sud-u-Hagu-Vojislav-Seselj-620x350ХАГ – Хашки трибунал ослободио је данас лидера Српске радикалне странке Војислава Шешеља оптужби за злочине над Хрватима и Муслиманима у Хрватској, Војводини и БиХ, 1991-93.

Веће председавајућег судије Жана-Клода Антонетија утврдило је већином гласова, уз противљење судије Флавије Латанци, да Шешељ (61) „није крив” ни по једној тачки оптужнице.

Шешељ је ослобођен кривице за злочине против човечности – прогон несрба на политичкој, расној и верској основи, депортацију и присилно премештање.

По пресуди, вођа радикала није крив ни за кршење закона и обичаја рата – убиства, мучење, окрутно поступање, безобзирно разарање села или пустошење које није оправдано војном нуждом, уништавање верских објеката и пљачкање јавне или приватне имовине.

Ти злочини, по оптужници, били су почињени у Зворнику, Вуковару, Мостару, Невесињу, ширем подручју Сарајева и војвођанском селу Хртковци.

Веће је, већином гласова, утврдило да није постојао удружени злочиначки подухват чији је циљ било стварање јединствене српске државе на великим деловима територија Хрватске и БиХ, односно Велике Србије, у којем је, по оптужници, са Шешељем учествовао и тадашњи председник Србије Слободан Милошевић и други српски војни, политички и полицијски званичници.

Пресудом је утврђено да је стварање Велике Србије био Шешељев политички циљ, али да није подразумевао чињење злочина. Ни у Хрватској, ни у БиХ, ни у Војводини, по пресуди, није било распрострањеног и систематског напада на несрпске цивиле, већ сукоба између зараћених страна.

Шешељ, по пресуди, није имао ни де јуре, ни де факто надређени положај над добровољцима СРС које је слао на ратишта у Хрватској и БиХ на којима су почињени злочини.

seselj-hag01-ap-toussaint-kluiters_f

Иако је, већином гласова, утврдило да је Шешељ у неким својим говорима позивао на прогон несрба, као у војвођанском селу Хртковци у мају 1992, веће је закључило да „Тужилаштво није доказало да је тај говор довео до одласка Хрвата и кампање прогона”.

По пресуди, није доказано да је Шешељ „говором мржње” починио злочине у Вуковару и Хртковцима, нити да их је подстицао и помагао на другим локацијама у Хрватској и БиХ.

„Није постојало подстицање на ратне злочине, чак и ако се у обзир узму најжешћи говори” Шешеља, рекао је судија Антонети, наглашавајући да тужиоци „нису доказали да је постојала узрочно последична веза између Шешељевих говора и злочина”.

После данашње пресуде, како је рекао судија Антонети, „Шешељ је слободан човек”.

Пресуда је, међутим, неправоснажна, а Тужилаштво има право да се жали.

Судија Антонети: Оптужница пуна нејасноћа и недоследности

AntonetiХАГ – Председник претресног већа Хашког трибунала, које данас изриче пресуду лидеру СРС Војиславу Шешељу, судија Жан Клод Антонети рекао је да веће сматра да су оптужница и доказни предлози тужилаштва пуни нејасноћа и недоследности, које су закопликовале рад и тужилаштва и одбране и судског већа.

„Претресно веће је било присиљено да следи пут које је зацртало тужилаштво, па је уз потешкоће покушало да расплете мрежу”, напоменуо је судија читајући пресуду.

Према његовим речима, стиче се утисак да наводни злочиначки циљ варира по потреби оптужнице.

„Тужилац недоследно користи речи насиље и злочин, неке формулације остављају утисак да је сама идеја „велике Србије” криминогена, а у другим делима се нападају средства којима се желела остварити”, навео је судија и изразио жаљење због таквог рада тужилаштва.

Он је подсетио да је претресно током суђења добијало додатне доказе од тужилаштва, али већина чланова већа није била за то да се ти докази уврсте у предмет пошто су оцењени као дупли докази, мада је судија Флавиа Латанци имала супротно мишљење.

„Исте чињенице које се квалификују као убиство, мучење, депортације, разарање и пљачке исто се подводе и под дела прогона. Тужилац је имао циркуларни приступ у коме је свако кривично дело добило више квалификација”, навео је судија.

