic-Milo-DjukanovicДепеше које је објавио „Викиликс”, имена власника тајних рачуна у швајцарској банци (афера названа „Свис ликс”), списак власника оф-шор фирми са Британских девичанских острва, интернационална листа најбогатијих политичара, међународни шверц цигаретама… воде до председника ДПС-а Мила Ђукановића и његовог потпредседника Светозара Маровића.

У опозицији и цивилном сектору сматрају да је то још једна потврда да је врх власти огрезао у организованом криминалу и да су крупне политичке промене нужност.

У дипломатској депеши некадашњег америчког амбасадора у Подгорици Родерика Мура, коју је објавио сајт „Викиликс”, наводи се да Ђукановић и Маровић представљају главну карику у организованом криминалу и корупцији у Црној Гори.

Оптужбе на рачун Ђукановића и Маровића Мур је изнeо у депеши коју је још 2. септембра 2009. године послао Стејт департменту, а до које је дошао чувени сајт „Викиликс”. Мур је као пример за корупцију у Црној Гори навео то што је Маровић повезан са 22 посебне компаније, било директно или преко чланова породице.

Често се чује да се у Будви не може склопити значајан посао без Маровићевог благослова”, написао је Мур у том документу.

Он је као пример корупције навео и власништво породице Ђукановић у Првој банци, која је давала сумњиве кредите политичарима и „бизнисменима”.

У РАЉАМА КРИМИНАЛА

Функционер Нове српске демократије Будимир Алексић каже да је Црна Гора заробљена интересом организованог криминала и да ће процес демократизације моћи да отпочне онда када Ђукановић и Маровић буду смењени са власти.

Како је упозорио, ДПС и његови лидери државу третирају као приватно власништво, лишени потребе да било коме полажу рачуне, а посебно не истражним црногорским органима.

Стога се и већина корупционашких случајева, попут афере „Телеком”, открива радом страних истражних институција, а не домаћих, јер су оне просто у служби заштите интереса политичких моћника из врха ДПС-а”, оцјењује Алексић за “Дан”.

Америчке власти утврдиле су да је Мађар телеком при куповини Телекома Црне Горе подмитио више црногорских званичника са укупно 7,35 милиона евра. Америчка Комисија за хартије од вредности тврди да је дeо тог новца послужио за подмићивање „сестре највишег владиног званичника која се бави адвокатуром”. Случај, који је изазвао и пажњу светских медија, и даље је пред судом у Њујорку.

Milo i Aco Djukanovic Шефови ДПС а актери међународних корупционашких афера

Британски лист „Индипендент” уврстио је Ђукановића на листу 20 најбогатијих политичара на свету, процјењујући његово богатство на 14,7 милиона долара.

Представник Грађанског покрета УРА Дејан Мијовић сматра да „више од „Викиликса“ и сличних лошем имиџу државе доприносе званични извештаји добронамерних партнера црногорске власти”.

Он је у изјави за „Дан” подсетио да већ годинама редовни извјештаји америчког Стејт департмента понављају оцену да распрострањена корупција, непотизам, политичка пристрасност и сукоб интереса у свим гранама власти представљају најозбиљнији проблем људских права у нашој земљи.

Европска комисија у годишњим извештајима о напретку понавља закључак своје свеобухватне анализе црногорског друштва из 2010. године да Црну Гору разарају организовани криминал и висока корупција. Уосталом, зато је и највећи дeо техничке и финансијске помоћи од више стотина милиона евра коју је Црна Гора добила од ЕУ, САД и других развијених земаља у протеклим годинама било усмерено управо за борбу против корупције и организованог криминала“, казао је Мијовић.

ТАЈНЕ ФИРМЕ ПРЕМИЈЕРОВИХ ПРИЈАТЕЉА

Према подацима Међународног конзорцијума истраживачких новинара. Подгоричани Бранко и Филип Вујошевић основали су на Британским девичанским острвима офшор фирму која је служила за мистериозне послове.

Бранку Вујошевићу, који је у пријатељским везама са Ђукановићем, као и неколицини других црногорских и српских држављана, у Италији се суди за међународни шверц цигарета.

djukanovic subotic Шефови ДПС а актери међународних корупционашких афера

У документацији ИЦИЈ наводи се податак да је оф-шор фирму на Британским девичанским острвима основао и Ацо Мрдак, чија је адреса „Пљевља, Црна Гора”.

У питању је фирма Геосервис, а један од њених власника је и Андреј Верешчак.

Према информацијама „Дана“, особа са именом и презименом Ацо Мрдак је рођак Мира Мрдака, који је помињан као сарадник пљеваљског нарко-боса Дарка Шарића.

ЋУТАЊЕ О АМЕРИЧКОЈ ШПИЈУНАЖИ

Црногорска власт је била умешана и у аферу коју је отворио Едвард Сноуден, некадашњи амерички обавештајац, а која се односи на шпијунажу америчке службе НСА.

Наиме, овдашња власт је толерисала то што је НСА имала приступ телефонским комуникацијама и извлачила податке са сервера девет водећих информатичких фирми. Програм преко којег се сакупљају подаци назван је ПРИЗМА и почео је с радом 2007.године.

Milo Djukanovic 014 Шефови ДПС а актери међународних корупционашких афера

Земље на мапи НСА коју је Сноуден објавио означене су различитим бојама у зависносш од интензитета надзора над њима, то јест. њиховим грађанима. Америчка агенција је Црну Гору означила тамнозеленом бојом, која представља већи степен шпијунаже.

Истом бојом означене су БиХ и Хрватска. Након открића тих података, Црна Гора није упутила протест Влади САД.

СКРИВАЊЕ ПАРА У ШВАЈЦАРСКОЈ

У последње време, највећи скандал који се тицао врха ДПС-а односио се на тајне рачуне у швајцарским банкама.

Супруга Светозара Маровића, Ђорђина, према подацима Међународног конзорцијума истраживачких новинара, као један од 100.000 клијената швајцарског огранка банке ХСБЦ на тајном рачуну имала је 3,8 милиона долара, које он није пријавио надлежним органима у Црној Гори.

marovici Шефови ДПС а актери међународних корупционашких афера

Тужилаштво и Пореска управа саопштили су да испитују случај, мада се не зна шта су утврдити. У међувремену је Ђорђина овластила будванског адвоката да је заступа у предстојећим судским процесима.

Регионални уредник истраживачке мреже ОЦЦРП у Сарајеву Миранда Патруцић, која је заједно са Дејаном Миловцем из МАНС-а објавила текст о тајном рачуну Ђорђине Маровић, рекла је да су документа у вези са рачуном у ХСБЦ банци, укључујући рачун породице Маровић, добијена од извора из француске полиције и нема сумње да се ради о аутентичном материјалу.


Извор: ИН4С

Коментари

Један коментар на Шефови ДПС-а и међународне афере

Оставите коментар

Оставите коментар на Шефови ДПС-а и међународне афере

* Обавезна поља