cepurin-502-228БЕОГРАД – Амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин поручио је да се ове године Русија суочила са компликованим изазовима и покушајима да се испита њена чврстина.

„Ове године Русија се суочава са компликованим изазовима, покушајима да се испита њена чврстина, покушајима да се свет раздвоји према стандардима хладног рата, да се у Европи створи нови Берлински зид, да се наметне теза ко није са нама тај је против нас, да посвађају народе и земље. Ништа неће њима поћи за руком“, рекао је Чепурин.

Он је рекао да се снага добрих односа Србије и Русије ослања на објективно блиске интересе и природни карактер веза.

Чепурин је оценио да је најглавнија ствар у односима Србије и Русије пријатељство, које се не ослања на нечију добру вољу него на вољи двају народа и поручио да је време да се односима две „земље да нова снага и друга младост“.

Рекао је и да је суштина Дана народног јединства оно што је обележено на српском грбу са четири слова С, а да су за Русију слога и једниство и узајамно разумевање још вазнији, зато што се Русија протеже кроз девет временских зона и у њој живи више од 180 народа.

„Ипак, земља се научила да превазилази размимоилажења током 1152 године своје државности“, рекао је руски амбасадор.

„Ниједан народ, ни један језик нису изгубљени захваљујући поштеном односу према њима, њиховим традицијама и коренима. Народи Русије су сачували своје корене, поштовање према својој историји и самопоштовање“, додао је.

Смисао празника је да се осети заједништво, верност својој земљи, верност Русији, родној земљи и одговорност за њену судбину, казао је Чепурин.

Руски амбасадор је захвалио српским пријатељима и српском народу на срдачности и достојанству којим су обележили недавну посету председника Русије Београду.

Он је најавио да ће од 14-16. новембра у Србији боравити патријарх московски и све Русије Кирил, који ће, између осталог, присуствовати отварању споменика Николају Другом у центру Београда. Изразио је наду да ће до тог датума, „захваљујући труду београдских власти парк око споменика бити сређен на одговарајући начин, пре дана отварања“.

Чепурин је поздравио патријарха Иринеја и певаче Ђорђа Маријановића и Радмилу Караклајић које, како је рекао „толико воле у Русији“.

Пријему су присуствовали представници политичког, привредног и културног живота Србије.

Празник Дан народног јединства, установљен је у знак сећања на догађаје из 1612. године, када су учесници народног устанка ослободили Москву од страних освајача. Обележава се од 2005. године.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Чепурин – Пријатељство није нечија добра воља

* Обавезна поља