Хашко тужилаштво: Размотрићемо пресуду и основ за жалбу

meron-hagХАГ – Тужилаштво Хашког трибунала саопштило је данас, након ослобађајуће пресуде лидеру СРС Војиславу Шешељу, да је „узело на знање пресуду” и да ће размотрити да ли има основа за жалбу.„Пажљиво ћемо размотрити извођење закључака Судског већа, које је довело до овог исхода, укључујући различито мишљење, као и налазе који одступају од правних приниципа Трибунала и потом ћемо одлучити да ли има основа за жалбу”, саопштило је Тужилаштво Трибунала.Тужилаштво подсећа да су издате оптужнице и налози за хапшење троје Шешељевих сарадника, укључујући двоје чланова његовог тима одбране, за, како се тврди, претње, застрашивање и покушај подмићивања сведока Тужилаштва.Поред тога, наводи Хашко тужилаштво, Шешељ је три пута осуђен за непоштовање суда због откривања идентитета сведока.Тужилаштво је оценило да ће многе жртве и заједнице бити разочаране одлуком Судског већа.

Обрадовић: Више нема налога за хапшење Шешеља

sasa-obradovic-foto-fonet-unХАГ – Шеф правног тима Србије у Хагу Саша Обрадовић рекао је данас да нема више налога Хашког трибунала за хапшење лидера Српске радикалне странке, те да је Војислав Шешељ после данашње ослобађајуће пресуде слободан човек.Обрадовић је изјавио Танјугу да лично није очекивао ослобађајућу пресуду, имајући у виду цео ток поступка против Шешеља, као и да је у току поступка дошло до промене једног члана већа.„Међутим, нисам изненађен аргументима судског већа за такву одлуку, јер је и наш правни тим исте аргументе изнео и у спору по тужби против Хрватске”, рекао је Обрадовић, који се налази у Хагу.Напомињући да је данашња пресуда првостепена, шеф правног тима Србије у Хагу сматра да није спорно да ће се хашко тужилаштво на њу жалити.Хашки трибунал ослободио је лидера Српске радикалне странке Војислава Шешеља по свих девет тачака оптужнице, која га терети да је говором мржње подстицао и подржавао ратне злочине у Хрватској и Босни и Херцеговини током ратних сукоба и протеривање Хрвата из Војводине.Већина чланова већа, уз супротно мишљење сидије Флавије Латанци, закључила је да Шешељ није крив ни по једној од девет тачака оптужнице.

Додик: Потврда да је то био неутемељен политички процес

dodik u haguБАЊАЛУКА – Ослобађајућа пресуда Хашког трибунала Војиславу Шешељу потврђује да је Тужилаштво тог суда покренуло неутемељен и политички процес, изјавио је данас председник Републике Српске Милорад Додик.

У првом реаговању након изрицања пресуде лидеру српских радикала, Додик каже да није изненађен садржајем пресуде Шешељу, јер је још из процеса суђења било потпуно јасно да је Тужилаштво Хашког трибунала покренуло још један неутемељен и политички, а не правни процес.

„Изрицање пресуде Шешељу данас у Хашком трибуналу потврдило је сав бесмисао „међународне правде” која се покушала промовисати путем овог трибунала. Јер, како другачије објаснити чињеницу да једно исцрпљујуће, маратонско суђење, какво је имао Шешељ, добије овакав епилог”, оценио је Додик, пренела је РТРС.

Председник Српске сматра да Шешељу треба одати признање за истрајност, способност и спремност да, из потпуно неравноправних услова и нефер суђења, изађе као побједник.

„Сигуран сам да ће хашки процес против Војсилава Шешеља дати веома значајан допринос правној науци, али и да ће послужити као још један доказ правног бешчашћа које годинама промовише Хашки трибунал. Одлазећи добровољно у Хаг казао је да иде да побиједи Хашки трибунал. И побeдио је”, закључио је Додик.


Извор: Агенције

Коментари

Један коментар на Шешељ ослобођен по свим тачкама

Оставите коментар

Оставите коментар на Шешељ ослобођен по свим тачкама

* Обавезна поља