curkin SBСтални представник Русије у Уједињеним нацијама Виталиј Чуркин у писму упућеном Савету безбедности УН рекао је да је Турска главни снабдевач терористичке групе Исламска држава оружјем и војном опремом, а да су за реализацију тих активности задужене безбедносне службе те земље.

„Главни снабдевач оружјем и војном опремом бораца ИС-а је Турска, која то ради преко Националне безбедносне организације. Транспорт се врши углавном возилима, укључујући транспорт у склопу хуманитарних конвоја”, наводи се у писму, а пренела је агенција Тас с.

Чуркин је изнео податке о испоруци оружја и муниције терористима у Сирији током периода између новембра 2015. и краја јануара 2016. године. Руски дипломата је, такође, изнео да је 25. јануара 2016. Турска фондација за људска права и слободу испоручила опрему и храну у тежини од око 55 тона терористима Исламске државе.

Он је навео да кључну улогу у снабдевању терориста оружјем игра фондација Бесар, која је током 2015. „организовала око 50 конвоја у подручја Бајирбучак и Кизилтепе, 260 километара северно од Дамаска”. Чуркин је обавестио Савет безбедности и о кријумчарењу експлозива и индустријских хемикалија терористичким групама у Сирији, „што се обично организује са турске територије”.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Чуркин – Турска главни снабдевач ИС оружјем

* Обавезна поља