Vojislav ŠešeljХАГ – Претресно веће Хашког трибунала данас је донело одлуку proprio motu којом је одобрило привремено пуштање Војислава Шешеља на слободу.

Претресно веће је већином гласова, уз противно мишљење судије Нианга, одобрило привремено пуштање на слободу из хуманитарних разлога, због погоршаног здравственог стања оптуженог, и како би оптуженом била пружена прилика да буде подвргнут медицинском третману у окружењу које је најпримереније, док је ће у исто време обезбедити да безбедност сведока и интегритет поступка буду загарантовани.

Веће је одредило два услова: да оптужени не ступа у контакт са жртвама и сведоцима и да ће се вратити на Међународни суд чим Веће то буде наложило. Претресно веће је било мишљења да није потребно да се консултује са оптуженим у вези с тим да ли ће он прихватити те услове јер су судије сматрале да нема разлога да верује да он неће поштовати те услове.

Влада Србије јуче је доставила Хашком трибуналу условне гаранције за пуштање ŠШешеља.

Потпредседник владе и председник Националног савета за сарадњу са Хашким трибуналом Расим Љајић изјавио је раније данас да је Влада, дајући гаранције за Војислава Шешеља урадила све што је било могуће у датим околностима и да очекује одлуку претресног већа Хашког трибунала за дан-два.

„Имали смо у виду све аспекте проблема и указали смо на забринутост због Шешељевог здравственог стања. Поновили смо одлуку из јула у којој смо изразили спремност да дамо гаранције не само у овом, већ и у свим осталим случајевима када је реч о нашим грађанима који су се добровољно предали Хагу“, рекао је Љајић новинарима у Крупњу.

Он је поновио да влада више ништа од тога није могла да уради и да сада остаје да се Шешељ сложи да прихвата гаранције које је до сада одбијао.

„Спремност Владе постоји и сада очекујемо одлуку претресног већа трибунала. Очекујем да чемо наредних дан два добити коначну одлуку претресног већа“, рекао је Љајић.

Хашки трибунал затражио је јуче од Холандије и Србије да се изјасне о могућем привременом пуштању на слободу хашког оптуженика Војислава Шешеља.

У одговору на писмо председавајућег Претресног већа на суђењу Шешељу Жан Клода Антонетија, у коме се од Владе Србије тражи мишљење о евентуалном пуштању Шешеља на привремену слободу, Љајић је написао да се став владе о пуштању Шешеља није променио од када је трибунал први пут то затражио 1. јула ове године.

Красић: СРС чека контакт са Шешељем

Српска радикална странка вечерас није могла да коментарише одлуку судског већа Хашког трибунала да Војислав Шешељ буде привремено пуштен на слободу, јер чека да добије званичан предлог и да им се из Шевенингена јави њихов лидер.

Функционер СРС Зоран Красић изјавио је Танјугу да руководство странке очекује да ће Шешељ у Хагу ускоро добити превод на српски те одлуке и да ће потом контактирати са руководством радикала.

Он је навео и да СРС чека да добије званичан предлог одлуке Хашког трибунала са француског језика и додао да, по досадашњим искуствима, осим оног што се објављује постоји и анекс који није доступан јавности.

„Док се не чујемо са Шешељем и не добијемо предлог одлуке, не можемо да коментаришемо став Хашког суда“, рекао је Красић и додао да ће се током вечери радикали огласити тим поводом званичним саопштењем.


Извор: Р Т В

Оставите коментар

Оставите коментар на Шешељ на слободи

* Обавезна поља